Ankara

AK Parti'nin Amasya mitingi

16:19 01 Mart 2017
AK Parti'nin Amasya mitingi

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Cumhurbaşkanı bir tane. Yani Kılıçdaroğlu'nun hatrı için bir tane daha mı cumhurbaşkanı seçelim? İstiyorsa gelsin muavin olsun, engel yok. Bu sistemde ona da yer var, herkese yer var. Kıskanma ne olur, biraz daha çalış senin de olur." diye konuştu.

Yıldırım, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması sürecinde, partisinin Yavuz Selim Meydanı'ndaki mitinginde yaptığı konuşmada, "Cumhurbaşkanı Meclisi feshediyor" iddiasını yalanlayarak, cumhurbaşkanının meclisi seçime götürme, meclisin de seçimi yenileme hakkı olduğunu bildirdi.

Meclisin de cumhurbaşkanının da aynı hakkı bulunduğunu vurgulayan Yıldırım, "İki kişi karşılaşıyor. Teşbihte hata olmaz. Birbirinizle kavga edeceksiniz. Elinizde aynı sopa olacak. Birinin elinde sopa var, birinde yoksa o zaman biri diğerine göre avantajlı olur. İşte hem cumhurbaşkanı hem meclis seçim yenileme kararı alabiliyor." dedi.

Yıldırım, seçimler aynı gün olduğu için, meclis karar aldığında cumhurbaşkanını, cumhurbaşkanı karar aldığında meclisi seçime götürdüğüne dikkati çekerek, "Ne yapacaklar? 'Böyle bir şey olmaz, neden seçime gidelim, oturalım, anlaşalım. Problem varsa çözelim.' Zırt pırt seçim olur mu? Milletin işi gücü var, sizinle mi uğraşacak? Bu sistem, uzlaşmayı getiriyor, sorunları çözmeyi öngörüyor." ifadesini kullandı.

- "Cumhurbaşkanı tek ama daha güçlü olan da millet"

Bu sistemle birlikte Türkiye'nin seçimlerle zaman kaybetmeyeceğine işaret eden Yıldırım, daha çok hizmet, daha çok proje, daha çok iş aş olacağını belirtti.

Yıldırım, "tek adam" eleştirilerine şöyle cevap verdi:

"Cumhurbaşkanı bir tane. Yani Kılıçdaroğlu'nun hatrı için bir tane daha mı cumhurbaşkanı seçelim? İstiyorsa gelsin muavin olsun, engel yok. Bu sistemde ona da yer var, herkese yer var. Kıskanma ne olur, biraz daha çalış senin de olur. Tek adam seçiyoruz ama iki sandık arasında yetki veriyoruz. Cumhurbaşkanı tek ama daha güçlü olan da millet. Milletten güçlü hiç kimse yok. Sandıkla geliyor, sandıkla gidiyor. Onun ötesi yok. Çünkü Türkiye'de milli irade var. Milli iradenin temsilcisi de millet."

Kişilere göre sistemin olmayacağına değinen Yıldırım, bu referandumla birlikte insanlardan bağımsız olarak milli iradenin verdiği kararla kim gelirse gelsin işlerin aynen devam edeceğini bildirdi.

AK Parti'nin kendini düşünen bir parti olmadığına işaret eden Yıldırım, "Şu anda uyum var ama devamında ne olacak? 7 Haziran'ı gördük. 7 Haziran'da nelerle, hangi tehlikelerle karşı karşıya olduğumuzu gördük. 7 Haziran'da AK Parti'nin oyları biraz düşünce Kandil'de gitti HDP'li milletvekilleri kutlama yaptılar. Onun için güçlü Türkiye'ye ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.

- "Siz kimsiniz kardeşim, vatandaş size yetki mi verdi?"

Yıldırım miting alanındakilere, "Güçlü Türkiye için, terörü sonlandırmaya hazır mısınız? Türkiye'nin bölgesinde güçlü dimdik bir ülke için var mısınız?" diye seslendi.

AK Parti'den önceki dönemlerin tekrar yaşanması halinde bütün kazanımların geri gideceğine dikkati çeken Yıldırım, şu görüşlere yer verdi:

"O eski günleri hatırlamak bile istemiyoruz. Seçim oluyor, aylarca hükümet kurulamıyor. Kurulan hükümetler, zayıf hükümetler icraat yapamıyor, eserler ortada kalıyor. Sürekli kavga, sürekli çatışma. Kimi zaman bir parti diğerinin milletvekillerini ayartıyor kimi zaman tekrar seçime gitmek zorunda kalıyor. Her cumhurbaşkanı seçimi 1960'dan beri kriz. Cumhurbaşkanı seçilecek bir takım çevreler sancılanmaya başlıyor. 'Cumhurbaşkanı milletin seçtiği partiden olmaz, burası Türkiye, cumhurbaşkanını biz seçeriz.' Siz kimsiniz kardeşim, kimsiniz? Vatandaş size yetki mi verdi? Onların kim olduğunu 27 Mayıs'ta, 12 Mart'ta, 12 Eylül'de, 28 Şubat'ta, 27 Nisan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi ve 15 Temmuz'da gördük. 15 Temmuz'da da alçaklara bu millet, siz dersini verdiniz."

Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz'un Türkiye'de bir milat olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de artık milletten gücünü almayan hiç kimsenin tarihte yerinin olmadığını milletin gösterdiğini ifade etti.

15 Temmuz gecesi Amasya'nın meydanlarının ezan sesiyle, sela sesiyle, akın akın gençlerle, yaşlılarla, kadınlarla, erkeklerle hınca hınç dolduğunu hatırlatan Yıldırım, "Bu bayrağı indirmediniz. Bu ezanları dindirmediniz." dedi.

"Tek millet, tek devlet, tek vatan için" diye seslenen Yıldırım'a, miting alanındakiler "evet" diye karşılık verdi.

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.