Antalya

Elektrikli battaniyede "statik elektrik" riski

11:15 31 Aralık 2015
Elektrikli battaniyede "statik elektrik" riski

HÜSEYİN KANBER - Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Özen, elektrikli battaniye kullanan kişilerin elektromanyetik alana uzun süre maruz kalmalarının sağlık risklerine neden olabileceğini bildirdi.

Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında kullanımı artan elektrikli battaniyelerin, ekonomik bir çözüm gibi görülse de çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.

Elektrikli battaniyeler nedeniyle akıma kapılarak yaşamı yitiren insanlar olduğuna işaret eden Özen, şöyle konuştu:

"Elektrikli battaniyenin ısıtma mekanizması, fişe takılıp kullanılması ve ısıtma yapısını dikkate aldığınızda yatakta statik elektrik alan, yani elektromanyetik alan oluşuyor. Dolayısıyla fişe takılı kullanılması durumunda elektrikli battaniyelerin 3-4 ay soğuk havalarda kullanıldığını düşünürsek, uzun süre o yatağı kullanan kişilerin, elektromanyetik alana, statik elektrik alana maruz kalması söz konusu. Elektromanyetik alanların insan sağlığına etkileri ise tartışılan bir konu. Özellikle düşük frekans bölgesindeki elektromanyetik alanlar, lösemi riskini artırıyor. Çocuklarda lösemiyle ilişkili olduğu yönünde çok ciddi çalışmalar var. Bu nedenle elektrikli battaniyelerin uzun süre fişe takılı olarak kullanılması, yaşlılarda, çocuklarda, hamile bayanlarda çok fazla elektromanyetik risk taşımakta. Ciddi sağlık sorunlarına neden olmakta."

- "Sıvı teması tehlikeli"

Doç. Dr. Özen, elektrikli battaniyeleri kullanmaya devam etmek isteyenlere de yatarken fişi mutlaka çekmeleri uyarısında bulundu. Elektrikli battaniyelerin katlanmaması, izolasyonu bozulacak şekilde sıkışmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Özen, "Bir diğer önemli faktör, elektrikli battaniye üzerine sıvı teması, elektrikte en tehlikeli durumudur. Dolayısıyla elektrikli battaniyenin sıvıyla teması olmamasına özen gösterilmeli. Özellikle altını ıslatan çocuklar ve yaşlılar için çok büyük risk söz konusu" dedi.

Özen, elektrikli battaniyenin uzun süreli kullanımının kısırlığa neden olduğuna dair bilimsel çalışmalar olduğunu da sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.