Antalya

Kumluca'da kök hücre bağışı kampanyası

14:48 26 Nisan 2016
Kumluca'da kök hücre bağışı kampanyası

Kumluca Devlet Hastanesinde lösemiye dikkat çekmek ve kök hücre bağışında duyarlılığı artırmak amacıyla kök hücre kampanyası düzenlendi.

Türk Kızılayı Bölge Kan Merkezi ve Batı Akdeniz Gönüllü Verici Merkezinin destekleriyle gerçekleştirilen ve hastanede görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Çiftçi'nin lösemi teşhisi konularak tedaviye başlanmasının ardından, hastane yönetimi tarafından başlatılan kök hücre bağışına, personel ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Türk Kızılayı Batı Akdeniz Gönüllü Verici Merkezi Sorumlusu Kök Hücre Kazanım Uzmanı Biyolog Pınar Gümrükçüoğlu başkanlığındaki ekip tarafından Kumluca Devlet Hastanesinde gönüllü olmak isteyenlerden numune alımı yapıldı.

Kök hücre bağışı öncesi gönüllü bağışçı olmak isteyenleri bilgilendiren Gümrükçüoğlu, kök hücrelerin, yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip hücreler olduğunu söyledi.

İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağladığını ifade eden Gümrükçüoğlu, "Alınan kök hücre damar yoluyla verildiğinde kemik iliğine yerleşir ve hematopoetik (kan hücrelerinin oluşumu) başlatırlar. Kök hücre tedavisi, kemik iliği kanserleri, lenfomalar, çeşitli organ kanserleri, kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar, kalıtsal anemiler, ümmin yetersizlikler, kalıtsal metabolik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bağışçıların 18-50 yaş arasında ve sağlıklı olması gerekir." dedi.

Herhangi bir hasta için uygun kök hücre tespit edildiğinde, gönüllü vericiye ayrıntılı fiziki muayene yapıldığını hatırlatan Gümrükçüoğlu, bu testlerin ardından bağışın, bağışçıya ve hastaya herhangi bir risk oluşturmadığı değerlendirildiğinde naklin gerçekleştirildiğini belirtti.

Bilgilendirmenin ardından kök hücre bağışçısı olmak isteyen hastane çalışanları ve vatandaşlar, uzun kuyruklar oluşturarak bağışçı oldu.

Kampanya sonunda 208 kişiden kök hücre bağışı alındığı bildirildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.