Antalya

Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli

17:07 02 Nisan 2016
Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Türkiye'de devletine kırgın olmayan bir millet ve kendi milletini tehdit olarak görmeyen bir sistem istiyoruz. Bu da yarı başkanlık mı olur başkanlık sistemi mi olur ona millet karar verecek." dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Türkiye Buluşmaları" panelinde konuşan Yayman, Türkiye ekonomisinin gelişmesiyle Anadolu'nun ücra köşelerindeki insanlarda özgüven ve cesaret geliştiğini söyledi.

Türkiye'de anayasa tartışmalarının "bitmeyen bir senfoniye" dönüştüğünü ifade eden Yayman, anayasanın Türkiye'ye dar gelen bir elbise gibi olduğunu ve 2023 hedefleri kapsamında bunun mutlaka değişmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye'yi daha ileriye taşıyacak projeleri gerçekleştirmek için sivil bir anayasanın şart olduğunu vurgulayan Yayman, kriz üreten sistemlerin Türkiye'de artık son bulması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'ye giydirilen "deli gömleğinin" artık çıkartılması gerektiğini belirten Yayman, "Kendi vatandaşını tehdit gibi gören bir devlet ve devletine küskün bir millet vardı. Milleti tehdit gibi gören anayasayı değiştirmemiz gerekiyor. Türkiye'ye önce komünizm tehdidi, İslamcılar tehdidi, bölünme tehdidini pompaladılar. Bu anlayış çok şükür değişti." dedi.

Türkiye'de "Vatan nasıl kurtulur?" düşüncesinin İstanbul'dan Antalya'ya kadar toplumun her kesiminde yapılan bir tartışma olduğunu kaydeden Yayman, şöyle konuştu:

"Türkiye'de modern devletler seviyesinde sistem kurulmalı. Benim teklifim başkanlık sistemidir. Türkiye'de öylesine hastalıklı bir muhalefet var ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'beyaz' diyorsa 'siyah' diyor. 'Aşı olun' dediğimizde 'hayır olmayacağız' diyen muhalefet anlayışı var. Bunu aşmamız gerekiyor. Bizim bu deli gömleğini çıkarmamız gerekiyor. Türkiye'de topluma dargın olduğu için asla iktidar olmayacağını bilen halk partisi zihniyeti var. 'İstemezükçü' tavrıyla bu tartışmaları doğmadan boğmak istiyor. Onlar ne söylerse söylesinler, ne tür itirazlarda bulunursa bulunsunlar Türkiye'de milletin dediği olacak. Mesele Tayyip Erdoğan meselesi değil. Türkiye'de Cumhurbaşkanımızı, Başbakanımızı aşan sistem krizi var. Başkanlık sistemi olmazsa parlamenter sistem sürekli darbe üretecek, IMF'ye muhtaç bir ülke haline geleceğiz. Bunların hepsi eski Türkiye'de, geçmişte kaldı. Türkiye'de devletine kırgın olmayan bir millet ve kendi milletini tehdit olarak görmeyen bir sistem istiyoruz. Bu da yarı başkanlık mı olur başkanlık sistemimi olur ona millet karar verecek."

AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay da mevcut anayasanın kendilerini mutlu etmediğini söyledi. Anayasanın darbeciler tarafından yapıldığını anımsatan Aktay, bu durumun kanlarına dokunduğunu kaydetti. Aktay, kötü bir anayasanın ülkede birçok gelişmenin engeli olduğunu vurguladı.

Anayasanın, toplumsal sözleşme anlamına geldiğine işaret eden Aktay, "Bu sözleşme sayesinde devletler devlet oluyor. Bir anayasa yoksa devletin hiçbir kurumu meşru değildir. Biz doğru dürüst anayasa tecrübesi yaşamak istiyoruz. Darbesiz, kendi aramızda, müzakere ederek anlaşarak yapmak istiyoruz." dedi.

Panelde konuşan GENAR Genel Müdürü İhsan Aktaş ise milletin yeni Anayasa konusunda AK Parti'ye gereken desteği vereceğine inandığını söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.