Antalya

G20 Liderler Zirvesi'ne doğru

10:42 14 Kasım 2015
G20 Liderler Zirvesi'ne doğru

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Paris'teki terör saldırılarına ilişkin, "Kim, kime karşı, nerede yaparsa yapsın, hangi gerekçelere sığınırsa sığınsın terörü lanetliyoruz"  dedi.

Anadolu Ajansı'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında, küresel çalışan kesimi temsil eden L20 tarafından düzenlenen konferans öncesi katılımcılar, Paris'teki terör saldırılarında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, konferansta yaptığı konuşmada, Paris'teki terör saldırılarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kim, kime karşı, nerede yaparsa yapsın, hangi gerekçelere sığınırsa sığınsın terörü lanetliyoruz. Terörden çok çekmiş bir ülke olarak teröre karşı uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekmek istiyorum. Bu eylemleri yapanlara karşı birlik beraberlik içinde, güç birliği içinde mücadele etmemiz gerekiyor.

Bu terör eylemlerini yapanlar bir amaçla hareket ediyorlar. Bunların elde etmeye çalıştığı bir sonuç var. Bunu da çok iyi anlayıp tam tersine hareket etmemiz gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Yapılan eylemlerin değişik kültürleri, inançları birbirinden uzaklaştırmaması aksine daha da yakınlaştırması gerekir. Sadece ülke içinde değil, küresel düzeyde değişik medeniyetlerin, inançların, kültürlerin dayanışma içinde terörle mücadele etmesi gerekir. Terörün kültürel çatışmalara zemin hazırlama çabasına da bu şekilde karşı koymamız gerekir."

Türkiye'nin 1 Aralık 2014'te devraldığı G20 dönem başkanlığı görevini başarılı şekilde sonlandırmak üzere olduğunu ifade eden Yılmaz, geride bırakılan süreçte dönem başkanlığının önceliklerini hayata geçirmek adına büyük ilerlemeler kaydettiklerini söyledi.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün en güncel verilerine göre G20 ülkelerinde çalışanların yaklaşık olarak yüzde 60’ını ücretliler, yani işçilerin oluşturduğunu dile getiren Yılmaz, bu büyük temsil gücünün çalışmalarını zenginleştireceği bilincinde olarak L20 yapısına büyük önem atfettiklerini, oldukça kapsayıcı ve güçlü bir yapı oluşturduklarını vurguladı.

G20 ülkeleri olarak küresel büyüme, nitelikli istihdam, kadın ve gençlerin istihdama katılımı konularına yoğunlaşıp, bu konularda çeşitli taahhütlerde bulunduklarını anımsatan Yılmaz, kadın ile erkeklerin iş gücüne katılma oranı farkını 2025'e kadar yüzde 25 düşürme ortak hedefi kapsamında kadınların iş gücüne dahil olmada karşılaştığı sorunları giderecek, daha fazla kadın iş gücü ile daha güçlü istihdam altyapısına kavuşmayı amaçladıklarını belirtti.

Gençlerin istihdam piyasasında yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler bulunamadığına işaret eden Yılmaz, "Dönem başkanlığı olarak bu alandaki gayretlerimizi daha somut bir zemine oturtmak amacıyla yeni bir G20 hedefi belirledik. Belirlediğimiz bu hedef ile istihdam piyasasından kalıcı olarak dışlanma riski en yüksek olan gençlerimizin sayısını 2025'e kadar yüzde 15 düşürmeyi amaçlamaktayız. Bugüne kadar vermiş olduğumuz taahhütleri bu hedef çerçevesinde yürüteceğiz ve hayata geçireceğimiz politikalarla daha fazla gencimizi istihdam piyasalarımıza dahil edeceğiz" diye konuştu.

G20 olarak finans, yatırım, ticaret ve vergi gibi alanlarda geliştirdikleri politikaların tamamının daha fazla insana iş imkanı sunma amacına hizmet ettiğini vurgulayan Yılmaz, bu alanlarda geliştirdikleri politikalar ile özel sektörün çalışmalarını desteklediklerini, onların daha fazla iş oluşturmaları için gerekli ortamı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. 

Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ancak kamu yönetimleri olarak hızla gelişen teknoloji ile birlikte sürekli değişime uğrayan iş dünyasına zamanında ve uygun becerilerle donatılmış iş gücü yetiştirmek noktasında yetersiz kalmaktayız. Bu durum iş dünyasının, dolayısıyla ekonomilerimizin verimliliğini olumsuz olarak etkilemekte ve en önemlisi de vatandaşlarımızın olası istihdam imkanlarından uzak kalmasına sebep olmaktadır. G20 İstihdam Çalışma Grubumuz bu konuda dönem başkanlığımız boyunca önemli çalışmalarda bulundular. İş dünyasının ihtiyaç duyduğu becerilerin tam ve zamanında karşılanması için gerekli politika önceliklerini içeren G20 Beceriler Stratejisi'ni hazırladılar. Ortaya konulan politikaların uygulanmasıyla yaşanan beceri uyumsuzluklarını gidererek daha etkin bir istihdam piyasası oluşturacağımızı ve ekonomilerimizin verimliliğini artırarak daha güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme hedefimize ulaşmada oldukça önemli adımlar atacağımızı düşünüyorum."

Ücretli kesimin milli gelirden aldıkları payın son 30 yıldır sürekli azaldığına dikkati çeken Yılmaz, bu sorunun giderilmesine yönelik atılacak adımları belirlediklerini anlattı.  Yılmaz, "Tüm ülkelerimizin bu alanda ciddi adımlar atmaya kararlı olmaları, geleceğimiz adına umut vericidir. İnşallah önümüzdeki dönemde bu alandaki çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırır ve vatandaşlarımızın refah düzeylerini artırma gayretlerimizi daha da ileriye taşırız" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.