Antalya

BAİB'in "İhracatın Yıldızları 2015" ödül töreni

22:43 08 Nisan 2016
BAİB'in "İhracatın Yıldızları 2015" ödül töreni

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğince (BAİB) düzenlenen "İhracatın Yıldızları 2015" ödül töreninde, Antalya, Isparta ve Burdur'da en fazla ihracat yapan firmalara plaket takdim edildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Antalya Valisi Muammer Türker, Burdur Valisi Hasan Kürklü, bazı milletvekilleri, bürokratlar ve iş adamları bir otelde düzenlenen ödül törenine katıldı.

Törende konuşan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, terör saldırılarında hayatını kaybeden güvenlik güçleri ve vatandaşlara Allah'tan rahmet diledi. Satıcı, "Ülkemizin güvenliği ve bekası için canları pahasına özveride bulunan güvenlik güçlerini minnetle anıyoruz. Tüm engellemelere ve karanlık oyunlara rağmen ülkemizin refahını artırmak ve Ulu Önder Atatürk'ün bizlere hedef gösterdiği doğrultuda modern Türkiye'yi yaratmak adına çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Uluslararası ölçekte ve çevre coğrafyada uzun süredir ekonomik ile siyasi sıkıntıların devam ettiğini ifade eden Satıcı, komşu ülkelerdeki sorunların Türkiye'yi de etkilediğini, etkilemeye de devam ettiğini söyledi.

Satıcı, gerek küresel ve bölgesel ölçekte yaşanan sıkıntılar, gerekse avro-dolar paritesinin dolar lehine gelişmesi, dünyada hammadde, enerji ve emtia fiyatlarının düşmesi ile tüm bu faktörlerin birbirini besleyen olumsuz etkileri sonucunda, 2012 yılında 16 trilyon dolar civarındaki dünya ticaretinin, geçen yıl 13 trilyon doların altına indiğini anımsattı.

Türkiye'nin de 2015 yılını bir önceki yılın ihracatına göre yüzde 8,7 kayıpla tamamladığını hatırlatan Satıcı, aynı dönemde Rusya Federasyonu'nun ihracatının yüzde 33, Hindistan'ın yüzde 17, Belçika'nın yüzde 16, Brezilya, Danimarka, İsveç ve Finlandiya gibi ülkelerin ihracatının da yüzde 15 azaldığına dikkati çekti.

- 14 aydan sonra artış

Satıcı, 14 aylık azalmanın ardından bu yılın şubat ve mart ayında ihracatta artışa geçildiğini ifade ederek, Rusya krizinin ardından yeni pazarlara yöneldiklerini aktardı. Bu çerçevede bölgeden Almanya'ya ihracatın yüzde 49, Romanya'ya yüzde 39, Belarus'a yüzde 181 artış gösterdiğini belirten Satıcı, yaş sebze meyve sektöründeki üreticilerin ürünlerinin fiyatının da mevsim normallerine yükseldiğini dile getirdi.

Antalya, Isparta ve Burdur'dan yılda 1,4 milyar dolara yakın ihracat yapıldığını ve 165 ülkeye binlerce ürün satıldığını söyleyen Satıcı, "Dünya ekonomisinde durgunluk ve siyasi istikrarsızlıkların hüküm sürdüğü bir dönemde bu başarıyı yakalayan ihracatçıları alkışlamak gerekiyor" diye konuştu.

Antalya Valisi Muammer Türker de Antalya'nın Rusya krizinden en fazla etkilenen kent olduğunu, müteşebbislerin bu sıkıntıyı alternatif pazarlara yönelerek atlatmaya çalıştığını belirtti.

Kentin Türkiye'nin 5'inci büyük ili olmasına rağmen ihracat sıralamasında 22'inci sırada yer aldığına değinen Türker, Antalya'nın esas yaptığı işin turizm yoluyla hizmet ihracatı olduğunu dile getirdi. Türker, "Antalya tipik bir sanayi şehri olmamasına rağmen turizm nedeniyle döviz girdisine ciddi bir katkı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından, 2015 yılında BAİB üzerinden en fazla ihracat yapan 5 firma ile yaş meyve sebzeden ağaç mamullerine 24 sektörde en çok ihracatta bulunan 3 firmaya plaket verildi.

Törende, ihracata yaptıkları katkılardan dolayı Türk Eximbank, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü temsilcilerine de "ihracat özel ödülü" takdim edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.