Antalya

Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Sempozyumu

15:19 14 Ekim 2015
Alternatif UyuÅŸmazlık Çözüm Yöntemleri Sempozyumu

 Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, ağır işleyen yargı sistemi nedeniyle toplumda önemli bir duyarlılık oluştuğunun farkında olduklarını belirterek, "Yargı mensuplarının özverili çalışmalarına rağmen makul yargılama süresi konusunda hedeflenen seviyeye ulaşamadığımızı üzülerek ifade ediyorum" dedi.

Güngör, Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince Antalya'da düzenlenen "Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Sempozyumu"ndaki konuşmasına, Ankara'daki terör saldırısından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı.

Türkiye'de birlik ve bütünlüğü, istikrarı hedef alan terör olaylarının herkesi derinden üzdüğünü belirten Güngör, "Devletimizin güçlü ve kararlı iradesiyle bu hain saldırıların en kısa sürede hak ettiği karşılığı görerek son bulacağına, birlik ve kardeşlik ortamının huzur içinde tesis edileceğine içtenlikle inanıyorum" diye konuştu.

Terör saldırılarında hayatını kaybeden şehitlere ve vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Güngör, "Bizler yargı camiası olarak devletimizin ve milletimizin güçlü geleceği için, barış ve kardeşlik ortamının korunması adına her türlü katkıyı yapmaya daima hazırız" dedi.

- "Yargı uyuşmazlıkları ötelenemez"

Devleti oluşturan 3 erk arasında yer alan yargının, uyuşmazlıkları çözmek, haklıya hakkını teslim etmek ve kamu düzenini korumak için var olduğunu ifade eden Güngör, yargının uyuşmazlıkları çözmek konusundaki öneminin ötelenemeyeceğini, ihmal edilemeyeceğini bildirdi.

Yargının, adaletin gerçekleşmesindeki önemini vurgulayan Güngör, yargı mensuplarının, üslendikleri ulvi görevin farkında olduğunu söyledi.

Devlet gücünü kullanarak millet adına yargılama yapan yargıçların, verdikleri kararlarla toplum vicdanını rahatlatması gerektiğine işaret eden Güngör, "Yargıya güvenin tesisi ve sürekliliği, yargı mensuplarının makul sürede verdikleri kararlardaki isabete bağlıdır. Güven duyulmayan ve saygınlığı zedelenmiş yargı sisteminin bulunduğu bir ülkede hukuk güvenliğinin sağlanması, ekonomik ve sosyal istikrarın devam ettirilmesi kolay olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Toplumun, yargıdan, adil yargılama ve davaların makul sürede karara bağlanmasını beklediğine işaret eden Güngör, anayasanın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili maddelerinde de davaların makul sürede bitirilmesinin öneminin vurgulandığını kaydetti.

Yıllar içinde dava sayılarında olağanüstü artış meydana gelmesinin, davaların daha iyi sonuçlanması ve adil yargılama ilkesinin ihmaline yol açtığını anlatan Güngör, yargının türlü nedenlerle geç karar vermesinin, yeni toplumsal sorunlar oluşturmasının yanı sıra adalete güven duygusunu sarsacağına dikkati çekti.

- Geciken adalete şiirli örnek

 "Yargı mensuplarının özverili çalışmalarına rağmen makul yargılama süresi konusunda hedeflenen seviyeye ulaşamadığımızı üzülerek ifade ediyorum" diyen Güngör, şöyle konuştu:

"Bu konuda birçok şey söylenebilir. Haklı gerekçeler ortaya konulabilir ama sonuçta toplumun yargıdan beklentileri henüz karşılanamamıştır. Daha fazla zaman kaybetmeden sonuç alınacak çözümlerin hayata geçirilmesi, idari yargı düzenimizin günün ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi, en gerçekçi ve doğru yol olacaktır. Ağır işleyen yargı sistemi nedeniyle toplumda önemli bir duyarlılık oluştuğunun farkındayız. Öyle ki geciken adaletin bazen şiirlere konu olduğunu görüyoruz. Merhum şair Abdurrahim Karakoç 'Hakim beğ' adlı şiirinde, 'Gene tehir etme üç ay öteye, bu dava dedemden kaldı hakim beğ, otuz yıl da babam düştü ardına, siz sağ olun, o da öldü hakim beğ. Kabahat sizde mi kanunlarda mı? Şaşırdım billahi yolu yordamı. Kızma sözlerime alam gadanı, sıkıntıdan içim doldu hakim beğ' derken geciken adaletin adaletsizlik olduğunu ne de güzel anlatıyor. Bu duruma acil çare bulunmasının kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu bilincindeyiz."

Danıştay Başkanı Güngör, idarenin, yargı kararlarına göre eylem ve işlem tesis etmesinin, istikrar kazanmış kararların yargıya intikal etmeyen emsal tüm olaylara uygulanmasının, gereksiz dava üretmeye karşı etkili bir yol olacağını söyledi.

Yargılama sürecine ilişkin çağdaş uygulamalarda olduğu gibi istinaf sisteminin bir an önce çıkarılması gerektiğini kaydeden Güngör, bu konuda Adalet Bakanlığının yaptığı çalışmaların önemli bir aşamaya gelmesini memnuniyetle takip ettiklerini dile getirdi.

- Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri

Türk idari yargı sistemi açısından yeni bir çözüm olarak dava dışı veya içi alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin tartışılması ve yasal altyapı çalışmalarının tamamlanarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Güngör, Avrupa Konseyinin karar organı Bakanlar Komitesinin de bu konuda tavsiye kararları bulunduğunu hatırlattı.

Danıştay olarak idari uyuşmazlıkların alternatif yöntemlerle çözülmesi konusunda, dünyanın birçok ülkesinde yapılan çalışmaları yakından izlediklerini anlatan Güngör, Almanya'nın Bavyera eyaletindeki idari yargıçlara tanınan uzlaştırma yetkisinin güzel bir örnek teşkil ettiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.