Antalya

Avro-dolar paritesi ASB'yi de vurdu

11:12 01 Ocak 2016
Avro-dolar paritesi ASB'yi de vurdu

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, 2015'i yaklaşık 700 milyon dolarlık ticaret hacmiyle kapattıklarını bildirdi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Gürses, tekne-yat yapımı ve tadilatı, medikal, elektrik-elektronik, tekstil ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren 103 firmanın bulunduğu Antalya Serbest Bölgesi'nde (ASB), 2014'te 833 milyon dolar olan ticaret hacminin 2015'te yaklaşık 700 milyon dolara gerilediğini söyledi.

133 milyon dolarlık kaybın 68 milyon dolarının avro-dolar paritesinden kaynaklandığını anlatan Gürses, "Ticaretimizin yaklaşık yüzde 50'lik kısmı AB ülkelerine. Avro-dolar paritesinde makas açılınca kayıplar yaşadık. Avro ile sattığımız ürünlerimiz, dolar üzerinden kayıtlara geçince kayıplarımız oldu. Geri kalan yüzde 7,8'lik farkın ticari anlamda alım-satım faaliyetlerinden kaynaklandığını görüyoruz" diye konuştu.

Antalya Serbest Bölgesi rıhtımından başta Libya pazarı olmak üzere ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerine ticaret yapıldığını ifade eden Gürses, şöyle konuştu:

"Önceki yıllarda Suriye ve İsrail pazarı da vardı. Fakat bu ülkelerde sevkıyat düştü, ağırlık Libya pazarında olmaya başladı, ama Libya pazarında da bir istikrarsızlık var. Bu nedenle bu ülkeye de ticaretimiz düştü. Önceki yıllarda toplam ticaretimizin yüzde 12-15'ini oluşturan Libya pazarı bu sene yüzde 7,5'lere kadar geriledi. Bizim ticaret hacmimizdeki azalmanın bir nedeni bu. Aslında üretimde bir kayıp yok. Üretimin en önemli göstergelerinden biri istihdam. Geçen yıl 4 bin 565 kişi olan istihdam bu yıl 4 bin 767'ye çıktı. Elektrik üretimimizde de yaklaşık yüzde 8'lik bir artış söz konusu. Yani üretimde bir sıkıntı yok. Tamamen alım-satım ve pariteden kaynaklanan bir sıkıntı var. Onun için biz bunu çok büyük bir problem olarak görmüyoruz. İkili ilişkiler çerçevesinde AB pazarının alternatifi olarak yeni pazarlardaki satış rakamları arttıkça önümüzdeki süreçte bu kaybı telafi edebileceğimizi düşünüyoruz."

- Yeni yatırımcılar için alan arayışları

Serbest bölgede yeni yatırımcılar için alan kalmadığını, 650 dönümlük arazinin tamamının yatırımcılara tahsis edilmiş durumda bulunduğunu kaydeden Gürses, "Şu anda bütün açık alanlar çalışır durumda. Serbest bölgemizin etrafındaki genişleme alanlarıyla ilgili bir takım çalışmalarımız var. Bunlar sonuçlanırsa biraz daha genişleyebilirsek, yeni yatırımcılara yer açabiliriz" dedi.

Bölgeye ulusal ve uluslararası yatırımcılardan büyük ilgi olduğunu, fakat gelmek isteyen yatırımcıların büyük ölçekli yatırım alanları talep ettiğini ifade eden Gürses, "Yeni alternatif alanlar yaratabilsek, yeni yatırımcıları bünyemize dahil edebileceğimiz ve üretim anlamında daha iyi noktalara geleceğiz" şeklinde konuştu.

Antalya Serbest Bölgesi'nin Türkiye'de ticaret hacminde 8'inci sırada olmasına rağmen, istihdamda 4'üncü sırada yer aldığını belirten Zeki Gürses, bölgede istihdam edilenlerin yüzde 40'ını kadınların oluşturduğunu söyledi. Gürses, "Bizim 4 bin 767 çalışanımızın yüzde 40'ı kadın. Bu genel anlamda yüksek bir oran ve bundan övünüyoruz. Kadınlar ağırlıklı olarak medikal ve elektronik sektöründe çalışıyor" dedi.

- Altyapı yatırımları

Antalya Serbest Bölgesi'nin 29 yıllık bir serbest bölge olduğunu, bu nedenle altyapının biraz eskidiğini, deforme olduğunu anlatan Gürses, bu yıl kanalizasyondan su sistemine, yollardan tel örgülere, çevre düzenlemesinden sosyal donatılara kadar geniş bir yenileme işine gireceklerini bildirdi.

Gürses, "Biz bununla ilgili ön fizibilite çalışmasını yaptık, yönetim kurulumuz da onayladı. Fizibilite çalışması Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğüne sunuldu, onaylanırsa 2016'da büyük bir yenileme yapacağız. Böylece bölgemizin hizmet kalitesini çok daha üst seviyelere taşıma imkanına sahip olacağız" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.