Ankara

Hocalı katliamının 24. yılı

15:01 26 Şubat 2016
Hocalı katliamının 24. yılı

AK Parti Ankara İl Kadın Kolları Başkanlığınca Ermenilerin 1992'de Hocalı'da yaptığı katliam kınandı.

Kadın kolları adına basın açıklaması yapan Siyasi Hukuki İşler Başkanı Elif Yeşim Araz, Hocalı'da katledilen Azerbaycanlıların çığlığı olduklarını, hayatını kaybedenleri anmak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermeni kuvvetlerinin yüzlerce Türk'ü katlettiğini hatırlatan Araz, katliamın dünyanın gözleri önünde gerçekleştiğine işaret etti.

Hocalı katliamı sırasında 10 bin nüfuslu Hocalı'da yaklaşık 3 bin Azerbaycan Türk'ü bulunduğuna değinen Araz, "O kara gecede yaşananlar maalesef yalnızca insanların katledilmesinden ibaret değildi. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde birçoğunun yakılmış ve gözlerinin oyulduğu tespit edilmiştir. Hamile kadınların ve çocukların da bu vahşete maruz kaldığı belirlenmiştir" dedi.

Hocalı katliamı ile insan hakları ve uluslararası anlaşmaların ihlal edildiğinin vurgulayan Araz, şunları kaydetti:

"Geçen yıllar içerisinde o kara gecede yaşananlar uluslararası kamuoyu, uluslararası kuruluşlar ve batı tarafından görmezden gelinmiştir. Oysa Hocalı'da yapılan katliam Azerbaycan'daki kardeşlerimiz başta olmak üzere tüm insanlık nezdinde işlenmiş bir suçtur. Biliyoruz ki masum bir insana kıymak inancımıza göre suçların en büyüğüdür. Bu insanlık suçunun uluslararası arenada yankı bulamaması da ayrıca kınanması gereken bir durumdur. Ancak aynı çevrelerin ülkemizde ve yakın coğrafyamızda yaşanan katliamlara karşı da umursamaz ve ikiyüzlü tutumları bizlere seneler sonrasında da hiçbir şeyin ahlaki ve hukuki manada değişmemiş olduğunu göstermektedir."

Araz, Azerbaycan ve Türkiye'nin aynı dili konuşan, aynı inanca mensup, ortak geçmişi paylaşan, sözde değil, özde kardeş olduğunun altını çizdi. Anadolu halkının, Hocalı'da zulme maruz kalan Azerbaycanlıların acısını yüreğinde hissettiğini ve tazeliğini koruduğunu dile getiren Araz, "Bu katliamın failleri gerekli cezayı almadığı sürece de tazeliğini korumaya devam edecektir" dedi.

Hocalı'da yapılan katliamı kınadıklarını ifade eden Araz, şöyle konuştu:

"Bizim için dün Srebrenitsa'da, Halepçe'de, bugün Hama'da, İdlip'te, Türkmen Dağı'nda yaşananlar neyse, tam 24 yıl önce Hocalı'da yaşananlar da odur. Bugün ülkemizde haince ve kalleşçe bomba yüklü araçlarla asker, sivil, kadın, çocuk demeden insanları katleden zihniyetle Hocalı'daki zihniyet birebir aynıdır. Yeryüzünde insanlığını kaybetmenin, katliamlar yapmanın hiçbir mazereti yoktur. Uzak yakın fark etmeden gönül coğrafyamızda yaşanan her olay, AK Parti olarak bizlere insani ve vicdani sorumluluklarımızı tekrar tekrar hatırlatmaktadır."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.