Antalya

Deprem Haftası

18:07 03 Mart 2016
Deprem Haftası

Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ali Keleş, "Mevcut deprem bölgeleri haritamıza göre topraklarımızın yüzde 66'sı birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır" dedi.

Keleş, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, depremlerin sık tekrarlanmasa da kitlesel ölüm açısından halen başı çektiğini söyledi.

Geçen yıl dünya genelinde depremlerde toplam 9 bin 640 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Keleş, "Ülkemizde ve yakın çevresinde 10 ay boyunca meydana gelen depremlerde herhangi bir can kaybı yaşanmadı ve deprem büyüklükleri 5,9'u geçmedi. 17 Kasım'da Yunanistan'da meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde ise iki kişi hayatını kaybetti. Özellikle Akdeniz dolayında kıpır kıpır deprem hareketliliği devam etmektedir" diye konuştu.

Keleş, Türkiye'de bugüne kadar yaşanılan büyük ölçekli depremlerde tahmini olarak binlerce insanının hayatını kaybettiğini, yarım milyonu aşkın konutun ise ciddi hasar gördüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

"Çok eskilere gitmeye gerek yok, 1939 Erzincan, 1999 Marmara, 2011 Van depremleri ülkemizin sonuçlarını unutamadığı, hazırlıksız yakalandığımız felaketlerden bazılarıdır. Mevcut deprem bölgeleri haritamıza göre topraklarımızın yüzde 66'sı birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Konutlarımızın yüzde 44'ü birinci derece, yüzde 25'i ikinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Nüfusumuzun yaklaşık 34 milyonu yani yüzde 43'ü birinci derece, yaklaşık 22 milyonu yani yüzde 30'u ise ikinci derece deprem bölgesinde yaşamaktadır."

Depremleri önlemenin mümkün olmadığını ancak zararlarını ortadan kaldırmak veya azaltmanın mümkün olduğunu ifade eden Keleş, depremlerin bilimden, akıl ve teknikten uzak uygulamaların sonucunda birer afete dönüştüğünü dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.