Ankara

Diyarbakır'da toplu açılış töreni

18:42 01 Nisan 2017
Diyarbakır'da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye nasıl İstanbul’suz, İzmir'siz, Trabzon'suz, Antalya'sız, Erzurum'suz olamazsa asla Diyarbakır'sız da olamaz çünkü Diyarbakır bizim kalbimiz. Bu coğrafyayı, bu halkı bizden koparmak isteyen, kalbimizi söküp almaya çalışıyor demektir." dedi.

Valilik önünde düzenlenen toplu açılış törenine katılan Erdoğan, vatandaşlara hitap etti.

Erdoğan, "Türkiye nasıl İstanbul'suz, İzmir'siz, Trabzon'suz, Antalya'sız, Erzurum'suz olamazsa asla Diyarbakır'sız da olamaz çünkü Diyarbakır bizim kalbimiz. Bu coğrafyayı, bu halkı bizden koparmak isteyen, kalbimizi söküp almaya çalışıyor demektir. Diyarbakır, Türkiye'nin mührüdür, el uzatılmasına asla izin vermeyiz. Rabbim kaderimizi bu coğrafyada birlikte yazmış, bizim geçmişimiz gibi geleceğimiz de ortak. İnşallah aydınlık bir gelecek bizleri bekliyor." diye konuştu.

16 Nisan'ın Türkiye ile Diyarbakır için de yepyeni bir dönemin müjdecisi olacağını ifade eden Erdoğan, tören alanını dolduranlara, "Şimdi Diyarbakır'dan öyle bir seslenelim ki tüm Türkiye duysun, tüm dünya duysun. Büyük Türkiye için evet mi? Güçlü Türkiye için evet mi? Müreffeh Türkiye için evet mi? İstikrarlı Türkiye için evet mi?" diye seslendi.

Konuşması sırasında Kürtçe "Hezar caran ere (Binlerce kez evet)" diyen Erdoğan, "Bu sesi duymayanın sadece kulağı değil, kalbi de kapalı demektir. Diyarbakır'ın 16 Nisan'da işte bu mesajları duymayanlara duyuracağına, görmeyenlere göstereceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin son 3 yıldır çok zorlu günlerden, çok zorlu sınamalardan geçtiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bin yıldır birlikte yaşadığımız bu coğrafyada tarihin her döneminde varlığımıza ve birliğimize yönelik saldırılara beraberce karşı koyduk. Sultan Alparslan önce Diyarbakır'a geldi. Buradan aldığı güç ve destekle Malazgirt Zaferi'ni kazandı. Selahaddin Eyyubi, Haçlı ordularının karşısına çıkarken arkasında neresi vardı? Yavuz Sultan Selim Mısır'ı fethe giderken önce nereyle kucaklaştı biliyor musunuz? Diyarbakır ile kucaklaştı. Cumhuriyetimizi kurarken de Diyarbakır maddi ve manevi tüm gücüyle Ankara'nın yanında yer aldı.

Diyarbakır'ın, Diyarbakırlı kardeşlerimin kafasını bulandırmak isteyen olmadı mı? Elbette oldu. Bunlar fırsat buldukları her dönemde fitneleriyle, zehir kusan dilleriyle, sahte gülüşleri ve vaatleriyle ortaya çıktılar. Özellikle darbe dönemlerinde, sıkıyönetim dönemlerinde Diyarbakır'a yanlış yapılmamış mıdır? Elbette yapılmıştır. Hem de ne yanlışlar yapılmıştır. Aslında bu dönemlerde ülkemizin her köşesinde insanlar inançları ve düşünceleri yüzünden eziyet çekmiştir, baskı görmüştür. Bizzat kendim bu sıkıntılara maruz kalmış, belediye başkanlığım elimden zorla alınmış, cezaevine düşmüş birisiyim. Hiç süphesiz Diyarbakır, bu zulmü çok daha ağır şekilde yaşadı. O güzel Diyarbakır türküsünde ne diyor? 'Gazi köşkü serindir, Dicle Nehri derindir, sen ağlama garip anam, Kadir Mevlam kerimdir.' Evet, sizler de 'Mevlam kerimdir.' diyerek sabrettiniz."

- "Süratli ve kararlı bir reform süreci başlattık"

Erdoğan, 2001'de bir araya gelerek parti kurmaya karar verdiklerini, bu sebeple adını da adalet ve kalkınma kavramlarıyla ifade ettiklerini anlattı.

2002'nin Kasım ayında iktidara geldiklerinde hemen kolları sıvadıklarını, bir yandan geçmişin hatalarını telafi ederken diğer taraftan da geleceğin Türkiyesini inşa etmenin gayreti içine girdiklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Koalisyonlarla, çekişmelerle, krizlerle milletin yıllarını çalmışlar, sırtına yük üzerine yük bindirmişlerdi. Bir yandan demokraside diğer yandan ekonomide yaşanan sorunlar insanımızı adeta hayatından bezdirmişti. Biz işte tüm sorunların çözümü için kararlı ve süratli bir reform süreci başlattık. Ekonomide yatırımları artırarak, büyük projeleri ardı ardına hayata geçirerek, mali disiplini sağlayarak ülkemizi üç kat büyüttük."

Erdoğan, eğitimde 270 bin yeni derslik yaptıklarını, 560 bin yeni öğretmen atadıklarını ve 76 olan üniversite sayısını 181'e çıkardıklarını belirterek, üniversitesi olmayan il bulunmadığını, burs ve kredi imkanlarını genişlettiklerini anımsattı.

3 bin 500 yeni sağlık tesisi, 7 bin 600 aile sağlığı merkezi yaptıklarını, 500 bin yeni sağlık çalışanı istihdam ederek, hastaneleri her türlü araç ve gereçle donatarak büyük bir dönüşüme imza attıklarını ifade eden Erdoğan, bu dönüşümü şehir hastaneleriyle daha ileriye taşıdıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Kayapınar'da da şehir hastanesinin kuruluşuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Hastaneye gireceksiniz, evelallah şifayı bulmuş olarak çıkacaksınız. Öyle hijyen itibarıyla rezil, rezalet hastaneler olmayacak." diye konuştu.

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.