Antalya

EXPO'da çocuklar için yenilenebilir enerji parkı

11:27 01 Nisan 2016
EXPO'da çocuklar için yenilenebilir enerji parkı

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Çiçek ve çocuk temasıyla 22 Nisan'da kapılarını açacak EXPO 2016 Antalya sergi alanına kurulan su değirmeni, rüzgar gülleri ve güneş panelleri ile hem enerji üretilecek hem de çocuklara elektrik üretimiyle ilgili uygulamalı bilgi verilecek.

Söz konusu yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilecek enerji Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin aydınlatılmasında kullanılacak.

AA muhabirine bilgi veren proje müdürü Mehmet Şenol, ahşap malzemeden yapılan su değirmeninin ana taşıyıcılarının lareks denilen bir çam türünden, ana gövdesinin ise iroko ağacından yapıldığını söyledi. EXPO 2016 Antalya'ya özel hazırlanan su değirmeninin çok yüksek verimlilikte enerji ürettiğini ifade eden Şenol, "Değirmen geleneksel görünümde, ama elektrik üretmek için özel bir sistem yapıldı. Permanent magnet dediğimiz Fransa'nın hızlı tren projesinde geliştirdiği magnetleri kullanarak elektrik üreten bir sistem, farklı bir tasarım yapıldı. Bunun Türkiye'de başka bir örneği yok. Daha küçük prototipler var, fakat bu kadar büyük bir tasarım yok. Su değirmeni ile saatte 100 kilovat enerji üretilecek." diye konuştu.

Alanda ayrıca 10 rüzgar gülü ile saatte 50 kilovat enerji üretileceğini belirten Şenol, çevreye hiçbir zararı olmayan rüzgar gülleri ile enerji üretileceğini kaydetti.

Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin çatısına da solar enerji olarak güneş panellerinin konulduğunu anlatan Şenol, "Değirmen tamamen yerli üretim, güneş panelleri ve rüzgar gülleri ithal edildi. Bugün itibarıyla sisteme alınan üç kaynaktan saate yaklaşık 250 kilovat enerji üretilecek." dedi.

- Çocuklar uygulama yapabilecek

Söz konusu kaynaklardan üretilecek enerji ile Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin elektrik ihtiyacının karşılanacağını ifade eden Şenol, "Buraya gelen çocuklara yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi animasyonlarla gösterilecek. Ayrıca yapacağımız küçük sistemlerle çocuklara eldivenleri giydirip elektrik ürettireceğiz. Yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynaklardan elektriğin nasıl oluştuğunu birebir görecekler ve uygulayacaklar." şeklinde konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.