Ankara

Halk oylamasına doğru

14:15 14 Nisan 2017
Halk oylamasına doğru

Ankara Valisi Ercan Topaca, "Herhangi bir sıkıntı olduğu zaman anında müdahale edecek, gerekli tedbirleri alacak durumda olacağız. Bu konuda vatandaşlarımızın endişe taşımasını istemiyoruz. Vatandaşlarımızın iradesinin hür bir biçimde sandığa yansıması için her türlü tedbiri alıyoruz." dedi.

Vali Topaca, anayasa değişikliği için 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına ilişkin alınan tedbirler hakkında valilikte basın toplantısı düzenledi.

Topaca, "Ankara genelinde, 3 milyon 853 bin 894 seçmen, 10 bin 336 sandıkta oy kullanılacak ve sandıklar bin 691 binaya dağılmış durumda. Vatandaşlarımız, bin 691 binada oy kullanılacak. Bu oy kullanma alanlarında 14 bin 974 personelimiz güvenlik tedbirini sağlayacak." diye konuştu.

Tedbirlerin 15 Nisan saat 24.00'ten itibaren başlayacağını belirten Topaca, polis ve jandarmanın görev mahalline göre sandık alanı ve çevresinde her türlü güvenlik tedbirini alacağını söyledi.

Vali Topaca, referandum günü oy verme süresi içindeki yasaklara ilişkin ise şunları aktardı:

"Referandum günü yani 16 Nisan günü, alkollü içki satılması ve umuma açık alanlarda içki içilmesi yasaktır. Ayrıca emniyet görevlisi, polis ve jandarma dışında silah taşımak yasaktır. Vatandaşlarımızın oy kullanmaya giderken ve referandum süresince silahı ruhsatlı olsa bile silahlı gezme imkanı bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın 'ruhsatım var' diyerek silahıyla sokağa çıkmaması gerekiyor. Oy verme günü ve oy verme süresince umuma açık eğlence ve istirahat yerleri de kapalıdır, açılamaz. Sadece lokantalarda yemek hizmeti verilebilir. Oy verme süresi içerisinde saat 18.00'e kadar düğün de yapılamayacak."

Referandum sürecinin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için elektrik, su, ulaşım, telefon gibi kamu hizmetleriyle ilgili kurumların bünyesinde kriz merkezleri oluşturulduğunu belirten Topaca, ana kriz merkezinin valilik kriz merkezi olduğunu söyledi.

Topaca, elektrik kesilmesi, su kesilmesi gibi problemleri ortadan kaldıracak ve tedbir alacak kriz merkezlerini valilik bünyesindeki kriz merkezinin koordine edeceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İl jandarma komutanımız, il emniyet müdürümüz, vali yardımcılarımızla referandum günü ayaktayız, teyakkuzdayız, görev başındayız. Herhangi bir sıkıntı olduğu zaman anında müdahale edecek, gerekli tedbirleri alacak durumda olacağız. Bu konuda vatandaşlarımızın endişe taşımasını istemiyoruz. Vatandaşlarımızın iradesinin hür bir biçimde sandığa yansıması için her türlü tedbiri alıyoruz. Bin 691 sandık alanının etrafında, her birinde yeteri kadar polisimiz, jandarmamız, güvenlik tedbirimiz olacak. Vatandaşlarımıza rahat bir şekilde 'buyurun, gelin, oyunuzu kullanın.' diyoruz. Biz yolda, sokakta, umuma açık her yerde varız ve tedbirlerimizi aldık, bu süreci yürüteceğiz."

Topaca, sandık alanları çevresinde kontrollerin yapılacağını, şehir girişinde kesintisiz yapılan kontrollerin de devam edeceğini, şüpheli kişiler ve gruplar varsa onlar üzerinde de uygulamaların ve kontrollerin olacağını vurguladı.

- Evde bakım hizmeti alanlar

Evde bakım hizmeti alan yaklaşık 10 bin kişiyle Halk Sağlığı Müdürlüğü aracılığıyla irtibata geçildiğini aktaran Topaca, "Referanduma oy vermek için gitme imkanı olmayan veya herhangi bir destek almadan gidemeyecek durumda olan vatandaşlarımızla iletişime geçtik. Görevlilerimiz onları evlerinden alıp sandık alanına götürüp, oyunu kullandırdıktan sonra evine bırakacak. Oy verme süresince onlara destek olma hizmetimiz devam edecektir." dedi.

Evden çıkamayacak durumda olanların Halk Sağlığı Müdürlüğü ve valilik kriz merkezine ulaşarak bu hizmetten yararlanabileceklerini kaydeden Topaca, sağlık durumu uygun olan ve doktorunun izin verdiği hastanelerde yatan hastaların da oy kullanması için tedbir aldıklarını söyledi.

"Oy kullanmaya hasta ve yaşlılar geldiği zaman onlara öncelik verilmesi gerekiyor. Yasa gereği onların öncelikleri var." diyen Topaca, oy verme işlemi bittikten, sayım sırasında ve sonuçların ilan edilmesinden sonra da bir takım güvenlik tedbirler aldıklarını belirtti.

Topaca, trafolarla ilgili de önlem aldıklarının altını çizerek, "Her bir trafonun şehirdeki enerji hatlarını besleme durumlarına göre, trafoların hepsinde ilgili kurumların özel güvenlik teşkilatını, polisi, jandarmayı görevlendirdik. Elektriğin kesilmemesi lazım. Hayatı durduracak bir şeydir. Ufak, tefek bazı yerlerde bir şeyler olabilir ama anında müdahale edecek konumdayız. Seçim öncesinde başlattığımız bir çalışmadır. 'Trafo merkezlerine herhangi bir müdahale olmasın, bir sabotaj olmasın' diye alınmış tedbirlerimiz vardı. Bunu daha da artırdık. Hem özel güvenlik hem de polisi görevlendirmek suretiyle güvenliği en üst seviyeye çıkardık."

"Vatandaşların sandıktan çıkacak sonuçları saygıyla karşılayacağı konusunda hiç şüphemiz yok. Gerek sevinç anlamında gerek tepki anlamında kanunlara uymayan davranışlara izin vermeyeceğiz." ifadesini kullanan Topaca, huzur içerisinde bir referandum geçirilmesi için çalıştıklarını anlattı.

Valilikte gerçekleştirilen toplantıya, Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mehmet Artar, Vali Yardımcısı Kemal Karadağ da katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.