Ankara

Evrak memuruydu, spiker oldu! 41 yıl önce...

09:08 13 Kasım 2018 1 Yorum Var
Evrak memuruydu, spiker oldu! 41 yıl önce...

Televizyonun anons spikeri Ayşe Egesoy TRT'ye memur olarak girdi. Günden güne kendisini yetiştirdi, açılan sınavı da kazanarak spiker olmayı başardı.

TRT'de yıllar yılı evraklar arasında dirsek çürüttü... Personel Şubesi'nde  memur olarak, TRT'ye alınan elemanları kaydetti, onlara kimlik kartları  hazırlanmasında çalıştı, kimi zaman da bu yeni alınanlar arasında "spiker"  sıfatını görünce hayıflandı. «Ben neden spiker olmayayım?» diye düşünüp, durdu.

Ve bu düşünce belleğine yerleştiği anda çalışmaya koyuldu. Teybine, bazen bir  romandan bölümler, bazen de haber metinleri okudu. Banda aldıklarını teker teker  dinledi. Bu çalışmalar sonucu kendisine güvenmeye başladı. Spiker olabilirdi...

 1970 yılında TRT'ye memur olarak girmişti. Tam 7 yıl sonra, açılan spikerlik  sınavına katılmaya karar verdi. Bu kararı verirken de çalışmalarına güvenmişti  hep. Yüzü de kara çıkmamış, kazanmış, televizyonun anons spikerleri arasına  katılmıştı.

Bir yıldır bu görevde, ama ekrana çok az çıktı. Nedeni de, sınavı kazandıktan  sonra hamilelik devresinin başlaması ve izne ayrılması.

Ayşe Egesoy, spikerlik sınavına girmeden çok önce başladığı teyp çalışmasını  şimdi de sürdürüyor. «Her akşam, çocuğum olmasına rağmen, bu çalışmayı iki saat  süreyle yapıyorum. Spikerlik mesleği beni teknik olarak ilgilendiriyor. Saçım  güzelmiş, görüntüm iyi değilmiş, bunlar önemli değil benim için. Önemli olan,  bir spikerin dil kurallarının hakkını vererek düzgün konuşmasıdır. Şu anda  eksiklerim çok. Bu eksikliklerimi, yavaş yavaş gidereceğime inanıyorum» diyor.

 Sonra da, «Bir spiker çıkıp da 'Benim mesleki açıdan hiçbir eksiğim yok'  diyemez. Spikerlerin her zaman bir eksik tarafı bulunur» diye ekliyor.

 (Ses Dergisi - 4 Şubat 1978) / Türk Nostalji

AYŞE EGESOY KİMDİR?

Emekli Albay - Şair Salih Kıvanç ve Şeyda Kıvanç'ın iki kızından biri. 7 Şubat'ta Merzifon'da doğdu. Babası Harp okulunu bitirerek Topçu Subayı olarak orduya katıldı ve ordunun çeşitli kademelerinde komu-tanlık yaparak emekli oldu. Annesi ev hanımı. Ressam olan bir kız kardeşi var. Babasının işi nedeniyle İlk ve Ortaokulu Anadolu'nun çeşitli İllerinde okudu. Daha sonra Çamlıca Kız Lisesini ve Yükseliş Kolejini bitirdi. 
1976 yılında Ali Kemal Egesoy ile evlenen Ayşe Egesoy'un Kemal adında bir oğlu bulunmaktadır. 

1970 yılında TRT Kurumunda çalışmaya başlayan Egesoy, Televizyon'da uzun yıllar yayın spikerliği yaptıktan sonra ''Gecemiz, Bir Cumartesi, Daldan Da-la,Vizyon, 5. Mevsim ile çeşitli özel eğlence programları ve yarışma programlarını sundu. 1991 Yılında TRT'den ayrılıp Star1 TV'ye geçen Egesoy , ''Bir Cumartesi Eğlencesi'', ''Sekizinci Renk'' adlı programların hem sunuculuğunu hem yapımcılığını yaptı. 

Ayşe Egesoy'un ''Benim adım Şiir'', ''Hoş geldin'', ''Gül Şehri'' adlı üç albüm çalışması ve ''Sevgi Ustaları'' adlı bir şiir antolojisi bulunmaktadır.  Ayrıca yaklaşık 25 yıldır Üniversiteler ve özel dil okullarında diksiyon, fonetik, ses ve nefes hareketleri konularında eğitmenlik yapıyor. Devlet ve Protokol sunuculuğu unvanına sahiptir.

(HABER7) /  Derleme-Nusret Odabaş

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • Zeki 5 yıl önce Şikayet Et
    Kaç doğumlu merak ettim
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    1953 doğumluymuş
  • Sevgi 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende çok merak ettim
    İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.