Amasya

Amasya'daki Yeşilırmak'ta nesli tükenme tehlikesinde olan su samuru ailesi görüldü!

11:38 15 Kasım 2022 7 Yorum Var
Amasya'daki Yeşilırmak'ta nesli tükenme tehlikesinde olan su samuru ailesi görüldü!

Amasya'dan geçen Yeşilırmak Nehri'nde nesli tükenme tehlikesi altında olan su samuru ailesi görüldü. Balıkçıların yayın balığı zannettiği su samurları vatandaşları şaşkına çevirdi.

Amasya'dan geçen ve 519 kilometre uzunluğa sahip Yeşilırmak Nehri'nde,nesli tükenme tehlikesi altında olan ve koruma altındaki hayvanların arasında yer alan su samuru ailesi görüldü. Balıkçıların yayın balığı sandığı su samurlarını gören vatandaşlar ise şaşkınlıklarını gizleyemedi.

AMASYA'DA BİR İLK

Akşam saatlerinde suyun içinde hızlıca hareket eden 8 su samurunu ilk fark ettiğinde yayın balığı sandığını belirten Ömer İsmail Hakkı Elverdi, “Yayın sandım. Bol olduğunu görünce avın iyi geçeceğini düşündüm. Sonradan su samurları olduğunu anlayınca çok hoşuma gitti. Çünkü Amasya’da ilk defa görülüyor” dedi.

'8 TANE SAYDIM'

Samurların zarar görmemesi için olta iğnelerini hemen topladığını anlatan Elverdi, “Ardından telefonumla görüntülerini almaya çalıştım. 8 tane saydım. Nesli tehlike altında olan bir tür olduğunu duymuştum. Şehrimizin içinde yaşadığını görünce açıkçası çok sevindim” diye konuştu.

SU SAMURLARINA SESLENDİ

Amatör balıkçılar Şirin Köprüsü civarında fark edilen su samurlarının bölgedeki balıkları avlamaları dolayısıyla bugünlerde evlerine elleri boş halde dönüyor. Doğayı güzelleştirdiklerine dikkat çektiği samurlara seslenen işçi emeklisi Ali Şahin de “Samur kardeşlerim balıklardan bize de bırakın. Hepsini yemeyin” şeklinde konuştu.

SU SAMURU HAKKINDA

Bayağı su samuru (Lutra lutra), sansargiller familyasından, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memeli. Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır. İçini kuru yaprak ve yosunlarla döşer. Ayrıca havalandırma deliği de bırakır.

Uzun silindirik gövdeli, yassı kafalı, uzun bıyıklı, küçük kulaklıdır. Ayakları kısa, beş parmaklı ve kısmen perdelidir. Çoğunun rengi koyu kahverengidir. Su geçirmeyen sık tüylü postları kürkçülükte kıymetlidir. Suda ustalıkla yüzer. Balık, kurbağa avlar. Kuş, yumurta ve fare de yer. Özel eğitilmiş köpeklerle avlanılır. Suya dalarken burun ve kulak deliklerini kapatır. Yassı kuyruğunu dümen olarak kullanır. Kuyrukla beraber 1,5 metre boy ve 15 kg ağırlıkta olanları vardır. Kuyruk altı bezlerinde yağlı ve kokulu bir madde ifraz eder.

YORUMLAR

7 Yorum Var
  • Necdet DİLEK 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeşilırmak'ta da var. İlçem Erbaa'dan akan Kelkit'te de var. İSMİNİ ŞİMDİLİK VERMEYECEĞİM ANCAK MAALESEF KÜRKÜNÜN TİCARETİNİ YAPAN HEM DE ZENGİN İNSANLAR VAR !!!
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Necdet DİLEK 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeşilırmak ; Amasya'dan yaklaşık 50km. sonra Kelkit ile birleşir. Dolayısıyla, Kelkit kenarındaki memleketim Erbaa'da da Samur var. Vahim olan ise kürkü için avlanılıyor olması. Şimdi ismini vermeyeceğim ancak maalesef kürkünün ticaretini yapan hem de zengin insanlar var !!!
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Talha 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim köydede var sürekli balıkların kafasını yiyor
    Cevapla
  • sami 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar geçen senede vardi ırmakta
    Cevapla
  • Sebahattin 1 yıl önce Şikayet Et
    Samurları görüp oltaları toplama anlayışını tebrik ediyorum. İnşallah herkes aynı duyarlılıkla davranır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.