Ankara

Türkiye-AB Suriyelilere Yardım Programı

21:45 23 Nisan 2016
Türkiye-AB Suriyelilere Yardım Programı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün burada bir kez daha bütün dünya ve biz, herhalde şu sonuca ulaşmış bulunuyoruz. Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) işbirliği yaptığında sorunları çözmek bakımından olağanüstü bir kapasiteye sahiptir. Ama Türkiye ile AB farklı düştüğünde, birçok krize çözüm bulma imkanı yok" dedi.

Davutoğlu, Gaziantep Üniversitesi Kongre ve Sanat Merkezi'nde, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Türkiye-AB Suriyelilere Yardım Programı'na katıldı.

Tusk, Merkel, Timmermans ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, bugünün yeni bir gün olduğunu belirterek, "Bugün Suriyeli mültecilerin ümit duyması gereken bir gündür. Bugün Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, Suriyeli bütün çocuklara gönül dolusu selamlarımızı iletiyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye ile AB ve Almanya'nın, Suriyeli çocuklar için yan yana ve omuz omuza olduğunu kaydeden Davutoğlu, o çocukların, yetimlerin gözyaşlarını silmek için kararlı olduklarına işaret etti.

Başbakan Davutoğlu, Suriyeli çocuklara güzel bir gelecek hazırlamak istediklerine işaret ederek, "Bugün burada bir kez daha bütün dünya ve biz, herhalde şu sonuca ulaşmış bulunuyoruz. Türkiye ile AB işbirliği yaptığında sorunları çözmek bakımından olağanüstü bir kapasiteye sahiptir. Ama Türkiye ile AB farklı düştüğünde, birçok krize çözüm bulma imkanı yok." değerlendirmesinde bulundu.

Kasım ayından bu yana son 3 zirvede ve çok sayıda gerçekleşen toplantıdan edindiği intibaya değinen Davutoğlu, "Türkiye'de de, AB'de de, Ankara'da da, Brüksel'de de Berlin'de de bugün güçlü bir siyasi irade vardır ve Türkiye-AB ilişkileri çok doğru bir eksen işbirliği çerçevesinde ileriye doğru gidecektir." dedi.

- "Ortak bir vicdana, anlayışa ve yol haritası"

Davutoğlu, Merkel, Tusk ve Timmermans'a tekrar Türkiye ve Gaziantep'e gelmeleri için davette bulundu.

Başbakan Davutoğlu, görüldüğü gibi ortak bir vicdana, anlayışa ve yol haritasına sahip olunduğunun altını çizerek, ilerleyen dönemde her konuda birlikte adımlar atılacağını bildirdi.

AB'nin, Suriyeli mültecilere taahhüt ettiği hususların birer birer gerçekleşeceğini vurgulayan Davutoğlu, en geç temmuz ayına kadar 1 milyar avroluk proje tutarının hayata geçirileceğini, ilerleyen 3 yıl içinse 6 milyar avroluk projelerin birer birer Suriyeli mültecilerin hizmetine sunulacağını kaydetti.

Davutoğlu, söz konusu paranın Türkiye'ye verilen bir para değil, doğrudan Suriyeli mültecilere aktarılan bir yardım olduğuna dikkati çekti.

Öte yandan Davutoğlu, dün AB Konseyi Başkanı Tusk'un doğum günü olduğunu anımsatarak, kendisinin yeni yaşını kutladı.

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.