Antalya

Rusya'ya karşı alternatif pazar geliştirme çalışmaları

13:46 22 Ocak 2016
Rusya'ya karşı alternatif pazar geliştirme çalışmaları

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) İl Koordinatörü Osman Erol Saraydere, "Rusya'daki krizden dolayı tarım ürünlerimizin fazla vermesi söz konusu. Bunu da Kazakistan'da değerlendirmek istiyorlar" dedi.

Saraydere, Kazakistan'ın Antalya Konsolosluğunca bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, Kazakistan'ın en büyük ikinci eyaleti Aktöbe'den gelen Ulusal Yatırım Geliştirme Kurumu Başkanı Kayrat Bekenov, Yatırım Departmanı Müdürü Anuar Sabır, Tarım Yatırım Müdürü Ayan İkilas'ın, Antalya'daki bazı firmalar ve seraları ziyaret ettiğini söyledi.

Kazak heyet üyeleriyle Türkiye'nin Rusya ile yaşadığı gerginliğin de ele alındığına değinen Saraydere, "Rusya'daki krizden dolayı tarım ürünlerimizin fazla vermesi söz konusu. Bunu da Kazakistan'da değerlendirmek istiyorlar. Programa dün başladık, çok verimli geçti. Umuyoruz, girişimlerimiz bir katma değer yaratır. Önümüzdeki aylarda Kazakistan'a da bir ziyaret düzenleyeceğiz" diye konuştu.

- "Gümrük engeli ortadan kalktı"

Kazakistan'ın Antalya Konsolos Yardımcısı Nariman Meldebekov ise ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda büyük ivme kazandığını ifade etti.

İki ülke liderinin karşılıklı ziyaretlerinin bunun göstergesi olduğunu dile getiren Meldebekov, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kazakistan'ı ziyaret ettiğini anımsattı.

Ziyaret çerçevesinde gerçekleştirilen Kazak-Türk İş Forumu'nda yaklaşık 1 milyar dolar tutarında ikili anlaşma imzalandığını bildiren Meldebekov, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda burada bulunan iş adamlarını Kazakistan'a yatırım yapmaya davet etmek istiyoruz. Bunun için ülkemizde tüm imkanlar sağlanmaktadır. 2015'te Kazakistan, Rusya, Belarus, Ermenistan ve Kırgızistan'ın dahil olduğu Avrasya Ekonomik Birliği kuruldu. Bu ülkeler arasında gümrük engeli de ortadan kalktı. Yani Kazakistan'da imal edilen ürün, gümrüksüz olarak 180 milyon nüfusluk bu pazara satılabilecek."

Meldebekov, ülkesinde tarım sektörüne önem verildiğine dikkati çekti.

Toplantıda ayrıca, Aktöbe Ulusal Yatırım Geliştirme Kurumu Başkanı Bekenov da yatırım fırsatları hakkında bilgi verdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.