Antalya

Ukraynalılardan "Türkiye'ye gelin" çağrısı

11:28 07 Nisan 2016
Ukraynalılardan "Türkiye'ye gelin" çağrısı

LEVENT KİŞİ - Antalya'da yaşayan Ukraynalılar, "ikinci vatanları" gördükleri Türkiye'ye daha fazla Ukraynalının gelmesi için çağrıda bulundu.

Türkiye'nin "turizm başkenti" olarak nitelendirilen Antalya'da 30 bin civarında Ukraynalının yaşadığı tahmin ediliyor.

Ukrayna Ailesi Derneği Başkanı Vita Mykhaylova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneklerinin 2009'dan beri faaliyet gösterdiğini ve Ukrayna'dan Antalya'ya yaşamaya gelen vatandaşlarına yardımcı olduklarını söyledi.

Kayıtlı 350 üyeleri olduğunu ancak daha fazla kişiye hizmet verdiklerini ifade eden Mykhaylova, Türkçe kursları düzenlediklerini ve müzik okulu açtıklarını anlattı.

Dernek olarak 5 yıl önce başvurdukları resmi makamlardan Antalya'da yaşayan Ukraynalı sayısının 20 bin olduğu yönünde bilgi aldıklarını, bugün bu sayının 30 bin civarında olduğunu tahmin ettiklerini bildiren Mykhaylova, "Her sene çok sayıda Ukraynalı Antalya'ya geliyor. Bu sayının daha da arttığını düşünüyoruz. Antalya'da ev alıyorlar, üniversiteye gidiyorlar. Son dönemlerde Ukraynalı iş adamları da Antalya'ya gelmeye başladı. Burada iş yeri açıyorlar." dedi.

Mykhaylova, vatandaşlarının Antalya'yı tercih etmesinin, havasının sıcak ve insanlarının cana yakın olmasından kaynaklandığını söyledi. Ukraynalılar ve Türklerin birbirlerine benzediğini ifade eden Mykhaylova, bundan dolayı Türkiye'ye gelen Ukraynalıların fazla zorluk yaşamadığını dile getirdi.

-"Çocuklarım burada evlendiler, Müslüman oldular"

Mykhaylova, "Hava güzel, insanlar güzel. O yüzden insanlar gelip burada yaşamak istiyor. Devlet çok güzel, her şeye yardım ediyor. Burada Antalya Büyükşehir Belediyesi derneğimize sürekli destek veriyor." diye konuştu.

Türk insanını çok sevdiklerini anlatan Mykhaylova, 20 yıldır Türkiye'de yaşadığını ve hiçbir kötü davranışla karşılaşmadığını kaydetti.

Türkiye'nin Ukrayna'dan 1 milyon turist konuk etme hedefine değinen Mykhaylova, şunları söyledi:

"Ukrayna'dan yılda 700 bin kadar turist geliyor. İnşallah bu sayı 1 milyonu bulacak. Biz de daha fazla Ukraynalının gelmesini istiyoruz. Çünkü burası çok güvenli bir turizm kenti. Uzun yıllardır burada yaşıyorum ve kendimi çok iyi hissediyorum. Bu zamana kadar çok rahat yaşadık. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın birçok yerinde terör olayları var. Bence insanlar Türkiye'ye tatile gelmeye devam edecekler."

Yerleşik Ukraynalıların Antalya'da ilk zamanlarda zorlandıklarını aktaran Mykhaylova, "Evlendikten sonra kendini değiştiriyorsun ve Türk kültürüne ayak uyduruyorsun. Örneğin benim çocuklarım burada evlendiler, Müslüman oldular. Ben de Müslüman oldum." dedi.

- "Türk kültürünü çok sevdiğim için buraya yerleştim"

Dernekte görev yapan Alexander Ryabehenko ise 6 yıldır Antalya'da yaşadığını ve ailesini de getirdiğini söyledi. Türk kültürünü çok sevdiğini ve Türkiye'ye yerleştiğini dile getiren Ryabehenko, "Komşularımın çoğu Türk ve onlarla güzel bir komşuluk ilişkimiz var. Birbirimizi çay içmeye davet ediyoruz." diye konuştu.

Ukrayna televizyonlarında Türkiye ile ilgili sürekli iyi yayınlar yapıldığını bildiren Ryabehenko, bu haberleri gören vatandaşlarının Türkiye'ye gelme isteği duyduğunu anlattı. Turizm sektörünün devlet tarafından desteklenecek olmasının Türkiye'ye gelmek isteyen Ukraynalılar tarafından da yakından takip edildiğini aktaran Ryabehenko, bu desteğin Ukraynalı turist sayısında artış sağlayabileceğini belirtti.

Son dönemde yaşanan terör olaylarına değinen Ryabehenko, "Terör saldırılarıyla ilgili az da olsa bazı haberler Ukrayna medyasında yer buluyor. Ancak Antalya bölgesinin bu olaylarla bir ilgisinin olmadığını ve güvenli bir turizm şehri olduğunu biliyorlar." diye konuştu.

- Ukraynalı kasap

Antalya'da kasap dükkanı olan İvan Shevchenko da 1,5 yıl önce ailesiyle Antalya'ya taşındığını ve kendi işini kurarak çalışmaya başladığını kaydetti.

Ukrayna'da yaşadığı Donetsk şehrinde 2 yıl önce savaş nedeniyle zor günler geçirdiklerini ve bu nedenle güvenli bir şehre taşınmak istediklerini dile getiren Shevchenko, Antalya'yı son derece güvenli olduğu için tercih ettiğini anlattı.

Türkiye'de şu ana kadar hiçbir sorunla karşılaşmadığını ifade eden Shevchenko, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusça konuştuğumu duyan insanlar bana çok iyi bakıyor. Ukraynalı olduğumu öğrenince beni daha fazla seviyorlar. Bana her zaman yardımcı oluyorlar. Kasap dükkanımı açarken bana yardımcı oldular. Türkler de dükkanımdan alışveriş yapıyorlar. Türkiye'de ne kadar fazla çalışırsanız, insanların sizi daha çok tanıyacağını ve daha çok müşterinin geleceğini biliyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.