Ankara

ÇMO'dan müfredata "Çevre ve Doğa Dersi" önerisi

14:40 14 Şubat 2017
ÇMO'dan müfredata "Çevre ve Doğa Dersi" önerisi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odasınca (ÇMO), Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) kamuoyunun görüşüne açtığı müfredata, çevre ve doğaya yönelik olumlu tutum ve davranışlar geliştirilmesi için "Çevre ve Doğa" dersinin alınması önerisinde bulunuldu.

ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevre sorunlarında en önemli çözüm yolunun, sorunun ortaya çıkmadan önlenmesi olduğunu belirterek bunun yolunun da eğitimden geçtiğini kaydetti.

MEB müfredatına yönelik "Çevre ve Doğa" dersi önerisinin taslağının Oda'nın Adana, Ankara ve Kocaeli şubelerinin oluşturduğu komisyon tarafından hazırlandığını kaydeden Bozoğlu, gelecek nesilde çevre bilinci ve doğa sevgisi oluşturmayı amaçlayan, ayrıntılı bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Gelecek nesillerin mirasını omuzlarında taşıdıklarını aktaran Bozoğlu, doğayı koruyan, hayvanları ve diğer canları seven çocuklar yetiştirmenin en temel görev olduğunu belirterek, "Ülkemizin çevreye duyarlı ve doğaya saygılı kalkınabilmesi için eğitim sistemimizin de buna uygun hale getirilmesi gerekir." değerlendirmesini yaptı.

- "Çevre ve Doğa" dersi önerisinin içeriği

Bakanlığa gönderdikleri "Çevre ve Doğa" dersi içeriği hakkında da bilgi veren Bozoğlu, doğa ve hayvan sevgisi, ekolojik yaşamın önemi, hava, su ve toprak kirliliğinin önlenmesi, geri dönüşümün önemi, çevre için tehlike oluşturabilecek atıklar, atık sular, evlerde uygulaması gereken tasarruf önlemleri konularının işlenmesini istediklerini belirtti.

Bozoğlu, şunları kaydetti:

"Taslakta, ‘Gelecek nesillerin içilebilecek suyunu, ekilebilecek toprağını ve solunabilecek havasını korumak, dünya üzerinde yaşayan insanlığın en önemli görevidir. Bu görev, sürdürebilir bir şekilde nesilden nesile aktarmak, ivedilikle ülkemizin sosyal politikası haline gelmelidir’ deniliyor. Sağlıklı bir gelecek için hepimizin görevi var."

Önerilerinde en dikkat ettikleri noktanın, teorik ve sıkıcı bir eğitimden kaçınarak, uygulamalı ve doğaya dokunarak eğitim verilmesi olduğunu kaydeden Bozoğlu, "Bunun en güzel örneği çocuk çiftlikleri. İlkokul çağındaki öğrencilerin ayda birkaç saatini, belediyeler, valilik, ilçe milli eğitim müdürlükleri gibi kentin ileri gelenleri tarafından oluşturulacak çiftliklerde, doğaya canlılara temas ederek, tarımsal üretimi yaşayarak öğrenmek gibi birçok faaliyet buralarda hayata geçirilebilir. Böylelikle çocuklarımız doğanın, çevreyi korumanın önemini bire bir yaşayarak anlayabilir." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.