Antalya

EXPO 2016 Antalya'ya "yağmur ormanları serası"

11:10 09 Nisan 2016
EXPO 2016 Antalya'ya "yağmur ormanları serası"

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Çiçek ve çocuk temasıyla 22 Nisan 2016 tarihinde açılacak EXPO 2016 Antalya sergi alanında, 2 bin 600 metrekare büyüklüğünde "yağmur ormanları serası" oluşturuldu.

Serginin biyo çeşitlilik alt temasına uygun olarak kurgulanan serada, yağmur ormanlarındaki gibi boylu ağaçlar, bu ağaçların altındaki gölge katmanında yetişen bitkiler, ağaçlara sarılan tırmanıcı ve sarkıcı bitkilerle orkideler yer alıyor.

Sera ile ilgili AA muhabirine bilgi veren proje sorumlusu ve peyzaj mimarı Ekrem Kurum, Dünya Botanik EXPO'larında sera, tepe ve kulenin gelenek haline gelen olmazsa olmaz yapılardan olduğunu söyledi.

Yağmur ormanlarının dünyada en çok canlı yaşamı barındıran, hayvan ve bitkileriyle en zengin yer olduğunu, fakat yağmur ormanlarındaki bazı türlerin, henüz tanımlanmadan, kullanım imkanları (ilaç hammaddesi gibi) öğrenilmeden insan faktörü nedeniyle yok olduğunu anlatan Kurum, "Sera ile buna vurgu yapılmakta." dedi.

Serada yağmur ormanlarındaki bitki çeşitliliğinin ve küçük bir tropikal iklim modelinin yansıtılmaya çalışıldığını dile getiren Kurum, serada mango ve muz gibi tropikal meyve ağaçlarının yanı sıra Türkiye'de evlerde saksılarda yetişen "salon yaprağı, kuş yuvası, kardeş kanı, beşparmak çiçeği, salon palmiyesi, sarmaşık" gibi bitkilerin ağaç halinin de görülebileceğini kaydetti.

- 2 bin 600 metrekarelik dev sera

Seranın 2 bin 600 metrekarelik alandan oluştuğunu ve oldukça yüksek bir sera olduğunu anlatan Kurum, şu bilgileri verdi:

"Yağmur ormanlarında bulunan 45 türdeki ağaç Hollanda'dan getirildi. Fakat bu ağaçların ana vatanı Filipinler, Malaya, güneydoğu Asya, tropik Afrika, Madagaskar, Endonezya, Avustralya, kuzeydoğu Hindistan ve kuzey Myanmar, Tayvan ve Brezilya. Seranın amacı Türkiye ortamında yetişmeyen bitkileri ziyaretçilere göstermek ve bilgi vermek. Ayrıca serada orkideler bulunacak. Seranın içindeki nem çok önemli, bütün yıl boyunca nem oranı yüzde 70-80 arasında olacak. Ayrıca ısıyı da 22 derecede tutmaya çalışacağız. İçerideki iklimi bozmamak için ziyaretçi kapasitesi sınırlı olacak."

Yağmur ormanlarında belirli katmanlar bulunduğunu, çok büyük ağaçların üzerinde asalak denilen yüzlerce bitkinin yaşadığını, ayrıca alt örtü denilen bir örtü bitki de bulunduğunu anlatan Kurum, "Şu anda tam olarak bunu gerçekleştirmemiz çok zor. Seranın yapımı 8 ayı buldu, bitkilerimiz ise 1,5 ay önce dikildi. Zaman içinde bitki örtüsü oturdukça seranın görüntüsü değişecek. Bitkiler daha da gelişecek." diye konuştu.

- Yağmur ormanları nerede?

Güney ve Orta Amerika'da, Afrika'da, Okyanusya'da (Avustralya civarındaki adalar) ve Asya'da yağmur ormanları bulunuyor. Yağmur ormanları dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 7'sini kaplıyor.

En büyük yağmur ormanları Amazon Nehri havzası (Güney Amerika), Kongo Nehri Havzası (Batı Afrika) ve güneydoğu Asya'nın büyük kısmında bulunuyor. Daha küçük yağmur ormanlarına ise orta Amerika, Madagaskar, Avustralya, Hindistan yakınında ve diğer tropik bölgelerde yer alıyor.

Yağmur ormanları, yağmurları çekmesi ve oksijen oranını koruması nedeniyle dünya için çok büyük önem arz ediyor. Milyonlarca yıl önce ortaya çıkan ve yeryüzünde yaşayan hayvanların yüzde 80'ini barındıran tropik yağmur ormanlarının giderek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldiği ve ekolojik sistemin bozulmasıyla pek çok canlının yaşam alanının yok edildiği belirtiliyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.