Ankara

Beypazarı'nda telkari geleneği yaşatılıyor

18:47 01 Nisan 2018
Beypazarı'nda telkari geleneği yaşatılıyor

Beypazarı'nda, altın ve gümüşün işleme sanatı telkari, bu işi yıllardır yapan ustaların öncülüğünde, belediye ve kaymakamlığın desteğiyle yaşatılıyor.

"Tel durumundaki gümüş ya da altını örerek veya bir şey üzerine kakarak yapılan iş" olarak tanımlanan ancak altının pahalı olması nedeniyle daha çok gümüşün kullanıldığı telkari, Beypazarı'ndaki önemli sanat dallarından biri olarak öne çıkıyor.

İlçedeki telkari ustalarından İlyas Sarımen, 1959 yılından itibaren bu işi heyecanla yapmaya çalıştığını söyledi.

Telkarinin, "Vav sanatı" olarak da adlandırıldığını belirten Sarımen, "Altın ve gümüş telleri, istenilen şekle göre kesip, kıvırarak, birbirlerine lehimlemek sureti ile oluşturulan motiflerle yapılan bir süsleme sanatı." dedi.

Sarımen, telkarinin Beypazarı'ndaki geçmişinin 200 yılı bulduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Gümüş ustalarının rivayetlerine göre, 1820 yılında Beypazarı'na gelen bir usta tarafından öğretilen telkari sanatı, kısa sürede yaygınlaşarak takılara ve süs eşyalarına dönüşmüş. Telkari ustasının yetiştirdiği isimler, nesilden nesle yayılan bu sanatın asıl öğreticileri olmuş. Ben de ustamın yanında çırak olarak başladığım bu sanatımı halen sürdürüyorum. Birçok çırak ve kalfa yetiştirdim."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.