Antalya

Çiftçilere toprak analizi 'yaptırın' tavsiyesi

15:51 09 Mart 2016
Çiftçilere toprak analizi 'yaptırın' tavsiyesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, 15 yılda 7 bin çiftçinin toprak, su ve yaprak analizini yaptırdığını söyledi.

Rüzgar, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede 26 bin 152 hektar alanda örtü altı ve açık arazide sebze ve meyve yetiştiren 15 bin çiftçinin olduğunu söyledi.

Bu üreticilerin gelirlerini artırmak için kaliteli ürün yetiştirmeye yöneldiğini anlatan Rüzgar, "2001 yılında açılan toprak, yaprak ve su analizi laboratuvarında bugüne kadar 7 bin çiftçimiz faydalandı" dedi.

Rüzgar, üretim alanının 6-7 farklı noktasından 30 santimetrelik derinlikten yaklaşık 1 kilogram toprağın laboratuvara getirilmesi gerektiğini belirterek, "Laboratuvarımızda yapılan toprak analizinde, toprağın PH'ına, tuzluluğuna ve besin elementlerinin değerleri tespit ediliyor. Toprak analizini tamamlayıcı nitelikte ise yaprak analkizi gerçekleşiyor. Ancak toprak analizi çok daha önemli. Elementlerdeki eksiklik ve fazlalık bitkilerde değişik sorunlara neden oluyor. Bu ekonomik kayıplara neden olabiliyor" diye konuştu.

Toprak analizi yaptıran çiftçilere, bakanlık tarafından dönüm başına 2.5 lira destek ödemesi yapıldığını da hatırlatan Rüzgar, bu sonuçlar üzerinden de çiftçilere tavsiyelerde bulunduklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.