Antalya

"Parmaklarıyla gören adam"

22:32 26 Ocak 2016
"Parmaklarıyla gören adam"

Doğuştan görme engelli olmasına rağmen yaptığı resimler nedeniyle "Parmaklarıyla gören adam" olarak tanınan Eşref Armağan, yaşam tecrübelerini Antalyalı iş adamlarıyla paylaştı.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) bir otelde düzenlenen ikinci olağan toplantısına konuşmacı olarak katılan Armağan'ın, daha önce yaptığı birbirinden renkli resimleri perdeye yansıtıldı.

Yaşam hikayesini anlatırken aynı anda resim yapan Armağan, görme engelli olarak doğduğunu söyledi.

Annesinin, babasına değil de neden kendisine "Önüne dikkat et" dediğini sorunca, 3-4 yaşlarında görme engelli olduğunu fark ettiğini anlatan Armağan, "Önemli olan engelli olduğunu kabul etmek. Durumunuzu kabullendikten sonra tüketicilikten çıkıp üretici bir insan olmaya başlıyorsunuz. 'Böyle doğdum böyle öleceğim. Bu şekilde öleceğime göre neden dünyayı tanımayayım' diye düşündüm. İlk olarak duyduğum ve yediğim şeylerin şekillerini öğrenerek başladım" dedi.

İki avucunun arasına sığan cisimleri uzun süre incelediğini ve duruş şekillerini ezberlediğini ifade eden Armağan, etrafındakilere sürekli merak ettiği şeyleri sorduğunu kaydetti. 12 yaşına geldiğide bir elma çizmeye karar verdiğini dile getiren Armağan, kağıdın altına kuyduğu yumuşak zeminin çizimlerinde yardımcı olduğunu vurguladı.

Çizdiği çizgilerin yumuşak zeminde oluşturduğu kabartıları parmak uçlarıyla takip ederek resmini sürdürdüğünü anlatan Armağan, renkleri ise koyduğu sıraya göre kullandığını dile getirdi. Armağan, 60 yıldır bu sıralamaya göre resimlerini boyadığını belirtti.

Görme engelli ressamın anlattıkları ve yaptığı çizimler, etkinliğe katılan katılımcılar ilgiyle takip etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.