Antalya

Sepsis her yıl 8 milyon kişinin ölüm nedeni

14:20 11 Eylül 2015
Sepsis her yıl 8 milyon kişinin ölüm nedeni

Türk Yoğun Bakım Derneği Üyesi Murat Yılmaz, sepsis nedeniyle her yıl dünyada 8 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini, rahatsızlığın çocuklar arasında da önemli ölüm nedenlerinden biri olduğunu bildirdi

Türk Yoğun Bakım Derneği Üyesi Doç. Dr. Murat Yılmaz, vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıt ile kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan sepsis hastalığının dünyada her yıl yaklaşık 8 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirtti. 

Yılmaz, Özel Medstar Antalya Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, hastalığın erken tanı konularak tedavi edilmemesi halinde birçok organda yetmezliğe ve yüksek oranda ölüme yol açtığını ifade ederek, şunları belirtti:

"Sepsis her yıl dünyada yaklaşık 8 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Hastalık yalnız erişkinlerde değil çocuklarda da önemli ölüm nedenlerinden birisidir. Sepsis yılda 5 milyondan fazla yenidoğan ve çocuk ölümüne de yol açıyor. Hastalığın Türkiye'de ne sıklıkta görüldüğü ve ne kadar ölüme yol açtığı ile ilgili resmi rakamlar ise mevcut değil." 

-"Her bir saatlik gecikme ölüm riskini yüzde 8 artırıyor"

Araştırmaların, sepsis kaynaklı ölümlerin yüzde 10-15'inin erken teşhisle önlenebildiğini gösterdiğini vurgulayan Yılmaz, tanı ve tedavide yaşanacak her bir saatlik gecikmenin hastalıktan ölme olasılığını yüzde 8 artırdığını, rahatsızlığa karşı farkındalık çalışmalarının önemli olduğunu kaydetti.

Yılmaz, hastalığın ulusal bütçelere getirdiği yükün de oldukça fazla olduğunu aktararak, şöyle dedi:

"ABD'de her yıl 20 milyar dolar, Almanya'da ise 5 milyar dolar sepsisli hastaların hastane giderlerini karşılamak için ayrılıyor. Hastalık için yapılan hastane giderleri her yıl yüzde 12 artmaktadır. İnsan hayatını bu kadar bu kadar ciddi şekilde tehdit eden ve büyük harcamalara neden olan hastalık için Türk Yoğun Bakım Derneği farkındalık çalışmalarıyla dikkati çekiyor." 

- Hastalar deneyimlerini anlattı

Doğum sonrası sepsis teşhisi konulan Şeyda Ergene, 26 gün yoğun bakımda kaldığını belirterek, "Solunum ve böbrek fonksiyonlarının yetersiz kalmasıyla uzun süreli bir tedavi süreci geçirdim. Sonrasında 2 yılda 4 ameliyat oldum. Şu anda sağlık durumun çok iyi ama o günlerde çok zor bir dönemden geçtim" dedi. 

Akciğer kaynaklı sepsis sonucu 71 gün yoğun bakımda kalan Osman Yılmaz da yoğun bakımdaki 71 günün sadece son 10 gününü hatırlayabildiğini dile getirdi. 

Yılmaz, hastalıktan sonra bir yıl boyunca sıkıntı yaşadığını şimdi sağlık durumunun iyi olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.