Ankara

G20 Liderler Zirvesi

19:48 16 Kasım 2015
G20 Liderler Zirvesi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye'de siyasi reformdan önce DAEŞ'in ortadan kaldırılması gerektiğini savundu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de reformdan önce DAEŞ'in ortadan kaldırılması gerektiğini savunarak, önceliğin "terörist" olarak nitelediği örgütlerle mücadele için çabaların birleştirilmesi olduğunu öne sürdü. 

Putin, Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Zirvesi'nde Rus gazetecilerle bir araya geldi. 

Itar Tass'ın haberine göre, Putin, eylülde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, terörizme karşı uluslararası koalisyon oluşturulması çağrısında bulunduğunu hatırlattı. "Burada zor olan bir şey yok. Terör saldırılarını önlemek ve küresel ölçekte terörizmle mücadele etmek için somut bir çalışma oluşturmak gerekiyor" diyen Putin, ABD'ye DAEŞ'le mücadelede ortak hareket etme önerisinde bulunduklarını ve bu teklifin reddedildiğini ifade etti.   

Rusya Devlet Başkanı Putin, şunları kaydetti:

"Biz bu işbirliğine hep açıktık. İşbirliğinin hem siyasi boyutta, hem de birbirleriyle etkin şekilde çalışması, bilgi alışverişinde bulunması, yardımlaşması ve tehlikeler konusunda birbirlerini uyarmasının gereken istihbarat servisleri arasında tesis edilebileceğini varsayıyoruz." 

Putin, Suriye'de kimin terörist kimin muhalif olduğunun öncelikle ayırt edilmesi gerektiğini ileri sürerek, ''Rusya, Suriyeli muhalifleri DAEŞ ile savaşlarında desteklemeye hazırdır'' dedi. 

''Suriyeli muhaliflerin bir kısmı, Rusya'nın desteğiyle DAEŞ'e karşı aktif askeri mücadeleye başlamanın mümkün olduğuna inanıyor. Onlara hava desteği vermeye hazırız" iddiasında bulunan Putin, "Bu olursa, siyasi çözüm çabaları için somut bir temel ortaya çıkabilir" ifadelerini kullandı. 

Putin, bu konuda ABD, Avrupa ülkeleri, Suudi Arabistan, Türkiye ve İran'ın desteğine ihtiyaç olduğunu kaydetti. 

Putin, G20'de liderlere, teröristlerin finansal destek aldığı kanallarla ilgili bildiklerini aktardığını ifade ederek, "Umarım terörle mücadele için aşırı derecede önem taşıyan bu çabaya devam ederiz" dedi.

"(Teröristlere) Aralarında G20 ülkelerinin de olduğu 40 ülkeden finansman sağlandığı" suçlamasında bulunan Putin, G20 toplantılarında bu konunun da görüşüldüğünü belirtti.

Zirvede ayrıca yasadışı petrol ticaretini engellemenin yollarının da ele alındığı belirten Putin, liderlerle uzaydan çekilen ve yasadışı petrol ile petrol ürünleri ticaretini belgelediğini savunduğu görüntüleri de paylaştığını söyledi. 

Putin, "Suriye'de reform"dan önce "DAEŞ'in ortadan kaldırılması gerektiğini" savunarak, "Öncelikle terör ve terörist örgütlerle mücadele için çabalarımızı birleştirmeliyiz ve siyasi reform konusunda bu temelde anlaşmalıyız" dedi.

- Türkiye'ye teşekkür

Vladimir Putin, G20 zirvesinin oldukça profesyonel bir şekilde düzenlenmiş olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve tüm Türk meslektaşlarımıza teşekkür ederim" dedi.

Putin, "Çalışmak ve bir araya gelmemizin nedeni olan konuları tartışmak için çok iyi, güvenilir, açık bir ortam oluşturdular. Türk halkına, çalışmamıza misafirperver şekilde yaklaştıkları ve her adımda sağladıkları yardım için teşekkür ediyorum" dedi. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.