Antalya

"Kaçak Ürünlerin Satışının Önlenmesine Yönelik Çalıştay"

15:10 22 Aralık 2015
"Kaçak Ürünlerin Satışının Önlenmesine Yönelik Çalıştay"

 Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kaçak ürünlerin geçmişinin karanlık olduğunu belirterek, "Nereden geldiği, ne içerdiği bilinmez, kazancının kime gittiği de belli olmaz. Kaçak ürünlerin sebep olduğu ekonomik kayıplar milyarlarca dolardır. Organize suç örgütlerine, teröre destektir" dedi.

TESK tarafından, Belek'teki bir otelde düzenlenen "Kaçak Ürünlerin Satışının Önlenmesine Yönelik Çalıştay"a, 142 bakkallar odası başkanı katıldı.

TESK Genel Başkanı Palandöken, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin birçok il ve ilçesinin oda başkanlarının katılımıyla çalıştay yaptıklarını, amaçlarının esnaf ve sanatkarın yol haritasını belirlemek olduğunu söyledi.

Kaçak ürünlerle ilgili problemleri tartışacaklarının altını çizen Palandöken, "Ülkemizde sadece kaçak sigaradan 6 milyar liralık bir kayıp var, çok büyük bir rakam. Yani iki tane Boğaz Köprüsü, hastaneler, otoyollar yapabilirsiniz" diye konuştu.

Palandöken, ilgili bakanlığın çok iyi koordine etmek suretiyle kaçak ürünü yüzde 20'li rakamlardan yüzde 11'e kadar düşürdüğünü, bavul ticaretine sınırlama getirildiğini, kaçak girişlere yönelik gümrük kapılarında gerekli önlemlerin alındığını ifade etti.

- "Öldürücü özellikleri var"

Kaçak ürünlerin her geçen gün farklı boyutta karşılarına çıktığına değinen Palandöken, şöyle konuştu:

"Kaçak ürünlerin geçmişi karanlıktır çünkü kayıtdışıdır. Nereden geldiği, ne içerdiği bilinmez, kazancının kime gittiği de belli olmaz. Kaçak ürünlerin sebep olduğu ekonomik kayıplar milyarlarca dolardır. Bu organize suç örgütlerine, teröre destektir. Bunların insanların hayatına kastedecek şekilde de öldürücü özellikleri var."

Sadece kaçak sigaradan elde edilen haksız kazançla Boğaz Köprüsü, hastaneler, yeni eğitim ve spor kompleksleri yapılabileceğini vurgulayan Palandöken, yaşanan terör olaylarının da esnafı çok etkilediğini dile getirdi.

Ülkenin birlik ve beraberliğinin, huzur ve güven ortamının ticaret ortamından da önemli olduğunu belirten Palandöken, şöyle devam etti:

"İllegal örgütler diyoruz, terör örgütü diyoruz, kaçakçılık hiçbir zaman olumlu karşılanan bir iş değil. Demek ki kaçakçılık gizli, yasa dışı bir kazanç şekli. Onun için mücadele etmek gerekir, hangi örgüt, hangi kesim olursa olsun illegal, vergilendirilmemiş kazancın kutsal olmadığı inancındayız. Hangi örgüte gittiğinden daha öteye, bu fırsatı vermemek için kararlı duruş sergilememiz gerekiyor."

Palandöken'in konuşmasının ardından çalıştay basına kapalı devam etti.

Bugün sona erecek çalıştayda, kaçak sigara, alkol, petrol gibi ürünlerin satışının, kullanımının ve nakliyesinin önlenmesine yönelik yol haritası belirlenerek, eylem planı oluşturulacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.