Amasya

Amasya'daki maden işçilerinin protestosu

15:59 30 Mart 2016
Amasya'daki maden işçilerinin protestosu

Amasya'nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesinde çalışan işçiler ile yakınları, kuruluşun kapatılması ve Soma'da görevlendirilmelerine tepki için yürüyüş yaptı.

Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesini kapatarak 300 işçiyi Soma'daki kuruluşta görevlendirmesi kararına tepki gösteren maden işçileri ve yakınları, Amasya'nın girişinden Yavuz Selim Meydanı'na kadar yürüdü. Sloganlar atan gruptakiler, Yavuz Selim Meydanı'nda davul zurna eşliğinde halay çekti.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Gülahmet Güven, yaptığı açıklamada, mücadelelerinin bir günlük olmadığını, eylemlerini haklarını alana kadar devam ettireceklerini söyledi.

Güven, 2013'te Yeni Çeltek Maden İşletmesini devralan Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin daha iyi şartlar ve daha çok istihdam sözünü tutmadığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"Sonucu ne olursa olsun yolumuzdan, mücadelemizden dönmeyeceğiz. Bu zamana kadar sesimizi çıkartmadık ama artık susmayacağız. Daha çok istihdam sağlayacağız diyenler ilk geldiklerinde 13 arkadaşımızın işine son verdi, şimdi de çeşitli bahaneler üreterek işletmeyi kapatma kararı aldılar. Bizim siyasi bir amacımız yok, biz kimsenin maşası değiliz, ekmeğimiz için mücadele ediyoruz. Soma'ya gidip sürünerek ölmektense burada onurlu bir şekilde ölmeyi tercih ediyoruz. Şartlarımız daha iyi olacak diye fedakarlıkta bulunduk ama gelinen süreçte karşı taraf verilen sözlerin hiçbirini tutmadı."

İşçilere Soma'da işe başlamaları gerektiği yönünde tebligat gönderildiğini anlatan Güven, şunları kaydetti:

"İşletme yetkilileri tarafından yer altındaki işçi sağlığı ve işçi güvenliği tedbirleri alınmadı. Daha sonra ocağa müfettişler çağrılıp 'eksiklikler var' diyerek ocağı kapatma kararı aldılar. Bunu, yer altında çalışan işçilerin Soma'ya gitmesini sağlamak için yaptılar. Bu işletmeyi çalıştıracaklarsa çalıştırsınlar, çalıştırmıyorlarsa başka birine devretsinler. Biz Soma'ya gitmiyoruz, sonucu ve bedeli ne olursa olsun, mücadelemiz devam edecek. Amasya halkından, esnaftan ve yetkililerden destek bekliyoruz. Bugün Amasya'dayız, peşinden Ankara'ya gideceğiz. Yer üstünde sürünerek ölmektense yer altında ölmeye hazırız. Bu mücadele yer altından cansız bedenlerimiz çıkana kadar devam edecek."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.