Antalya

BAİB'in "İhracatın Yıldızları 2015" ödül töreni

20:17 08 Nisan 2016
BAİB'in "İhracatın Yıldızları 2015" ödül töreni

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ihracatçıların yeni pazarlara açılabilmesi için Ekonomi Bakanlığının yakında yeni bir ihracat teşvik paketi açıklayacağını bildirdi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Antalya'da bulunan Tüfenkci, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğince (BAİB) bir otelde düzenlenen "İhracatın Yıldızları 2015" ödül törenine katıldı.

Törende konuşan Tüfenkci, ihracatçıların, üreticilerin ne kadar fedakarca çalıştıklarını ve ülke ekonomisine fayda sağladıklarını yakından bildiklerini söyledi.

Özel sektör açısından 2015 yılının biraz zor bir yıl olduğunu, hükümetin ihracatçılara ve turizm sektörüne destek olabilmek için gece gündüz gayret gösterdiğini anlatan Tüfenkci, sektörden gelen talepler doğrultusunda turizm destek paketi açıklandığını anımsattı. Tüfenkci, "Umuyoruz bu paket sizlere bir nebze olsun nefes aldırır. Çünkü sizin varlığınız ve gayretiniz, bu ülke için ve bizim için çok önemli." dedi.

- İhracatçılar için yeni teşvik paketi

Girişimcilere çok güvendiklerini, hükümet olarak hedefleri bu güvenle koyduklarını dile getiren Tüfenkci, Bakanlığının her zaman özel sektörün yanında yer alacağını ifade ederek, "Sizlerin yeni pazarlara açılabilmesi için Ekonomi Bakanlığımız yakında yeni bir ihracat teşvik paketi açıklayacak. Bununla hem yeni pazarlara girmenin anahtarını yakalamış olacaksınız hem de var olan sorunlarınızı çözme noktasında sizler biraz daha nefes almış olacaksınız." sözlerine yer verdi.

Satılamayan ürünün üretiminin bir anlam taşımadığını kaydeden Tüfenkci, bu yüzden yeni pazarlara girilmesi ve yeni pazarların desteklenmesi konusunda sektörle çalışacaklarını vurguladı.

- Terör konusu

Terör konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bakan Tüfenkci, daralan küresel piyasalar karşısında daha fazla pay almanın hesabını yaptıklarını, ülkenin gündeminin ekonomi olmasını istediklerini, ama birilerinin enerjilerini boşa harcatmak adına her türlü kirli senaryoyu ülke üzerinde oynamaya çalıştığını söyledi.

Tüfenkci, "Bunun dış mihrakları var, iç mihrakları var. Türkiye'nin 1 Kasım'dan sonra yakalamış olduğu siyasi istikrarı heba etmeye, bu gücü, bu enerjiyi başka alanlara taşımaya çalışanlar var. Buna taşeronluk yapmaya çalışanlar var. Onun için de son zamanlarda özellikle ülkemiz maalesef terör belasıyla karşı karşıya." diye konuştu.

Terörün sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"İstanbul'da bomba patlıyor da Brüksel'de patlamıyor değil. Paris'te de patlıyor, Ankara'da da patlıyor. Ama biz inanın dünyada teröre karşı önce de sonra da tek ses veren ülkeyiz. 'Senin teröristin, benim teröristim' demeden, terörü insanlık suçu olarak gören. IŞİD'i de PKK'sını da öbür terör örgütlerini aynı gören tek ülkeyiz. Biz terörle anılmak istemiyoruz. Ama teröre de boyun eğmek istemiyoruz. Onun için terörün istediği korkuya, paniğe kapılmadan, ama terörle de sonuna kadar mücadele ederek, en son noktaya kadar giderek, ülkemizin her karış toprağını bu terör belasından kurtarmış olacağız.Teröre ev sahipliği yapanlar bir gün o terörün kendilerini de yakacağını bilmiyor olabilirler. Ama buradan bir kez daha hatırlatıyoruz, o terör bir gün gelir onları da yakar."

- Gümrük kapılarında otomasyon çalışmaları

Türkiye'nin ihracatının giderek arttığını, gümrük kapılarının da ihtiyaç ve kapasitelere göre yenilendiğini aktaran Tüfenkci, ihracatçıların işlemlerinin kısalması için tüm gümrük kapılarının otomasyona kavuşturulduğunu dile getirdi.

Ticarette zamanın çok önemine değinen ve Türk ihracatçısının en büyük rekabet gücünün de hızlı hareket edebilmesi olduğunu belirten Tüfenkci, "Evet asgari ücretle biraz işçilik yönünden rekabet şansımız azaldı, ama başka şeylerle destekleyerek rekabet gücünü artırmamız gerekiyor. Bunun da en önemlisi kapılardaki bekleme sürelerini minimuma çekmek, bürokratik işlemleri daha da azaltabilmek." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tüfenkci, Türkiye ile uyumlu OECD verilerine göre ihracatta maliyetin yüzde 15'ini gümrük işlemlerinin oluşturduğunu, bunun yüzde 1 azalması durumunda dünya ekonomisine 40 milyar dolarlık katkı sağlandığına dikkati çekti.

Dünya Bankasına göre de bir ülkede ihracat maliyetlerindeki yüzde 10'luk azalmanın ülkenin toplam ihracatının yüzde 4,7'sine etki ettiğine işaret eden Tüfenkci, "Eğer ihracat maliyetlerini yüzde 10 gibi azaltırsak, bizim sırf bu yüzde 10 azaltmayla Türkiye'nin ihracatını yüzde 5 oranında artırma şansımız var. Bakanlık olarak hedefimiz tüm gümrük işlemlerindeki maliyetleri düşürmek. İnşallah 2016'nın sonu itibarıyla bütün gümrük idarelerimizi elektronik ortama taşıyıp kağıtları kağıt ortamını minimuma indirmiş olacağız." açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.