Ankara

Rize'de toplu açılış töreni

15:50 03 Nisan 2017
Rize'de toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz ölümü korkutmuş bir nesiliz. Biz kefenlerimizi giyerek bu yola çıktık. Biz gökten zembille inerek gelmedik buralara. 40 yıllık siyasi hayatımızda mücadeleyle geldik. Silahlarla sandıklardan çıkmadık. Biz bu milletin iradesiyle sandıklardan çıktık, öyle geldik." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış törenindeki konuşmasında, İsviçre Parlamentosu önünde açılan bir pankartta kendisinin şakağına silah dayatılmış bir fotoğrafına yer verildiğini anımsattı.

O pankart ile "Erdoğan'ı öldürün" mesajı verildiğini aktaran Erdoğan, "Vah dangalaklar vah! Siz kim oluyorsunuz? Biz ölümü korkutmuş bir nesiliz. Biz kefenlerimizi giyerek bu yola çıktık. Biz gökten zembille inerek gelmedik buralara. 40 yıllık siyasi hayatımızda mücadeleyle geldik. Silahlarla sandıklardan çıkmadık. Biz bu milletin iradesiyle sandıklardan çıktık, öyle geldik. Ama ne yazık ki Avrupa'daki bazı liderler ne yazık ki orada terör örgütlerini besliyor. İsviçre'de sosyalist parti, oradaki terör örgütleriyle beraber İsviçre polisinin korumasında bu gösterileri yapıyor. Gün ola harman ola."

Erdoğan, farklı mezhep ve görüşteki Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderlerinin Vatikan'da Papa'nın yanına gittiğini anımsatarak, "Vatikan'ın Avrupa Birliği ile işi ne, sizin Avrupa Birliği ile işiniz ne? Bu çok manidar. Bakın hepsi tek millet oldu. Türkiye'yi Avrupa Birliğine almamak için ellerinden geleni yapıyorlar mı? 16 Nisan bunun için de çok önemli. 16 Nisan'da vereceğiniz kararla bu işi de masaya yatıracağız." dedi.

- "Ayşe ne der, Fatma ne der, Allah ne der ben buna bakarım"

FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili davaların görülmeye başladığını anımsatan Erdoğan, bu davalar sayesinde FETÖ'cü sapkınların ne kadar büyük bir ihanet içinde olduklarının daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Erdoğan, 16 Nisan'da sandıktan "evet" sonucunun çıkmasının ardından parlamentondan geçirilip önüne getirilecek idam kararını onaylayacağını bildirerek, şöyle konuştu:

"Başta 249 şehidimiz olmak üzere onları af yetkisi bende değildir, devlette değildir. Dolayısıyla böyle bir yanlışa da düşmem. Çünkü ne milletime bunun hesabını verebilirim ne de Rabbime. Diyorlar ki 'Avrupa Birliği buna iyi bakmaz. George ne der, Hans ne der, Helga ne der?' Onlar ne derse desin. Ben Ahmet ne der, Mehmet ne der, Hasan ne der, Hüseyin ne der, Ayşe ne der, Fatma ne der, Allah ne der ben buna bakarım. Bu işin kararını da milletimle beraber veririz. Gerekirse al sana bir referandum daha, gene referanduma gideriz."

- "Feto bu milletin İstiklal Marşı bile bilmiyor"

Meydandakilere "Milletimizle en ufak bağı olan birisi, sadece elinde bayrak, dilinde dua olan, silahsız ve savunmasız sivilleri katleder mi?" diye soran Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ama bunlar etti mi, etti. 15 Temmuz'da benim o vatandaşımın elinde silah mı vardı, bayrak vardı bayrak. Bir de Kelime-i Şahadet vardı. Gökten F-16 bomba yağdırırken, helikopterler mermiler yağdırırken, tanklar, toplar benim vatandaşımın üzerine gelirken, o beğenmedikleri gençler dururken, bunlar ne zannediyordu acaba? Feto diyordi ki 'Siz onların üzerine gidin bak nasıl dağılacaklar'. Dağıldılar mı? Çünkü Feto, bu milletin İstiklal Marşı'nı bile bilmiyor. Ne diyor İstiklal Marşı'nda; 'Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın/ Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın/ Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın / Kim bilir, belki yarın belki yarından da yakın.' İşte gençler o gece göğüslerini siper ettiler. Bu millete canım feda. Bu milletin bir ferdi olmaktan iftihar ediyorum, gururluyum. Rabbime sonsuz hamd-ü senalar olsun."

- "Bunlarda yalan çok ama yürek yok"

FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı akşam Marmaris'te bulunduğunu ve oradan cep telefonundaki Face Time uygulamasını kullanarak vatandaşları meydanlara çağırdığını anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"81 vilayet meydanlara döküldü. Ben de Yeşilköy Havalimanı'nda milletimle beraber oldum. Ama o saatte birileri de kaçıyordu. Kimdi o kaçan? Kılıçdaroğlu kaçıyordu. Havaalanında iniyor oradan Bakırköy'de ilçe başkanının evine gitmiş. Hadi sen de orada dursaydın işte. Orada milletinle beraber olsaydın. Aslında 7 Ağustos'a davet ettiğimde bile gelmedi aslında. Daha sonra kendi çevresi, baskı baskı... Önce bize gelemeyeceğine dair cevap verdiler, son gün geleceğini bildirdiler. Niye, baskılara dayanamadı. Bunlarda yürek yok. Bunlarda yalan çok ama yürek yok. Bu ülkenin yıllarca ekmeğini yiyen birisi Meclisi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni, MİT'i, Özel Harekat Dairesi'ni bombalar mı? İçinizde zerre kadar onuru olan bir kimse 16-17 yaşındaki gencecik çocukları, kadınları, kendi silah arkadaşlarını sırtından vurur mu?"

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.