Antalya

Anadolu'ya ilişkin ilk kartpostal ve efemera müzayedesi

11:22 10 Kasım 2015
Anadolu'ya ilişkin ilk kartpostal ve efemera müzayedesi

 Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür ve Sanat Merkezi tarafından İstanbul'da düzenlenecek kartpostal ve efemera müzayedesinde, Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi'nin Malta sürgününde eşi ve oğluna yazdığı mektupların da arasında bulunduğu belgeler satışa sunulacak.

Kültür ve Sanat Merkezi Yöneticisi Ahmet Muhtar Kızıltan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 Kasım'da yapılacak müzayedede Antalya, Mersin, Adana ve İskenderun başta olmak üzere Anadolu'ya ait eski kartpostal ve belgelerden oluşan bin 832 parça eserin satışa çıkarıldığını söyledi.

Müzayedede, çoğunlukla 19. yüzyılın başlarına ait görülmemiş veya az görülmüş kartpostal ve dokümanların satışa sunulacağını anlatan Kızıltan, Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi'nin sürgün olduğu Malta'dan eşi ve oğlu eski başbakanlardan Suat Hayri Ürgüplü'ye yolladığı mektuplar ile Malta kartpostallarından oluşan belgelerin müzayedenin dikkati çeken ürünleri arasında yer aldığını ifade etti.

Kızıltan, Şeyhülislam Hayri Efendi'nin Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla cihad fetvası verdiğini ve Atatürk'ün Diyanet İşleri Başkanlığı yapması yönündeki teklifini de rahatsızlığı nedeniyle geri çevirdiğini de aktardı.

- Anadolu'ya ilişkin ilk müzayede

Müzayedede Akdeniz Bölgesi'ne ait eserlerin ağırlıklı olduğuna işaret eden Kızıltan, şöyle konuştu:

"İstanbul aristokrasisinin tekelinde bulunan müzayede-mezat geleneğini Anadolu'ya yaymak istiyoruz. Türkiye'de ilk kez Anadolu'ya ilişkin bir müzayede yapıyoruz. Müzayededeki ürünlerin ezici çoğunluğu, Anadolu'ya ait. Antalya, Mersin, Adana, İskenderun, Tarsus'un 19. yüzyıl başlarındaki fotoğraf ve kartpostalları, müzayedemizin omurgasını teşkil ediyor."

Kızıltan, müzayedede Birinci ve İkinci Dünya Savaşı dönemlerine ait Almanca gazetelerin de yer aldığını bildirdi. Müzayedenin, örneklerinden farklı bir anlayışla düzenlendiğini dile getiren Kızıltan, şunları söyledi:

"Efemera açısından müzayede geçmişinin en yüksek bedelli ürünlerini, koleksiyonerlerin istifadesine sunduk. Örneğin Sultan İkinci Abdülhamit Han'ın Basra vilayetinde kendi maaşından ödeyerek aldığı bir arsanın altın yaldızlı tapusundan Abdülhamit döneminde saray ressamı olarak çalışan ünlü İtalyan ressam Fausto Zonaro'nun kitabının nadir sergi davetiyesine, Çanakkale Savaşımızın örneği görülmemiş fotoğraf ve belgeleri ile Teke (Antalya) tapularına kadar her biri özel sayılabilecek bin 832 ürün sergileniyor."

Müzayededen sonra koleksiyonerliği teşvik etmek için son derece düşük fiyatlarla bir müzayede daha yapacaklarını ifade eden Kızıltan, belediyelerin "tarihi biriktirmek ve kaydetmek" açısından çok önemli olan bu türden faaliyetleri teşvik edici bir politika benimsemelerinin önemli olduğunu aktardı. 

Kızıltan, müzayede eserlerinin "peramezat.com" internet sitesinden de görülebileceğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.