Ankara

Anadolu'da her geçen gün sayıları azalıyor! Çengel boynuzlu dağ keçisine GPS'li koruma

12:24 05 Kasım 2022 11 Yorum Var
Anadolu'da her geçen gün sayıları azalıyor! Çengel boynuzlu dağ keçisine GPS'li koruma

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nce, Türkiye'de sayıları her geçen gün azalan çengel boynuzlu dağ keçileri GPS'le takip edilmeye başlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nce, 'Arkun Barajı Yaban Hayatı Projesi' kapsamında sayıları azalan çengel boynuzlu dağ keçileri için GPS'li koruma çalışması başlatıldı.

Türkiye'de sayısı her geçen gün azalan çengel boynuzlu dağ keçisi

VERÇENEK DAĞI'NIN 62 BİN 449 HEKTARLIK ALAN HARİTASI ÇIKARILDI

Yaban hayatı çalışmalarında daha önce örneği bulunmayan çengel boynuzlu dağ keçisi yakalama ve GPS uydu verici takma çalışması için önce yaklaşık 62 bin 449 hektar olan Erzurum İspir Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının alan haritası çıkarıldı. Ardından geniş bir taramayla çengel boynuzlu dağ keçilerinin en sık kullandığı yerler belirlendi ve 4 yaşındaki dişi çengel boynuzlu dağ keçisi yakalandı. 'Fırtına' adı verilen keçi, GPS uydu verici takılarak, tekrar doğaya salındı. GPS ile izlenen Fırtına'dan ilk sinyal de alındı. Fırtına'dan her gün alınacak sinyaller Coğrafi Bilgi Sistemi üzerinde harita programlarına aktarılacak.

Türkiye'de sayısı her geçen gün azalan çengel boynuzlu dağ keçisi

ÇENGEL BOYNUZLU KEÇİLERİNE DAİR BİLGİLER ELDE EDİLECEK

Bu şekilde elde edilen veriler analiz edilerek, sayıları giderek azalan çengel boynuzlu dağ keçilerinin yaşam alanları, besin tercihi ve aktivite desenleri belirlenecek. İzleme çalışmasıyla elde edilecek bilgiler ışığında da yaşam alanları daralan çengel boynuzlu dağ keçileri için yeni koruma projeleri geliştirilip, kararlar alınacak.

Türkiye'de sayısı her geçen gün azalan çengel boynuzlu dağ keçisi

1 YIL BOYUNCA UYDU VERİCİLERİYLE İZLENECEK

DKMP Genel Müdürlüğü ile özel bir enerji firması iş birliğinde yürütülen 'Arkun Barajı Yaban Hayatı Projesi' kapsamında; yaban hayatında ekosistemin izlenmesi, yaban hayatının geliştirilmesi, alanda bulunan türlerin ve biyolojik çeşitliliğin izlenmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Proje kapsamında, Erzurum İspir Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın koruma değerlerinden olan yaban keçisinden 20 bireyin ve çengel boynuzlu dağ keçisinden 10 bireyin en az 1 yıl süresince uydu vericilerle izlenmesi yer alıyor.

Türkiye'de sayısı her geçen gün azalan çengel boynuzlu dağ keçisi

YORUMLAR

11 Yorum Var
  • talip 1 yıl önce Şikayet Et
    Balıkçılık dahil bütün av faaliyetlerinin en az 1 yıl durdurmak, avlananlarada 10 yıl hapis ve 100 bin tl ceza kesmek suretiyle doğal bir döngüde hayvanlar ve bitkiler aleminin düzelmesinin sağlanması gerekiyor. ahlak ve temelde Allah inancı olmayınca sonuç bu. Zorunluk haricinde hiçbir hayvan ve bitki avlanamaz, kesilmez tüketilmez.
    Cevapla
  • Alperen Nokta 1 yıl önce Şikayet Et
    Bin dolara avlak yapılıyor ise herbirine ben bu parayı vereyim. İlgililer ihtiyaçlarını karsilasinlar. Nefisleri ni koreltsinler. Yazıklar olsun normal bir koç da eder o parayı. Bin dolar dediğin ne ki degermi.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Tek gözlü balik 1 yıl önce Şikayet Et
    Trafik kültürü olmadigi gibi´Av kültürüde olan millet degiliz..Av Türkiyede kesin yasak edlmesi gerekli tek konu..
    Cevapla
  • Burak Atalay 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim dedem de acıydı ihtiyacı kadar avlanırdı simdiki avcılar katliam yapıyorlar spor olsundiye katliam yapıyorlar
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Avcıları çoğaltın onlara izin verin. Onlar korurlar. Memlekette havada uçan kuş görmez olduk. Gerisini siz düşünün. Daha neyin korunması gündeme gelmiş. Sözde avcılık, ne avcılığı . Sitres atmaya gitmek zevkine hayvan öldürmek ne zaman avcılık oldu. Neden atış poligonlarına gitmiyorlar. Tabiatın dengesini alt üst ettiler. Ondan sonra koruma. Yasaklayın, tamamen yasaklayın. YASAKLAYIN.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.