Antalya

BAİB Başkanı Satıcı:

12:22 23 Kasım 2015
BAİB Başkanı Satıcı:

"Bilindiği gibi G20 toplantısında Çin'e kiraz ihracatı gerçekleştirilebilmesi için protokol imzalandı. Nar ile ilgili de çalışmalar yapıyoruz"

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya'da 15 ve 16 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nde, Türk kirazının Çin'e ihracatının gerçekleştirilebilmesi için Türkiye ile Çin arasında protokol imzalandığını hatırlatarak, nar ile ilgili de çalışmalar yaptıklarını bildirdi. 

BAİB'den yapılan açıklamaya göre, örtü altı sebze üretim ve ihracat sezonunun yoğunlaştığı dönemde geleneksel olarak düzenlenen "Yaş sebze meyve sektörüne ilişkin bilgi paylaşımında bulunma ve hızlanan ihracat sezonu kapsamında sektörü değerlendirme toplantısı" gerçekleştirildi. 

Birlik Başkanı Satıcı, sektör paydaşlarına başarılı bir sezon geçirmelerini diledi.

"47 milyon ton yaş sebze meyve üretimimiz var ama bunun sadece 3,5 milyon tonunu ihraç ediyoruz" diyen Satıcı, şöyle konuştu:

"Bu rakamı daha da artırmalıyız ve ihracata yönelik ürün çeşitliliğimizi sağlamalıyız. Rusya'ya ihracatta analiz gibi ilave prosedürler var. Analiz üretim aşamasında, ürün daha ticari hale gelmeden olmalı. Ürünün şeritlenmesi ve ikinci kontrol gibi uygulamalar ihracatçıya ek yük getirmektedir. Kabinenin oluşmasının ardından sektörle ilgili bakanlıklara ziyaretler gerçekleştireceğiz. Sorunları ve çözüm önerilerini sunacağız."

Satıcı, BAİB başkanlığının yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde (TİM) Yaş Sebze Meyve Sektörü Konsey Başkanı olduğunu anımsattı. 

TİM nezdinde de tarım sektöründeki ihracat potansiyeli ve sorunlarla ilgili çalışma yaptıklarını belirten Satıcı, ihracat gerçekleştirilen pazarların geliştirilmesine yönelik süren çalışmalara değindi.  

Satıcı, Türkiye'nin dünya yaş sebze meyve üretiminde söz sahibi olduğunu, ihracatta ise 12'nci sırada olduğuna dikkati çekerek, "Bilindiği gibi G20 toplantısında Çin'e kiraz ihracatı gerçekleştirilebilmesi için protokol imzalandı. Nar ile ilgili de çalışmalar yapıyoruz. 2007 yılından bu yana Japonya'ya bu ürünlerin ihracatı ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu pazarlara ihracat yapmak, yeni fırsatların oluşması demek" değerlendirmesinde bulundu.

İhracatçıların sıkıntılarını dinleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı ise kentte 248 bin dekar sera bulunduğunu, 2016 yılında 2 bin üreticiye biyolojik mücadeleyle ilgili eğitim vermeyi planladıklarını açıkladı. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.