Antalya

G20 Liderler Zirvesi'ne doğru

18:19 14 Kasım 2015
G20 Liderler Zirvesi'ne doğru

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç,  "Bugün 60 milyon insan evinden, ülkesinden uzakta, mülteci durumunda... Mülteci krizi öyle arttı ki küresel bir sorumluluk haline geldi" dedi.

G20'nin iş dünyası ayağını temsil eden Business 20 (B20) Türkiye Zirvesi'nin kapanış oturumu görev gücü temsilcilerinin tavsiyeleriyle sona erdi.

Anadolu Ajansının ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu, Antalya'nın Belek Turizm Bölgesinde G20 toplantıları çerçevesinde yapılan oturumda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç, G20 liderlerine sunacakları tavsiyeler hakkında bilgi verdi.

Koç, B20 İstihdam Görev Gücü olarak, iş dostu bir ortamın oluşturulması, emek piyasalarının daha dinamik ve kapsayıcı olması, genç ve kadınların istihdama katılım oranlarının artırılması konusunda tavsiyeleri bulunduğunu bildirdi.

B20 İstihdam Görev Gücünün birinci maddesinin genç işsizliği olduğunu söyleyen Koç, "Bu konu işsizlik sorununun da önemli bölümünü oluşturuyor. Gençler ve kadınlar özellikle beceri açısından en kırılgan gruplar. G20'ye sistematik müdahalelerle, en savunmasız grupların sorunlarına eğilmesini isteyeceğiz" diye konuştu.

Global anlamda genç işsizliği oranının şu anda yüzde 13,1 olduğunu belirten Koç, genel işsizliğin iki katı olan bu oranın birçok ülkede de artmaya devam ettiğine dikkati çekti.

Koç, "Daha da endişe verici olan şey şudur ki istihdamda veya eğitimde yer almayan gençlerin oranı OECD ülkelerinde yüzde 18,2... Bu da marjinalizasyon açısından, emek piyasasının dışında kalma açısından bir risk olduğunu gösteriyor. Bu oran ekonomik olarak sürdürülebilir değil ama sosyal olarak da mümkün değil. Bu soruna eğilmezsek yakın gelecekte toplumsal soruna neden olacak" dedi.

- Mülteci sorunu

Genç işsizliği sorununun aslında devam etmekte olan mülteci kriziyle de yakından ilişkili olduğunu kaydeden Koç, şöyle konuştu:

"Mülteci krizinin genç işsizliğinden ayrı değerlendirilemeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü mültecilerin yarısı çocuk ve gençlerden oluşuyor. G20 liderlerine kapsamlı ve sürdürebilir bir çözüm bulunması çağrısında bulunuyoruz mülteci sorunuyla ilgili. Mülteci sorunu sadece barınmayla ele alınmamalı, iş ve eğitim de sağlanmalı mültecilere. Tek bir reçete istihdam sorunlarını çözemez. Sorunlar başka sorunları doğurduğu için çok uluslu müdahalelerin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bugün 60 milyon insan evinden, ülkesinden uzakta, mülteci durumunda... Mülteci krizi öyle arttı ki küresel bir sorumluluk haline geldi. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ulaşılan en yüksek mülteci sayısı bu. Dünya nüfusunun da yaklaşık yüzde 13'ü yaşadığı yeri terk etmek istiyor, bu da yaklaşık 650 milyon insana denk geliyor."

- "Artık adım atma zamanı"

Suriye'deki mülteci krizinin farklı bir seyir izlemeye başladığını ifade eden Ali Koç, Türkiye'ye sadece kilometrelerce ötede insanların hayatta kalmaya çalıştığını ve artık adım atma zamanı olduğunu bildirdi.

Koç, "Tüm paydaşların bu konuda bir şey yapması lazım ve yükü paylaşması gerekir. Sosyal politikalar, ekonomik büyümenin ayrılmaz bir parçası olmasına rağmen, G20 ekonomik konularda gösterdiği kararlılığı sosyal politikalar konusunda ne yazık ki aynı kararlılığı gösterememiştir" dedi.

- "G20 daha resmi bir yapıya kavuşturulabilir"

G20 ülkelerinin zirvelerde alınan politikaları uygulamayacağını, G20 zirvelerinde ele alınan konuların dilek listesi olarak kaldığını söyleyen Koç, bu durumu değiştirmek için G20'nin daha resmi bir yapıya kavuşturulabileceğini kaydetti. Koç, "G20'nin bir sekreteryası olabilir, böylece reformların uygulanması sağlanabilir. G20 uluslararası örgütlere izleme ve uygulamayı da devredebilir" diye konuştu.

- Yolsuzluğun düyaya maliyeti 2-3 trilyon dolar

B20 Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü Başkanı ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Dünya Bankası verilerine göre yolsuzluğun dünya ekonomisine yıllık 2-3 trilyon dolarlık maliyeti olduğunu bildirdi.

Zeytinoğlu, yolsuzlukla mücadele edilirse dünyadaki küresel büyümenin şu andakinden yüzde 2 daha fazla olacağını vurguladı.

B20 Ticaret Görev Gücü ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması hakkında bilgi verdi.

Korumacılık, tarife dışı engeller ve yerelleşmenin küresel ticaretin önündeki engeller olduğunu anlatan Sabancı, önümüzdeki dönem başkanlığı üstlenecek olan Çin'in bu konuları ele alması gerektiğini söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.