Ankara

Engelli istihdamı projeleriyle ön yargılar yıkılıyor

11:01 10 Mayıs 2016
Engelli istihdamı projeleriyle ön yargılar yıkılıyor

KÜBRA AĞAÇYETİŞTİREN - Çankaya Belediyesince geliştirilen İŞKUR tarafından finanse edilen Çankaya Ahşap Çocuk Oyuncakları Atölyesi (ÇAÇOY) ve Ç'engel Kafe projeleri ile engelli vatandaşlar sosyal hayata katılıyor.

Öztürk, Çankaya Belediyesi Sosyal Projeler Merkezi bünyesinde engellilerin istihdamı için geliştirilen ÇAÇOY ve Ç'engel Kafe projeleri hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

ÇAÇOY ve Ç'engel Kafe'yi kurmadaki öncelikli amaçlarının, engelli vatandaşların istihdamına katkıda bulunmak olduğunu belirten Öztürk, bu projeler sayesinde onların sosyal hayattaki uyumlarına destek olduklarını söyledi.

Engelli bireylerin, toplumun her alanında aktif olması gerektiğine işaret eden Öztürk, ''Toplumda onlara karşı gösterilen ön yargıyı kırmayı amaçladık, bu anlamda başarılı da olduğumuzu düşünüyorum.'' dedi.

"Günümüzde insanlar, engellilere olduğu gibi, engelliler tarafından üretilen ürünlere karşı da ön yargılı yaklaşıyorlar" diyen Öztürk, bazı kişilerce bu ürünlerin, engellilere hayır amacıyla ya da acıdıkları için alındığı değerlendirmesinde bulundu.

Bu algıyı yıkmak istediklerini ifade eden Öztürk, "Bu ürünleri engelliler üretiyorlar ve en iyisini yapıyorlar"ı göstermek istediklerini söyledi.

ÇAÇOY atölyesinde Türkiye'nin en kaliteli oyuncaklarının üretildiğini ve bu konuda iddialı olduklarını vurgulayan Öztürk, "Gerekli altyapı hazırlandığında, neler yapılabileceğini göstermek için bu projeyi biz hayata geçirdik. Zihinsel ve bedensel engellilere gereken destek ve gözetim sağlandığında uluslararası standartlarda seçkin oyuncaklar üretebilen eğitimli bireyler haline gelebiliyorlar.'' diye konuştu.

- Ç'engel Kafe sayısının artırılması planlanıyor

Çankaya Belediyesi, Çankaya Belde A.Ş. ve İŞKUR tarafından finanse edilen ÇAÇOY ve Ç'engel Kafe projelerinde, engellilerin mesleki ve sosyal rehabilitasyonlarını amaçladıklarını belirten Eğitmen Yasin Dikbıyık ise, Ankara'da yaşayan 15 yaş üzeri zihinsel ve bedensel engelli bireylere, ahşap çocuk oyuncakları üretimi üzerine eğitim vermeyi ve onları bu alanda iş bulabilir hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

ÇAÇOY Projesi'nin, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliğince verilen "2012 Yılı En Başarılı Sosyal Proje" ödülünü aldığını belirten Dikbıyık, mezun kursiyerlerden 15 kişinin de proje kapsamında istihdam edildiğini ifade etti.

Dikbıyık, şunları söyledi:

''Buraya çocuklarını gönderen ailelerin gözleri hiç arkada kalmıyor. Eğitimlerimizde bireylerin sosyal uyumuna da katkıda bulunuyoruz. Böylelikle, engelli işsizlerin toplum yaşamına tam katılımlarının sağlanmasına da katkıda bulunuyoruz. Ç'engel Kafe projemizde engelli bireylerin, profesyonel personel gözetiminde ve mesleğinde usta elemanların desteğiyle, üretim ve eğitimi birleştiren yiyecek ve içecek servisi ile ilgili bir programa alınmaları ve nihayetinde sertifikalı eleman konumuna getirilmelerini sağlıyoruz.''

Ankara genelinde Ç'engel Kafe sayılarının artması yönünde çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydeden Dikbıyık, bu konuda alışveriş merkezlerinin yöneticileri ile toplantılar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Dikbıyık, Ç'engel Kafe projesi kapsamında eğitim alan kursiyerler için Antalya'da bulunan 5 yıldızlı otellerin sahipleri ile yapmış oldukları görüşmelerden olumlu sonuç alamadıklarını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.