Ankara

G20 Liderler Zirvesi'ne doğru

16:33 14 Kasım 2015
G20 Liderler Zirvesi'ne doğru

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Devletlerin, uzun dönemli sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesinde rol oynayacak stratejileri uygulaması için iş dünyasının çok önemli bir sorumluluğu ve kilit rolü bulunuyor" dedi.

Yılmaz, Anadolu Ajansı'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen B20 Zirvesi'nde Paris'teki terör saldırılarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Terörizme karşı işbirliği çağrısında bulunan Yılmaz, "Bu saldırı sadece Fransız halkına yöneltilen bir saldırı değildir, bunu hepimize, bütün insanlığa yapılmış bir saldırı olarak nitelendiriyor ve buna birlikte tepki verilmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Yılmaz, terörist örgütlerin hedeflerinin ve ne yapmaya çalıştıklarının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Onlar bizi bölmeye çalışıyorlar ve farkı kültürler farklı coğrafyalar arasında çatışmalar çıkmasını amaçlıyorlar. Bunu dikkatli bir şekilde anlayıp, birleşmeli, birbirimizi anlamalı ve farklı kültürler, coğrafyalar arasında köprüler kurarak terör niyeti güdenlere karşı mücadele sergilemeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

G20 Liderler Zirvesi kapsamında yarın ve pazartesi liderlerin bir araya gelerek, küresel ekonomik gelişmeler, kaydedilen ilerlemeler ile geleceğe yönelik değerlendirmeleri ele alacağını anlatan Yılmaz, uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkililerin de bu toplantılara katılarak, kurumsal deneyimlerini ve düşünceleri paylaşacağını kaydetti.

Küresel ekonomi açısından 2015'in oldukça "yorucu bir yıl" olduğunu vurgulayan Yılmaz, aynı zamanda bu yılın G20 başkanlığı adına çok verimli geçtiğini ifade etti. Türkiye'nin G20 dönem başkanlığının sonuna yaklaşıldığını ve G20'nin öncelikleri konusunda çok önemli ilerlemelere imza atıldığını dile getiren Yılmaz, G20 platformunda alınan kararlar ve tartışmaların küresel ekonomi üzerinde çok güçlü etkileri beraberinde getirdiğini söyledi.

- "İş dünyasının sesini duyurması ve güçlendirmesi gerekiyor"

Türkiye'nin farklı paydaşlara ve G20 ülkesi olmayan ülkelere erişme konusunda da önemli adımlar attığına işaret eden Yılmaz, G20 çatısı altında yapılan çalışmaların iş camiası üzerinde de önemli etkileri bulunduğuna dikkati çekti. Başbakan Yardımcısı Yılmaz, şöyle devam etti:

"G20 çatısı altında yaptığımız çalışmalar iş dünyasında önemli yankılar buldu, ekonomilerimizin işlemesi için kilit öneme sahip bir konuma ulaştı. G20 hükümetleri resmin bir kısmını yansıtıyor. Bizler küresel refahın artırılması hedefini resmin diğer tarafındaki katılımcılar olmadan gerçekleştiremeyiz. Bu yüzden iş dünyasının yapılan tartışmalarda katılımını artırması ve sesini duyurması ve güçlendirmesi gerekiyor. Devletlerin, uzun dönemli sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesinde rol oynayacak stratejileri uygulaması için iş dünyasının çok önemli bir sorumluluğu ve kilit rolü bulunuyor."

G20 kapsamında 2010'da oluşturulan B20'nin çok önemli fonksiyonları bulunduğunu, bunun bu yıl daha kritik bir hale geldiğini anlatan Yılmaz, dönem başkanlığı kapsamında B20'nin dünyanın farklı bölgelerinde bir araya geldiğini ve kapsayıcılık konusunun tartışmalarda ön plana çıktığını kaydetti.

 Kendilerinin B20'den beklentilerinin yerine getirildiğini ifade eden Yılmaz, iş camiasının tavsiyelerinin de kendilerinin öncelikleri ile çok uyumlu olduğunu vurguladı. Yılmaz, "İş camiasıyla aynı noktada olmak bizim için küresel ekonominin karşılaştığı zorluklardan aynı mesajı çıkardığımızı gösteriyor. Bu bizim mücadele alanlarında uyum içerisinde çalışacağımızın göstergesidir" ifadelerini kullandı.

G20 dönem başkanlığı kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da  bilgi veren Yılmaz, bu yıl gerçekleştirilen başarılı çalışmaların B20'nin tavsiyelerine destek verir nitelikte olduğunu söyledi.

- "KOBİ'leri özel bir odak noktası olarak belirledik"

KOBİ'leri özel bir odak noktası olarak belirlediklerini belirten Yılmaz, KOBİ'lere uzun dönemli finansman sağlanmasına büyük önem verdiklerini söyledi. Yılmaz, "Bu bizim kapsayıcılık sac ayağımız içerisinde yerel gündem maddemizle de uyuşmaktadır. KOBİ'lere yönelik finansman önemli konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

Kadınlar ve gençlere yönelik çalışmalara da değinen Yılmaz, kadın ve erkeğin iş gücüne katılım oranlarındaki farkın 2025 itibarıyla yüzde 25 azaltılması hedefi ile iş gücü piyasasında gençlerin  arka planda kalma riskini azaltacak çalışmaların önemli olduğunu bildirdi.

Yılmaz, G20 kapsamında kaliteli işlerin teşvik edilmesi ve becerilere yönelik yatırımlara ağırlık verilmesinin konusunun da gündeme getirildiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.