Antalya

Kol nakli olan Sağır'ın ailesi de bağış yapacak

11:06 18 Şubat 2016
Kol nakli olan Sağır'ın ailesi de bağış yapacak

AYŞE YILDIZ - Akdeniz Üniversitesinde çift kol nakli yapılan hastanın babası Mustafa Sağır, aile bireyleriyle organ bağışı yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Oğlu Mustafa Sağır ile aynı adı taşıyan baba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 yaşındaki oğlunun kollarına kavuşması için 8 yıl beklediğini belirtti.

Sağır, oğlunun 8 yıl önce tarlada bulduğu amonyum sülfat ve amonyum nitrat karışımının patlaması sonucu kollarını kaybettiğini hatırlatarak 2 Şubat'ta Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde oğluna çift kol nakli yapıldığını söyledi. Sağır, Antalya'da motosikletiyle trafik kazası geçiren ve beyin ölümü gerçekleşen 23 yaşındaki Emin Konar'ın bağışlanan kollarının oğluna nakledildiğini anımsattı.

Yakınlarının Antalya'ya gelerek oğluna dönüşümlü refakat etmek istediğini belirten Sağır, "Ama ben, oğlumun başından ayrılmak istemiyorum. Ondan sürekli ben kalıyorum. Bugünü yıllarca bekledim, başından ayrılır mıyım? Bakımına çok dikkat ediyorum, her odasına girdiğimde elimi, yüzümü tekrar yıkıyorum" diye konuştu.

Oğlunun moralinin çok iyi olduğunu ifade eden Sağır, bundan sonra sıkıntı olmayacağını söyledi.

Kolları bağışlayan aileye teşekkür eden Sağır, şöyle konuştu:

"Onlar sayesinde oğlumun kolları oldu. Can vermek, insanların hayata tutunmasını sağlamak, başarılı bir insan olabilmek için bunlar önemli. Çocuklarımın hepsi buraya gelecek, aileyi ziyaret edeceğiz. Bağış yapan aileyle kardeş olduk, bize oğullarının kollarını bağışladılar. Biz de kollarımızı, organlarımızı bağışlayacağız. Ailem, yakınlarım buraya gelecek, kendi aramızda bir toplantı yapacağız. Toplantıda konuşup, ailece kollarımızı, organlarımızı bağışlayacağız."

Baba Sağır, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekibin oğluna çok iyi baktığını anlattı.

Oğlunun kollarını hissettiğini ve yavaş da olsa kollarını hareket ettirebildiğini aktaran Sağır, "Hocalarımız, 'Kollarını fazla oynatma' diyor. Biraz hissediyor, çok yavaş hareket ettirebiliyor. Oğlumun bir an önce kollarını hareket ettirebilmesi için herkesin duasını bekliyoruz" dedi.

- "Hayat kurtaran önemli nakiller var"

Akdeniz Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan da nakil bekleyen çok fazla hasta bulunduğunu vurgulayarak bunun için de donör bulmanın önemine işaret etti.

Hazırlığını tamamladıkları 40'tan fazla hasta olduğunu belirten Özkan, özellikle bu dönemde onlarca başvuru yapıldığını dile getirdi.

Yaptıkları nakillere ilişkin yurt dışından da çok olumlu geri dönüşler aldıklarına değinen Özkan, "Bu tür ameliyatların yapılması, bilimsel arenada gayet iyi karşılanıyor. Tecrübeler paylaşılıyor, kongrelerde görüşülüyor. Bu tür nakiller, bizim sadece kendi vatandaşımıza yapılan nakillerdir çünkü kadavradan yapılan bağışlar bunlar. Bu tip nakiller, hem tıp açısından hem bizim kendi mesleğimiz açısından oldukça önemli" diye konuştu.

Özkan, Türkiye'nin yapılan nakiller konusunda çok iyi seviyede olduğuna dikkati çekerek yurt dışında bilim adamlarıyla tecrübelerini karşılıklı paylaştıklarını anlattı. Özkan, şunları kaydetti:

"İnsanlar, artık yavaş yavaş bu tür nakillere alışıyorlar. Bu tür nakillerin faydalı olduğunu artık biliyorlar, öğreniyorlar, farkına varıyorlar. Farkındalık yaratıldı ama hakikaten organ naklinin, bağışının ne kadar önemli olduğunu göz önüne seren şeyler bunlar. Her ne kadar hayat kalitesini artırıcı nakiller olsa da hayat kurtaran önemli nakiller var. Böbrek, kalp, karaciğer, pankreas, akciğer gibi nakiller de son dönemde birçok kimseye hayat oldu. İnşallah, bundan sonraki dönemde de insanlar daha bilinçli davranır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.