Antalya

"Kadın heykellerini güldüremiyor"

14:31 04 Mart 2016
"Kadın heykellerini güldüremiyor"

AYŞE YILDIZ/ORHAN KUZU - Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencisi Berna Akça, kadın cinayetlerinden ve şiddetten etkilendiği için mutlu kadın heykelleri yapamıyor.

Kadının gücüne vurgu yapmak için sadece kadın heykelleri üreten son sınıf öğrencisi Akça, kaynak makinesi, çekiç, pense, şarjlı matkap, tel gibi malzemelerle taş, toprak, ahşap, mermer ve demire yeniden hayat veriyor.

Atölyeye çevirdiği evinin balkonunda her defasında gülen, mutlu kadın heykeli yapmak için çalışmaya başlayan Akça, medyada da sıklıkla yer alan kadın cinayetleri ve şiddet olaylarının etkisinde kalarak düşünceli ve üzgün kadın heykelleri yapıyor.

Akça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ne kadar zor olsa da çamura dokunarak bir şeyler yapabilmenin güzel olduğunu söyledi. İlk heykelini çamurdan yaptığını belirten Akça, "Titiz bir insandım ve çamura nasıl dokunacağımı, nasıl şekil vereceğimi bilememiştim, sonra hırs yaptım ve kendimi keşfettim. Ne kadar zor olursa olsun sabırla yapabilmek çok önemli" dedi.

Akça, estetik duruşu ve fiziğinin yanı sıra sahip olduğu gücü de vurgulamak her zaman konu olarak kadını tercih ettiğini ifade etti.

- "Evimiz heykellerle doldu"

Taş, toprak ve mermere şekil vermenin çok farklı bir duygu olduğunu anlatan Akça, çok sayıda heykel yaptığına ve hem kendi hem ailesinin evinin heykellerle dolduğuna işaret etti.

Evinin balkonunu atölye olarak kullandığını aktaran Akça, heykel yaparken kadın cinayetlerinin ve şiddetinin etkisinde kaldığını vurguladı. Akça, şöyle devam etti:

"Üzücü bir şeyler olduğunda ondan etkileniyorsun ve onu heykeline yansıtıyorsun. Ya yapamıyorsun ya da yaptığın şeyde mutlaka kadına yönelik duygunu uyguluyorsun. İçimizden bu çıkıyor. Kadın cinayetlerinden, yaşanan kötü olaylardan, kadınların çok basit görülmesinden etkilendiğim için kadınları ifade etme isteği bende daha çok çıkıyor. O yüzden kadınları daha dinamik, daha güçlü, daha gergin yaptığımı düşünüyorum."

- "En büyük hayalim, kahkaha atan kadın heykeli"

Heykellerinde normalde daha neşeli, sevecen ve mutlu kadınları yapmaya çalıştığına dikkati çeken Akça, şunları söyledi:

"İlk başta öyle başlıyorum ama kadın cinayetlerinden, şiddetten etkilendiğim için heykellerim bir türlü mutlu olmuyor. Heykellerim, ifade olarak daha üzgün, daha mutsuz. En büyük hayalim, kendini olduğu seven ve kendi ayaklarının üzerinde durabilen mutlu, kahkaha atan bir kadın heykeli yapmak."

Akça, heykellerin yanı sıra gazete kağıdı, sprey ve misine ipinden duyguları ifade eden masklar da yaptığını ifade ederek "Hayatta insan neyi tercih ederse onu yaşar" konulu bir çalışmasının da olduğunu kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.