Antalya

İhracatta hedef Tayvan pazarı

11:05 26 Mart 2016
İhracatta hedef Tayvan pazarı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu üyesi Ali Demir, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde ihracatta yeni pazarlar yaratmak için Tayvan'a gerçekleştirdikleri ziyaretin olumlu geçtiğini belirterek, "Tayvan geçen yıl birçok ülkeden toplam 150 milyon dolarlık kiraz ithalatı yaptı. Tayvan'a kiraz ihraç edebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

BAİB'den yapılan açıklamaya göre, yaş meyve ve sebze ihracatına alternatif olabilecek pazarlarda çalışmalar yürüten BAİB yönetim kurulu üyeleri, TİM önderliğinde Tayvan'da iş ziyaretleri gerçekleştirdi. Bu çerçevede, TİM, BAİB ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliğiyle Tayvan'ın başkenti Taipei'ye gerçekleştirilen ziyarette, yaş meyve ve kuru meyve ihracatı açısından olumlu görüşmeler yapıldı.

BAİB Yönetim Kurulu üyesi Demir, Tayvan'ın kişi başı 25 bin dolar milli geliri ve 415 milyar dolar döviz rezervi ile Uzak Doğu'nun yükselen yıldızı olduğunu vurguladı.

Ülkenin, yaş sebze ve meyve ihtiyaçlarını ithalat yoluyla karşıladığını belirten Demir, "Tayvan'a 2015 yılında Türkiye'den bir önceki yıla oranla yüzde 30 artışla 18 milyon dolar tarım ürünü ihracatı yapıldı. Tayvan geçen yıl birçok ülkeden toplam 150 milyon dolarlık kiraz ithalatı yaptı. Tayvan'a kiraz ihraç edebiliriz. İhracatımız artış trendinde. Yıllara oranla artmaya da devam edecek." ifadesini kullandı.

Demir, Tayvan'da program çerçevesinde Türk-Tayvan 1. Uluslararası Tarım Gıda Ürünleri Konferansı yapıldığını vurgulayarak, Tayvan'ın tarım ithalat mevzuatını, gerekli belgelerle ilgili sunumdan sonra ikili iş görüşmelerine geçildiğini bildirdi.

İş görüşmelerine Türkiye'den 45, Tayvan'dan 70 firmanın temsilcilerinin katıldığına dikkati çeken Demir, şunları kaydetti:

"Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileriyle THY kargo bölümü yetkilileri de görüşmelerde yer aldı. Görüşmeler sonrasında karantina şartlarının hazırlanmasına ve karşılıklı hızlandırılmasına karar verildi. Tayvan, EXPO 2016 Antalya'da da yer alıyor. Bir sonraki toplantıda kiraz ihracatının son şekli görüşülecek. Bu çalışmalardan hayırlı bir sonuç alacağımıza inanıyorum."

- Yeni pazar arayışı

Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında bu ülkeye gerçekleşen yaş meyve sebze ihracatının durma noktasına gelmesinin ardından sürdürülen alternatif pazar arayışları kapsamında, ihracatçılar faaliyetlerini kademeli olarak başta Almanya olmak üzere farklı ülkelere kaydırırken, bir taraftan da alternatif olabilecek pazarlarda görüşmeler gerçekleştiriliyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.