Antalya

Fibromiyalji, kadınları ve stresli yaşayanları seviyor

12:12 09 Kasım 2015
Fibromiyalji, kadınları ve stresli yaşayanları seviyor

Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölülümünden Opr. Dr. Murat Baloğlu, vücut ağrısı olan, uyku düzeni bozuk, sabahları yorgun kalkan ve bir türlü dinlenememekten şikayet eden kişilerin fibromiyalji hastası olabileceğini bildirdi.

Yaptığı yazılı açıklamada ile fibromiyalji hakkında bilgi veren Baloğlu, fibromiyaljinin ağırlıklı olarak kadınlarda ve stresli bir hayat sürenlerde görüldüğünü kaydetti.

Hastalığın, yaygın vücut ağrısı, uyku bozukluğu, yorgunluk, tüm vücutta tutukluk, baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda uyuşma gibi şikayetlerle ortaya çıktığını kaydeden Baloğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu sendromun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte travma, spor yaralanmaları, uyku bozuklukları, otonomik disfonksiyon ve psikolojik bozukluklardan kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Erkeklere kıyasla daha çok kadınlarda görülmekle birlikte her iki cinsi ve her yaş grubunu da etkileyebilir. Fibromiyaljiyi tetikleyen faktörler, stres, düzensiz bir hayat, yorgunluk, aşırı sigara ve alkol tüketimi, psikolojik sorunlar, uzun süre oturma ya da ayakta durma, yüksek çalışma temposu olarak sıralanabilir. Fibromiyaljinin tedavisinde istikrar önem taşımaktadır. Eğer hastalığa doğru teşhis konulmaz ise kişi farklı bir hastalığın tedavisini görerek, ilaç yükü altında ek sorunlarla karşılaşabilir ve hastalık, kronik bir hal alabilir. Ayrıca çok sayıda doktora gitmek, bir doktorun uyguladığı tedaviyi bırakıp, diğerine başlamak da hastalığı olumsuz yönde etkilemektedir."

Fibromiyalji hastalarının ilaç tedavisine ek olarak günlük hayatlarında da birtakım değişiklikler yapması gerektiğini belirten Baloğlu, stresten arındırılmış, düzenli bir yaşamın, dengeli beslenme ve düzenli uykunun tedavide önemli olduğunu bildirdi.

Fibromiyalji tedavi sürecinde spor yapmanın da son derece etkili olduğunu kaydeden Baloğlu, haftada en az 3 gün spor yapılması gerektiğini açıklamasına ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.