Ankara

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (2)

13:28 26 Şubat 2018
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (2)

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, çocuklara yönelik cinsel istismara ilişkin, "12 yaşın altına ceza artırılacağı gibi 12 yaşın üstündekilere karşı işlenen cinsel saldırı suçlarında da cezalar en üst hadde çekilecek ve caydırıcılık artırılacaktır." dedi.

Bozdağ, NTV'de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

"MHP, BBP'nin ittifaka kurumsal kimliğiyle katılmasına karşı çıkıyor. BBP'nin adaylığı AK Parti listelerinde mi olacak" sorusu üzerine Bozdağ, geçen günlerde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin bu ittifakta yer alacaklarını belirttiğini aktardı.

İttifakın iki şekilde olabildiğine değinen Bozdağ, partilerin logolarıyla ittifakta yer alabildiğini ve herhangi bir parti genel başkanı veya parti üyesinin istifa etmeden bir partinin milletvekili listesinde yer alarak da ittifaka destek verebildiğini ifade etti.

Bozdağ, "Bu iki yoldan biri olacaktır. Şu anda bunları konuşmak henüz bu aşamada, 'şurada yer alacak burada yer alacak' deme imkanımız yok. Vakti gelince konuşulacaktır, değerlendirilecektir, ona göre karar verilecektir. Şu anda da partimizde bu konu konuşulmadı. Şunu biliyoruz, BBP yerli ve milli olan ittifakın içinde yer alacaktır." diye konuştu.

- "Bu sistem kutuplaşmayı reddediyor"

AK Parti'nin ittifaktan nasıl etkileneceği konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Bozdağ, bu hazırlıkların yapılırken önceki seçim sonuçları üzerinden ve muhtemel ittifakın artıları, eksileri üzerinde değerlendirmeler yaptıklarını bildirdi.

Bozdağ, ittifaktan olumlu neticeler ortaya çıkacağına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin doğası gereği partileri daha çok birbirine yaklaştıran bir seçim anlayışı ortaya çıkıyor. CHP bugün bunu hala anlamış değil. Yüzde 50 artı 1 iktidar barajıdır. Dolayısıyla yüzde 25 oy almış olan bir partinin yüzde 50 artı 1 iktidar barajı olduğu bir noktada bir arayış içinde olmaması, esas anlaşılamaz olan budur. AK Parti bunu görüyor. Bu sistem kutuplaşmayı reddediyor. Partileri birbirine yaklaştırıyor."

Sandıkta iktidarın doğrudan yüzde 50 artı 1 ile belirleneceğini vurgulayan Bozdağ, ittifakın bozulmasının ilerde iktidarın düşmesine yol açmayacağını söyledi.

Bozdağ, yeni dönemde de parlamentoda bir iş birliğine ihtiyaç bulunduğunu, sadece yönetimde değil yasamada da istikrara ihtiyaç olduğunu aktardı.

CHP'nin atılan bu adımı anlamadığını, ortaya konulan argümanlara bakıldığında Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra gittiği istikameti de kavrayamadığını belirten Bozdağ, "Benim temennim artık onların 'Bu değişim oldu ve Türkiye bundan sonra bu istikamete gidiyor. Bu gidişe karşı durmanın imkanı yok. O zaman biz bu değişimi ve gidişi görüp ona göre tedbir alalım.' diye tedbir alması lazım. Şu anda CHP'de biz onu görmüyoruz." ifadesini kullandı.

"Saadet Partisini tüm bu tartışmaların içinde nerede görüyorsunuz" sorusu üzerine Bozdağ, Saadet Partisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP ile de görüştüğünü hatırlattı.

Açıklamalara bakıldığında kararsızlığının açık şekilde görüldüğünü belirten Bozdağ, Saadet Partisinin vereceği kararı beklediklerini söyledi.

- "Ceza kanunumuzda bu kademelendirme var"

Çocuklara yönelik cinsel istismara ilişkin bir soruya Bozdağ, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın başkanlığında çalışan komisyonun 12 yaşını doldurmamış ve 12 yaşın üzerinde olanlar dahil hepsiyle ilgili cezaların artırılmasına dönük bir çalışma yaptığına dikkati çekti.

Bozdağ, "12 yaşın altındakilere ceza verilecek, 12 yaşın üstündekilere ceza verilmeyecek, onlarda ceza düşürülecek. böyle bir şey yok. 12 yaşın altına ceza artırılacağı gibi 12 yaşın üstündekilere karşı işlenen cinsel saldırı suçlarında da cezalar en üst hadde çekilecek ve caydırıcılık artırılacaktır." ifadesini kullandı.

Anayasa Mahkemesinin "yaşlara göre cezalar arasında bir kademelendirme yapın." diye bir karar verdiğini anımsatan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Mahkemenin bu kararına uymak için de bizim bunu yapmamız lazım. İkincisi, eski ceza kanunumuzda da böyleydi, o usulü de devam ettirmek... Üçüncü, başka ülkelerin ceza kanunlarında da yaşlara göre cezalarda farklılık var. Biz onlardan da esinlenerek aynı şeyi burada da yapıyoruz. Şu anda da bizim ceza kanunumuzda bu kademelendirme var."

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.