Ankara

Başbakan Yıldırım, canlı yayında

22:16 22 Mart 2017
Başbakan Yıldırım, canlı yayında

Başbakan Binali Yıldırım, terörle mücadeleyle ilgili, "Bu işin yazı, kışı yok. Terör başımızın belasıdır. Yaz da olsa, kış da olsa bunun doğuracağı acı sonuçlara katlanmak istemiyoruz. Bunun için sürekli kaçtıkları yere kadar kovalayarak, içeride ve dışarıda, sınırdan girişler, içeride yuvalandıkları yerler, hepsi didik didik aranıyor." dedi.

Elazığ'da bulunan Yıldırım, Kanal 7 ve Ülke TV ortak canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Terör örgütünün şartlar ve zemini kollayarak her zaman eylem girişiminde bulunabileceğine dikkati çeken Yıldırım, bu nedenle terörle mücadele kapsamında geçen yılın haziran ayından itibaren yeni bir yöntem olarak taarruzun tercih edildiğini söyledi. "Savunmadan ziyade taarruz. Üzerilerine üzerilerine gidiyoruz" diyen Yıldırım, bu yöntemin kış aylarında da devam ettiğini vurguladı.

Geçmiş dönemlerde kar yağdığı için terörle mücadeleye ara verildiğini anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu sefer onu yapmadık. Kış şartlarında da hala şimdi Lice'de, Bingöl'de, Diyarbakır'da birtakım riskli bölgelerde, operasyon kış şartlarında da devam ediyor. Bu işin yazı, kışı yok. Terör başımızın belasıdır. Yaz da olsa, kış da olsa bunun doğuracağı acı sonuçlara katlanmak istemiyoruz. Bunun için sürekli kaçtıkları yere kadar kovalayarak, içeride ve dışarıda, sınırdan girişler, içeride yuvalandıkları yerler, hepsi didik didik aranıyor. Binlerce güvenlik kuvveti sahada. Şunu söyleyebilirim, yüzde yüz inisiyatif devlettedir. Bunu zaten bölgeye gittiğimizde görüyoruz.

Iğdır'da bugün havayı gördünüz. Herkesin bayrağı elinde. Eskiden oralara gittiğiniz zaman size selam vermekten kaçınırlardı. İçeri girip kapıyı kapatırlardı. Şimdi HDP'nin adamları gelince kapıyı kapatıyorlar, yüzlerine bakmıyorlar. Nereden nereye geldik. Tabii Irak'ta ve Suriye'de otorite boşluğundan kaynaklı terörün alt yapısı var ama Türkiye'deki faaliyetlerini biz büyük ölçüde kontrol altına aldık. Şimdi de girişleri engellemek için bir çalışma içerisindeyiz."

- "Teyo Pehlivan bunları duysa pataklar"

Başbakan Yıldırım, "halk oylamasında kararsız olan kitleyi nasıl ikna edeceğinin" sorulması üzerine, şu yanıtı verdi:

"Önce böyle bir vatandaşımıza tereddütlerinin ne olduğunu sorarım. Onları cevaplandırırım. İkna olursa olur, olmazsa tabii ki vatandaşımızın kendi kararıdır. Burada ikna olmayacak bir şey yok. Öyle bir durumla karşılaşmadım ama hiç endişem de yok. Yaptığımız iş çok açık ve net. Milletin gözü önünde her şey belli. Her şeyi sorabilir vatandaş. Getirdiğimiz bu 18 maddeyle ilgili çekinebileceğimiz, 'buna da nasıl cevap vereceğiz' diyeceğimiz hiçbir şey yok. Ama maalesef 'hayır' grubundaki ekip yalanda ölçü, sınır tanımıyor, vitesten atmış vaziyetteler. Teyo Pehlivan bunları duysa pataklar. Bu kadar ölçüyü, ayarı kaçırdılar. Bugün Sayın Kılıçdaroğlu, gayrimenkul sertifikasıyla ilgili 'referandumda evet çıkarsa tapularınız alınacak, onun yerine size bir kağıt verilecek' demiş. İnsaf etmiş, kağıt vermeyi de söylemiş."

"Cumhurbaşkanlığı modelinde, Cumhurbaşkanının kaç yardımcısı olacağının bilinmediği ve bunların seçimle göreve gelmeyeceği" yönündeki eleştirilerin anımsatılması üzerine Yıldırım, "Sistemin ana özelliği yasama ile yürütmeyi birbirinden ayırmak. Şu anda yasama, yürütmenin bir anlamda kontrolünde. Hükümetin istediği şey, Meclis'te olur, istemediği olmaz. Bu sistem öyle değil, bu sistemde vatandaş ikisini de ayrı seçiyor. İki sandık var. Vatandaş, seçtiği milletvekillerine 'siz yasama işine bakacaksınız, kanun çıkacaksa kanunları çıkartacaksınız, cumhurbaşkanını da denetleyeceksiniz. İhtiyacı olan kanunları çıkartacaksınız, ancak yanlış yapıyorsa o yanlışları da denetleyeceksiniz, gereken tedbirleri alacaksınız' diyor." ifadelerini kullandı.

- "Yerli ve milli bir sistemden bahsediyoruz"

Yıldırım, Cumhurbaşkanının bir veya daha fazla yardımcısı olabileceğini belirterek, şöyle konuştu

"Şimdi cumhurbaşkanı sistemi, Amerikan sistemi değildir. Başka bir ülkenin sistemini aynen kopyalamadık. Yerli ve milli bir sistemden bahsediyoruz. Amerika'da başkan adayı olunca kampanyanın bir yerinde 'benim yardımcım şu olacak' diyor. Bu da bir model. Bu Amerikan modeli. Bizim modelimizde cumhurbaşkanı var. Bir veya daha fazla yardımcı tayin edebiliyor. Bu da anayasada tanımlanıyor. Bunların yetkileri nedir, görevleri nedir hepsi var. Yani cumhurbaşkanı ekibiyle çalışacak, tek başına çalışmayacak. Dolayısıyla onların ayrı şekilde seçilmesini öngören bir model kurmadık biz. Öyle olsa ne olacak, böyle olsa ne olacak? Sonuç ne? Yetkiyi veren millet. Kime veriyor millet, cumhurbaşkanına veriyor. Amerika'da da başkana yetkiyi veriyor, yardımcıya vermiyor. Seçimle geliyor diye yardımcının ayrı bir alanı yok. O da başkan ne görev veriyorsa onu yapıyor."

- "Yeni sistemde hem yetki var hem sorumluluk var"

Cumhurbaşkanının yetkilerinin yeni sistemde daha fazla olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Okumamışlar. Şu anda yetki var, sorumluluk yok. Yeni sistemde hem yetki var hem sorumluluk var. Şu anki sisteme göre cumhurbaşkanının yetkilerinde ne varsa aynısı yine var. Ne fark var onu söyleyeyim, şimdi Bakanlar Kurulu cumhurbaşkanlığıyla birleştirildiği için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi var. Yani Bakanlar Kurulu kararı yerine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi var. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde ne var, atamalar var. Bütün atamalar Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle yapılıyor." dedi.

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.