Antalya

Atık pil toplama miktarı artıyor

14:02 20 Ağustos 2015
Atık pil toplama miktarı artıyor

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreteri Neslihan Bahar, geçen yıl 555 ton atık pil toplandığını, bu seneki hedeflerinin 675 bin ton atık pil toplamak olduğunu bildirdi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Antalya'ya gelen TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılında 225 ton olan yıllık atık toplama miktarının 2014 yılı itibarıyla 555 tona çıktığını söyledi.

2015 hedefinin 675 ton atık pil toplanması olduğunu belirten Bahar, şu bilgileri verdi:

"Atık pillerin toplama miktarının artırılması ve toplama işlemlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyelerle çalışmalarımızı titizlikle sürdürmekteyiz. Şu anda Türkiye çapında 16'sı büyükşehir olmak üzere toplam 532 belediye ile iş birliği halindeyiz. Bu sayı her gün artıyor. Belediyelerin yanı sıra tekno marketler, zincir marketler, bakanlıklar, organize sanayi bölgeleri, okullar, Diyanet İşleri, Silahlı Kuvvetler, oteller, emniyet ve PTT de bizimle iş birliği yapan kuruluşlar arasında. En çok atık pili, bölge olarak Marmara'dan, şehir olarak ise İstanbul'dan topluyoruz."

Bahar, Antalya'da geçen sene 25 ton pil topladıklarını, bu sene temmuz ayında 20 tona ulaşıldığını, yıl sonuna kadar Antalya'dan 50 tona yakın pil toplanacağını düşündüklerini dile getirdi.

- Geri kazanım tesisi için en az bin 500 ton pilin toplanması gerekiyor

Atık pilin toplanmasında esas amacın geri kazanım olduğunu, fakat Türkiye'de geri kazanım tesisi bulunmadığını anlatan Bahar, "Ülke olarak daha fazla atık pil toplamamız gerekiyor. Çünkü bir tesisin işletilebilmesi için 500 ton atık pil yeterli değil, en az bin 500-2 bin ton pilin toplanması gerekiyor. Bu da bilinçlenmeyle olacak" diye konuştu.

Türkiye'de atık pil konusunda insanların giderek bilinçlendiğini de kaydeden Bahar, özellikle okulların bu konuda çok duyarlı olduğunu bildirdi.

- Mavi bayraklı yarışma

TAP Genel Sekreteri Bahar, mavi bayraklı oteller arasında da atık pil toplama konusunda bir yarışma düzenlediklerini, 31 Ekim 2015 tarihine kadar en çok atık pil toplayan mavi bayraklı işletmelerin belirleneceğini ve ilk 10 otelin sertifika ile ödüllendirileceğini söyledi.

Pilin doğaya bırakılması halinde çevreyi kirletebileceğini ifade eden Neslihan Bahar, okullarda atık pil konusunda bilinçlendirilen çocukların eve gittiklerinde anne ve babalarını atık pili kaynağında ayrıştırmak konusunda uyardıklarını kaydetti.

Pillerden sadece çalışır halde değil, kullanım süresi bittikten sonra da yararlanılabileceğini belirten Bahar, şöyle konuştu:

"Pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün olan birçok çeşit metal vardır. Kullanım süresi dolan, yani atık pil halini atan piller çöpe atıldığında içerdikleri metaller toprağa karışarak çevreyi kirletebilirler. Halbuki pil geri kazanılabilen bir tüketim ürünüdür. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, yeniden işlenerek, çatal, bıçak, saat, cep telefonu ve kaleme kadar birçok ürünün ham maddesi olarak kullanılabilir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.