Amasya

Kilim tezgahının başında geçen bir ömür

11:12 27 Ekim 2017
Kilim tezgahının başında geçen bir ömür

CİHAN OKUR - Amasya'nın Taşova ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki Hatice Bulut, annesinden kalan tezgahta 75 yıldır el emeği göz nuru kilimlerine ilmek atıyor.

Annesi ve babasını 6 yaşındayken, üç ay arayla kaybeden, ağabeyi ve ablasıyla yaşamaya başlayan Bulut, aile geçimine katkı sağlamak için 15 yaşında Erzurumlu komşusunun yanında kilim dokumayı öğrendi.

Eşini de genç yaşta kaybeden Hatice Bulut, 4 çocuğunu da annesinden yadigar kalan tezgahta kilim dokuyarak büyüttü. Evinin bahçesine kurduğu küçük atölyede dokuduğu kilimleri başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrine satan Bulut, ilerlemiş yaşına rağmen çalışma azmiyle gençlere örnek oluyor.

Bulut, AA muhabirine, kilimleri satılmasa bile sağlığı elverdiği sürece kilim dokumayı sürdüreceğini söyledi.

Yaptığı işi sevdiğini vurgulayan Bulut, "Yaşlandım ama yine de hevesliyim kilim dokumaya. En azından evimden çıkmıyorum, kendime bir eğlence oluyor. Sürekli hareket ettiğim için de çok şükür sağlıklıyım, sağlığımı kilim dokumaya borçluyum. Ben hiç yorulduğumu bilmiyorum, zaten severek yapılan bir işte yorgunluk hissetmezsin." dedi.

- Asırlık kilim tezgahını müzeye bağışladı

Bulut, anne yadigarı kilim tezgahını, kendisi öldükten sonra sergilenmesi için Amasya Müzesi'ne bağışladığına işaret ederek "Gençler şimdi zora gelemiyor, kolay işler yapmak istiyorlar hep. Ben bir yandan kilim dokudum, bir yandan çocuklarıma ve yaşlı kaynanama ve kaynatama baktım. Çok şükür hiç bıkmadım çalışmaktan." diye konuştu.

- "Bana kilim dokumayı öğreten komşuma hep dua ediyorum"

Gençlere çalışmaları nasihatinde bulunan Bulut, şunları söyledi:

"Ben hiç okul yüzü görmedim, hep çalıştım bu hayatta, küçük yaşta öksüz kaldım ağabeyim ve ablamla büyüdüm. Şimdi gençlere diyorum, 'Çalışın sağlığınız varken'. Kadın, erkek fark etmez herkes çalışmalı ve evine katkı sağlamalı. Çok kişiye kilim dokumayı öğrettim ama hepsi usanıp bıraktı. Şimdi yine diyorum gençlere, 'Gelin, size öğreteyim' diye ama zor geliyor onlara. En büyük hayalim genç kızlara kilim dokumayı öğreterek, bu geleneği sürdürmek. Bana kilim dokumayı öğreten komşuma hep dua ediyorum, elime helal kazanılan bir ekmek verdi, nur içinde yatsın."

Bulut, en büyük mutluluğunun 15 yaşından beri helalinden para kazanarak geçimini sağlamak olduğunu kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.