Antalya

Aref kaplanını istiyor

11:03 13 Eylül 2015
Aref kaplanını istiyor

SÜLEYMAN ELÇİN - İllüzyonist Aref Ghafouri, "vahşi hayvanların ev ortamında bakılmasının ve bir ilden başka bir ile nakledilmesinin yasak olması" nedeniyle el konulan "Zara" isimli 11 aylık Bengal kaplanından ayrılmak istemediğini söyledi.

Hayvanat bahçesi açmak için ön izni bulunduğunu ve bu izinle kaplanı 2 aylıkken Kayseri Hayvanat Bahçesi'nden satın aldığını anlatan Ghafouri, yaklaşık 3 ay önce Kemer ilçesi Beldibi Mahallesi'ndeki evine jandarma ile birlikte gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerinin kaplanına el koyduğunu ifade etti.

Kayseri Hayvanat Bahçesi'ndeki kaplanın dünyaya getirdiği 4 yavrudan ikisini kabullenmeyerek yediğini anlatan Ghafouri, kalan 2 yavruyu da kendisinin sahiplendiğini kaydetti.

- "Elimden biberonla besledim"

Kaplanları evde beslemek için değil, kurmak için ön izni bulunan hayvanat bahçesi için aldığını belirten Ghafouri, şöyle konuştu:

"Ankara'da havalimanı yakınında kurduğum hayvanat bahçesi için kaplanları aldım. Antalya'da vahşi hayvanlara özel bakım yapan bir veterinerimiz var. Bu veterinere getirmek için Zara'yı Antalya'ya getirdim. Hayvanat bahçesi izni için 6 aylığına ön izin veriyorlar. Bu ön izinle hayvanları topladık. Şimdi hayvanat bahçesi açma iznimi almayı bekliyorum. Hayvanat bahçesi ruhsatım olduğu anda kaplanımı geri alacağım."

Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ndeki kaplanını sürekli ziyaret ettiğini ve kafese girerek oyunlar oynadığını anlatan Ghafouri, "Ben ona aylarca gece gündüz uyumadan baktım. Elimden biberonla besledim. Benim çocuğum gibi. Kimseye kaplanımı bırakamam. Biz ayrılamayız" diye konuştu. 

Aref, hayvanın tırnaklarının çekildiği yönünde iddialara ilişkin soruya, "Hayır öyle bir şey yok" yanıtını verdi. 

Aref Ghafouri diğer kaplanını da açmayı planladığı hayvanat bahçesinde tuttuğunu ifade etti.

- "Hayvanat bahçesine uyum sağladı"

Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Şube Müdürü Süleyman Karaca ise kaplana yaklaşık 3 aydır baktıklarını söyledi.

Kaplanın kendilerine geldiğinde oldukça zayıf olduğunu ifade eden Karaca, "Buraya geldikten sonra durumu gayet iyi oldu. Bakımı çok iyi. Hayvanat bahçesine uyum sağladı. Diğer kaplanlardan ayrı olarak barındırıyoruz. Yaşı küçük olduğu için büyük kaplanların yanına bırakamıyoruz" dedi.

Kaplanı, yaşı ilerlediğinde diğer kaplanların bulunduğu kafese alacaklarını anlatan Karaca, "Yaşam şartları o kafeste biraz daha kolaylaşacak. Daha mutlu bir yaşam sürdürecek. Kaplan evde beslendiği için evcil bir hayvan durumundaydı. Bilinenin aksine insanlara alışık bir yapısı var" diye konuştu.

- 3 ay önce el konulmuştu

Antalya Beldibi Jandarma Karakolu'nu yaklaşık 3 ay önce arayan bir kişi, illüzyonist Aref Ghafouri'nin sosyal medya hesaplarında, evindeki kaplan ile fotoğraflar paylaştığını belirterek ihbarda bulunmuştu.

İhbar üzerine jandarma ekipleri, durumu Antalya Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ekiplerine bildirmişti. Kemer ilçesi Beldibi Mahallesi'ndeki eve giden Doğa Koruma ve Jandarma ekipleri, 8 aylık olduğu belirlenen ve nesli tükenme tehditi altında bulunan Bengal kaplanına "Vahşi hayvanların ev ortamında bakılmasının ve bir ilden başka bir ile nakledilmesinin yasak olması" nedeniyle el koymuştu.

Doğa koruma ekipleri, kaplanı yediemin olarak Antalya Hayvanat Bahçesi'ne teslim etmişti. Kaplanın burada yapılan muayenesinde ayak tırnaklarının çekildiği belirlenmişti. 

Aref Ghafouri'ye ise evde vahşi hayvan beslediği gerekçesiyle 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na muhalefet ve kaplanın tırnaklarının çekilmesi nedeniyle de 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla idari işlem yapılmıştı.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.