Ankara

Ak Belediyeler deprem bölgesinde destan yazıyor

12:55 14 Nisan 2023
Ak Belediyeler deprem bölgesinde destan yazıyor

Ankara’nın AK partili ilçe belediyeleri deprem bölgesinde önemli insani yardım ve belediye hizmetlerini yerine getirmeye devam ediyor.

Ankara’nın AK Partili ilçe belediyelerinin deprem bölgelerindeki ekipleri aşevlerinden, çadırkentlere, konteyner kentlerden ramazan çadırlarına, veterinerlik hizmetlerinden sağlığa, şehrin çöplerinin alınmasından temizliğine, arama kurtarma çalışmalarından hasar tespit çalışmalarına kadar çok sayıda insani yardım hizmetine imza atarken aynı zamanda salgın hastalıkları riskinin önlenmesi için de büyük çaba gösteriyor. 

“Havalimanı yapıyorum” algısı ile deprem bölgesinden tüm Türkiye’ye prim kazanmaya çalışan Yavaş’ın algısı kısa sürede çökerken, Yavaş’ın “300 motokuryeyi deprem bölgesine gönderdim” sözünün gerçeği yansıtmadığını Ankara valiliğinin gönderdiğini SABAH ortaya çıkarmıştı.

Ankara’daki AK Partili belediyelerin ekipleri ise, AK Parti Ankara İl Başkanlığı’nın koordinasyonunda bir taraftan Ankara’ya gelen depremzedelere konaklama imkanları sağlamaya çalışırken “evim evindir” kampanyası ile 67 bin depremzedeye sıcak yuva bulurken, bir taraftan da deprem bölgelerine yaptığı yardımlarla tarih yazdı.

Beypazarı 

Bey-Kurt ekibi 19 kişilik ekibiyle birlikte 7 ve 16 yaşında iki çocuğu canlı olarak enkazdan kurtardı Gıda, giysi, su, temizlik maddeleri, ısıtma ekipmanları gibi çok çeşitli malzemelerden oluşan 10 yardım tırı deprem bölgesine gönderildi. 

5 kişilik operatör ve 3 gönüllü madenci grubu ile beraberinde jeneratör, kırıcı – kesici teknik ekipmanlar bölgeye ulaştırıldı. 2 adet Mobil Mutfak Tırı 3 aşçı, 2 tonluk su tankı, 2 ton tarhana, 2 ton hazır su, 4000 ekmek, 3 ton Beypazarı Kurusu, günlük 10 bin kişilik sıcak çorba verilecek kapasitede bir sistem, 5 İnşaat Mühendisi, 2 Harita Mühendisi, 1 Mimar, 1 Tekniker, 4 İş Makinası Operatörü ve 16 işçi, 1 Çekici Tır, 1Lowbed, 1 Beko Loder İş Makinesi, 275 KW Jeneratör ve hidrolik kaldırıcı, cenaze aracı 1 çöp ve 1 hafriyat kamyonu bölgeye sevk edildi.

Depremzedeler için ördükleri 2500 adet atkı, bere, eldiven, çorap ve çocuk giysisi ve aynı zamanda evlerinde yaptıkları ekmekler bölgeye ulaştırılmak için tırlara yüklendi.

Keçiören Belediyesi 

5 ekskavatör ve 10 kamyon enkaz kaldırma ekipleri, güvenlik güçlerinin ulaşımı için 3 otobüs gönderildi. Hatay Samandağ’a asansörlü nakliye aracıyla 150’den fazla hanede ev eşyasının tahliyesini gerçekleştirerek, bu eşyaları sahiplerine teslim etti.

Kahramanmaraş’ta mobil mutfak aşevi ile günlük üç öğün, her öğünde ise 1600 kişilik yemek çıkarıyor ve dağıtıyor. 200 adet barınma çadırı, 3 çöp kamyonu 2 yol süpürme aracı ile de bölgedeki yolların temizliği sağlandı. Hatay, Diyarbakır ve Adıyaman’da hasar tespit çalışmalarına katıldı. 2000 kefen ve 475 ceset torbası, 300’den fazla odun sobası ve 1000’den fazla battaniye ile çeşitli ısıtıcılar Hatay İskenderun’a ulaştırıldı. 

Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş Ekinözü’ne kurulan iftar çadırlarında günlük 2 bin 500 kişiye sıcak iftarlık sunuluyor. 100 bin adet temiz su gönderildi. 12 otobüsle  7.500 depremzedenin nakli yapıldı. 1.500’den fazla aileye ev eşyası desteği Ankara’daki depremzedelere 20 bin adet çeşitli eşya desteğinde bulunuldu. 250 kişi kapasiteli 3 misafirhane’de 3 öğün yemek veriliyor.

Kızılcahamam Belediyesi 

49 tır yardım ile birlikte Aynı gün Kahramanmaraş ilimize iş makineleri, kamyonları, cenaze aracı, otobüs, 12 personeli ve gönüllü 50 vatandaş ile birlikte deprem bölgelerine doğru yola çıktı. Meclis kararı ile Osmaniye Düziçi belediyesi ile kardeş şehir kararı alınarak iş makinalarını ve personelleri Osmaniyeye uğurladı. İnşaat teknikerleri Hatay’a afet bölgesine ulaştı. Depremzede vatandaşlarımıza 3 öğün yemek, gıda yardımı, kıyafet ve her türlü destekte bulunmaya devam ediyor.



“Evim evindir” kampanyamız kapsamında 3000 binden fazla depremzede vatandaşımızı ilçemizde misafir ediyoruz.

Kahramankazan Belediyesi

650 aileye psikolojik destek sağlıyor. Malatya Doğanşehir Erkenek’te kurduğu ve 4 bin vatandaşın faydalanacağı iftar çadırlarında Ramazan ayı boyunca iftar yemeği veriyor. Sıcak yemek çadırlarında 6 bin kişilik yemek depremzedelere dağıtıldı.

2 adet 13+1,5 sıkıştırmalı çöp taşıma aracı ile 6 kişilik ekibin de bulunduğu 16 personel, bölgede enkaz kaldırma ve temizlik çalışmalarını yürütüyor. Diyarbakır Bismil ilçesine 18 kişilik teknik ekip gönderdi. 17 kişilik Arama ve Kurtarma Birliği, 2 kişilik cenaze hizmetleri, 3 kişilik yemek çadırı hizmeti, 7 kişilik Fen İşleri Ekipleri olarak toplam 29 personel deprem bölgesine gönderildi. 

Arama ve Kurtarma Birliği 81 vatandaşı enkazdan sağ olarak çıkardı. 1 Eskavatör, 3 iş makinesi, 2 minibüs ve 1 tır olmak üzere 7 araçlık filo, ayrıca 100 gıda, eşya ve erzak yardımı tırı bölgeye gönderildi. 

“Evim evindir” kampanyası ile 984 aile, yaklaşık 4 bin kişi evlere yerleştirildi. “İşte Kardeşlik” projesi ile 150 afetzede vatandaş işe yerleştirildi. Kahramankazan Kadınlar, depremzede vatandaşlara mantı, sulu köfte, kabak tatlısı, poğaça, bazlama ve gözleme yapıyor.

Sincan Belediyesi 

100 milyona yakın bir bütçe harcandı. Toplanan gıda, battaniye, ısıtıcı, el feneri, pil, uyku tulumu, çadır, bot, mont, temizlik malzemesi ve bebek bezi gibi yardım malzemelerinin bulunduğu 113 tır bölgeye gönderildi.

Adıyaman’da AK Parti İl Başkanlığı ile birlikte çadır kent kuruldu. Ardından Konteyner kent kurulması için çalışmalara başlandı ve hızlıca 200 konteynerlik kent kuruldu. 2 odası, 1 salonu, mutfağı, banyosu ve tuvaleti içinde yer alan konteynerlerin içi de kanepe, yatak, dolaplarla donatıldı. Bölgede 155 personel çalışıyor. Temizlik araçları, çöp kamyonları ile Temizlik personelleri Adıyaman sokaklarını, caddelerini temizliyor. İş makinası ve araç sayısı 44, ekipman sayısı ise 3079 Hayvan ambulansı ile yaralanan arama kurtarma köpeklerinin, sokak hayvanlarının yaraları sarıldı. 

Besni ilçesinde de 50 konteynerlik, Kahta ilçesine de konteyner yardımı yapan toplamda bölgeye 300 konteyner desteğinde bulundu. 

Ayrıca 61 konteyner kapasiteli Çarşı Merkez Adıyamanlı esnafın hizmetine sunulması planlanıyor. 

10 bin kişi kapasiteli aşevi ile de depremzedelere sıcak yemek ikram ediyor. Ayrıca 10 bin kişilik aşevi depremzede vatandaşlar için Ramazan’a özel iftar çadırı olarak hizmet veriyor. 

Kalecik Belediyesi

72Milyon Bütçesi ile 2 Kepçe, 1 Arazöz, 2 Otobüs, 1 Çöp Kamyonu, 1 Lowbed, 34 Personel (Arama Kurtarma Ekibi), 8 Yardım Tırı, 2 Jeneratör, 3 Konteyner, 793 Polar ve Battaniye, 126 Elektrikli Isıtıcı ve Soba, 7895 Giyim Malzemesi, 5215 Hijyen Malzemesi, 10.889 Kalecik Ekmeği, 5215 Bebek Maması, 1165 kg Kuru Gıda desteği ile bölgedeki çalışmalara katılım sağlandı.

Ayrıca afet bölgesinden Kalecik'e intikal eden 352 depremzede ilçemize gelmiştir ve halen 147 depremzede vatandaşımız ilçemizde misafir edilmektedir.

Nallıhan Belediyesi

Temel ihtiyaç ürünleri ve temel gıda malzemeleri gibi eşyaların olduğu toplam 30 tır yola çıktı. Hemen ardından ise köylerde yaşayan vatandaşların yardımları ile hazırlanan; sadece ilk gün 100 bin ekmek deprem bölgelerine ulaştı. 3 kamyon, 2 çöp arabası, 1 kepçe, 4 teknik personel ile 750 madenci ile arama kurtarma çalışmaları, enkaz kaldırma ve hasar tespit çalışmaları yürütüldü. 

Deprem bölgelerinden olan Kahramanmaraş Afşin’de Nallıhan Belediyemiz tarafından kurulan seyyar aşevi ile gönüllü vatandaşların da yardımıyla depremzedelere 3 öğün sıcak yemek verildi. 

200 konutluk evlerde depremzede vatandaşlarımız ağırlanmaya başlandı. Şimdiye kadar gönüllülerin de yardımlarıyla hazırlanan 95 evde depremzede misafir ediliyor. psikososyal destek vererek depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. Depremden etkilenen çocuklar için eğlenceler düzenleniyor ve depremin yıkıcı etkileri unutturulmaya çalışılıyor. 

Depremden çok kısa bir süre sonra bölgelere konteyner ihtiyacını karşılamak adına 6 adet konteyner deprem bölgelerine gönderildi. 

Şereflikoçhisar Belediyesi

110 Milyon TL Belediye bütçesi bulunan Şereflikoçhisar Belediyesi depremzede vatandaşlara yardım elini uzatarak oluşturduğu deprem bütçesi ile yaklaşık 11 Milyon TL’lik yardım faaliyetlerini gerçekleştirmiş ve yardım çalışmaları devam etmektedir.
İskenderun, Adıyaman, Elbistan ve Malatya illeri olmak üzere toplam 11 tırdan oluşan ayni yardım taşıyan tırlarımızı deprem bölgelerine uğurladı. 

Hatay, İskenderun ve Elbistan’da arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına iş makineleri ile destek verdi. İş makineleri İskenderun taş ocağında çalışmalarını sürdürüyor, bu zamana kadar deprem bölgesinde 1 mimar, 1 inşaat teknikeri, 14 personel, 2 ekskavatör, 1 loder kepçe, 6 kamyon, 1 midibüs ve 1 cenaze aracı ile sürdürülen çalışmalara katkı sağladı.. 

Şereflikoçhisar’a gelen Depremzede vatandaşlarımızın barınma, giyim, sağlık gibi ihtiyaçlarına cevap vererek depremzede vatandaşların günlük yemek ihtiyaçlarını karşılıyor. Gıda, kahvaltılık ve temizlik yardım paketlerimizin yanı sıra 3 çeşit yemek, ekmek ve tatlıdan oluşan günlük yemekleri depremzede vatandaşlara ikamet ettikleri evlerine servis ediyor. 

AK Parti İl Başkanlığı tarafından başlatılan “Evin Evimdir” projesi kapsamında 300 hanede depremzede vatandaşlarımız ikamet ediyor, 100 haneye 500’er kg. kömür, yaklaşık 300 haneye 2’şer kez olmak üzere kahvaltılık, kuru gıda ve temizlik malzemeleri veriyor.

 

Pursaklar Belediyesi

650 Milyon Bütçeli Pursaklar Belediyesi, Depremzede vatandaşların günlük yemek ihtiyaçlarını karşılamak üzere Mobil Mutfak Aracını bölgeye gönderdi. 
Kahramanmaraş Pazarcık’taki vatandaşların günlük belediye hizmetlerini karşılamak için temizlik ekibi, arazöz/sulama işleri, alt yapı ve üst yapı işleri, cenaze hizmetleri, temiz su ihtiyacını, dezenfekte ve ilaçlama çalışmalarını gerçekleştirdi.

Hasar tespit çalışmalarına ve mevcut binaların denetimini gerçekleştirmeye destek olmak amacıyla yapı denetim mühendislerini deprem bölgelerine sevk etti.
Deprem bölgelerinde LGS ve YKS’ye hazırlanan öğrencilerin eğitimlerine destek olabilmek amacıyla, yardımcı kitap desteğinde bulundu.

Gün boyu Tebessüm Çarşısında ilçede misafir ettikleri afetzedelerle depremzedelerin kendilerini yalnız hissetmemeleri adına pazar alışverişleri yapılıp, evleri ziyaret ediliyor. Hanım Evlerindeki eğitmenlerin ve kursiyerlerin durmadan yorulmadan büyük bir özveriyle hazırladıkları bazlama, gözleme, sandviç, hamur işleri, atkı, bere, kazak, eldiven, yelek, çorap, peluş oyuncak ve toka örüp hazırlayarak ilçede misafir edilen depremzedelerin kapılarını çalarak teslim ediyor.

Çocuklara yönelik olarak Hacivat-Karagöz, Sihirli Kum Atölyesi, sihirbaz şov, Bubble Şov, Minik Ressamlar Atölyesi, Survivor Parkur Alanı, zıpzıp, Şişme Oyun Evi, çizgi film gösterisi, oyun alanları vb. gösteriler başta olmak üzere düzenlediği etkinliklere katılan çocuklar, doyasıya eğlenirken Ramazan ayının tadını çıkarıyor.

Güdül Belediyesi

8.200 nüfuslu 40 Milyon bütçeli Güdül Belediyesi tarafından depremin 2 ve 3. Günleri Adıyaman iline 3 ekskavatör, 6 kepçe, 6 kamyon ve 18 personel, Kahramanmaraş iline 2 kepçe ve 2 personel görevlendirildi. Görevlendirilen personeller 14 gün süreyle bulundukları illerde arama kurtarma, enkaz kaldırma ve çeşitli görevlerde bulundular. Ayrıca Kahramanmaraş ilinde 2 minibüs ile depremzedelerin otogara ve havalimanına transferi gerçekleştirildi. Güdül geneli toplanan ve içerisinde temel gıda ve ihtiyaç malzemeleri bulunan 13 tır Adıyaman, Hatay ve Malatya illerine ulaştı. Şuanda 3 otel ve mütakil evler ile birlikte ilçemizde 455 depremzede kalmaktadır.

Akyurt Belediyesi 

177 Milyon bütçesi ile 9 iş makinesi, 1 arazöz ve 37 personel arama kurtarma çalışmaları ve enkaz kaldırma çalışmalarına katılmak üzere bölgeye hareket etti. 

AKSİAD (Akyurt Sanayici ve İş İnsanları Derneği) üyesi iş insanlarının gönderdiği yardımlar ve Akyurtlu vatandaşların getirdiği gıda ve giyim malzemeleri 50 Tır bölgeye gönderildi. Tüm bu lojistiğin koordinasyonu Akyurt Belediyesi tarafından sağlandı. 

Akyurtlu kadınlar 7 mahallede, raf ömrü uzun olan 10 bin ekşi mayalı köy ekmeği üreterek bölgeye gönderdi ve fedakarlıklarını gösterdi. 

Altındağ Belediyesi

Ankara’ya göç eden afetzede vatandaşlarımızın konaklamalarını sağlamak amacıyla 5 adet mahalle konağı misafirhaneye dönüştürüldü. Bu vatandaşlarımız için ekipler oluşturularak her gün ihtiyaçları soruldu, lojistik merkezimizden bu ihtiyaçlar karşılanıyor. Akyurt’ta yaşayan 417 afetzede aileye gıda yardımı yapıldı. Kişisel bakım, giyim, gıda ve çocuk ihtiyaçlarından oluşan büyük bir depo kurularak, ziyaretlerde ihtiyaçları not edilen vatandaşlarımıza buradan yardım yapıldı.  

Kahramanmaraş’ta sahra çadırı kurularak, günlük 3 bin kişiye çorba ve sıcak yemek temin edildi. Yanında çay, kek, bisküvi, sandviç ve meyve suyu ikramı da yapıldı. 

Çeşitli ulaşım araçlarıyla Ankara’nın yakın çevresine gelen afetzede vatandaşlarımız, Akyurt Belediyesine ait otobüslerle AŞTİ ve tren garına taşındı. 

Ramazan ayı çalışmaları kapsamında Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine 150 bin kişilik sahur paketi gönderildi. 

İftar ikramları için haftalık 60 bin kişinin yemek ihtiyacını karşılayacak 4 ton kırmızı et temin edilerek Pazarcık Kızılay Ekip Başkanlığına teslim edildi. Her hafta 4 ton et temini Ramazan ayı boyunca sürdürülecek.

125 personel, 41 iş makinesi ve aracı deprem bölgesine sevk edildi. çok sayıda can kurtarma operasyonuna imza attı. 50 tır dolusu insani yardım malzemesi de deprem bölgesine doğru yola çıktı.

Osmaniye’de Hatay’da, Kahramanmaraş’ta aşevi

Ekipler, büyük bir hızla prefabrik ev yaparak, deprem bölgesindeki barınma sorununa büyük destek oldu. İçinde mutfağı, banyosu, tuvaleti bulunan, ısıtması kolay, 1 ailenin rahatça barınabileceği prefabrik evler yaptı. 

Osmaniye’ye konteyner kent kurdu. Altındağ Belediyesi işçileri tarafından, Altındağ’daki atölyelerde üretilen 120 konteyner, Osmaniye’ye gönderildi. 

Hatay ve Osmaniye’de temizlik çalışması gerçekleştirdi. Hatay ve Osmaniye’de yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarına destek bir yandan da bölgede temizlik çalışmaları gerçekleştirdi. 

Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi ile Doğantepe Mahallesi’nde bulunan Yaşlılar Evi’ne yerleştirildi. 8914 adet gıda kolisi, 8669 giyim malzemesi, 8654 hijyen seti ve 850 adet battaniye Ankara’ya gelmek zorunda kalan depremzede vatandaşlara ulaştırıldı.

Deprem bölgelerinden gelen vatandaşlara kömür yardımı da yapıldı. Altındağ’a yerleşen 110 depremzede aile, ücretsiz kömür desteğinden faydalandı.Depremzede öğrenciler kitap sevinci yaşadı. Osmaniye’de eğitim gören 8’inci ve 12’nci sınıftaki tüm öğrencilere sınava hazırlık kitabı hediye edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.