Antalya

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü

09:42 03 Mart 2016
3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü

Finike Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Mehmet Topacan, işitme kaybının saptanması bakımından en kritik dönemin yenidoğan dönemi olduğunu bildirdi.

Topacan, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çocukluk çağında işitme kaybı vaktinde teşhis edilmez ve çocuklar rehabilitasyon programlarına alınmazlarsa konuşma bozukluğu gelişeceğini belirtti.

Bu çocukların psikolojik ve sosyal gelişmelerinin de yetersiz olacağını dile getiren Topacan, "Bu nedenle çocukların ilerleyen yıllarda eğitim ve sosyal uyum açısından, yaş ve zekaca eşitleri olan çocuklardan geri kalacaklardır. Böylece bu çocukların sadece işitme kaybı olan bir insan olmaktan çıkacak ve psikolojik sorunları olan, sosyal hayatla uyumsuz bireyler haline geleceklerdir. İşitme kaybının saptanması bakımından en kritik dönem yeni doğan dönemidir" ifadesini kullandı.

Çocuk gelişiminde en geç dört yaşa kadar beyinde dil gelişimiyle ilgili bölgelerin gelişimini tamamlayıp, kapandığının altını çizen Topacan, her iki kulakta tam işitme kaybı olan çocuklarda bu dönemden sonra yapılabilecek işitme tedavisinde dil gelişiminde başarısı sağlanamadığını vurguladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.