Antalya

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

16:28 12 Mayıs 2016
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

Serik Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yavuz, turizme verilen desteklerin tarım sektörüne de verilmesi gerektiğini söyledi.

Yavuz, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, Rusya ambargosunun etkilerinin halen devam ettiğini, yaşanan kriz sonucunda ihracatta düşüş olduğunu dile getirdi.

Tarımsal ihracatta Rusya ve Ortadoğu ülkelerinin ilk sıralarda yer aldığına dikkati çeken Yavuz, "Alternatif pazar için destek ve yönlendirme yapılmalı. Ayrıca ürün planlamasının da yapılması çok önemli. Konuyla ilgili tüm kamu kuruluşları, ihracat birlikleri birlikte çalışmalı ve destek vermelidirler. Turizme verilen desteklerin tarım sektörüne verilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Yavuz, tarımsal desteklemelerde değişiklikler olduğuna değinerek, gübre ve mazot desteğinin birleşmesi sonucunda bazı ürünleri eken üreticilerin geçen yıla göre daha az destek alacağını belirtti.

Bu yıl ürün ayırt etmeksizin tüm üreticilerin dekar başına 11 lira alacağının altını çizen Yavuz, şunları kaydetti:

"2015 yılına kadar 50 dekar ve üstü arazisi olan mazot gübre desteği almak için toprak analizi yaptırmak zorundaydı. Bu yıl itibarıyla toprak analizi desteği verilmeyecektir. Fark ödemesi kapsamında 17 üründen 10 ürünün destek miktarı arttırılırken 6 üründe artış yapılmadı ve dane mısıra verilen destek ise 4 kuruştan 2 kuruşa düşürüldü. Pamuk için prim desteği 65 kuruştan 75 kuruş çıkarken, buğday için ise değişmeyerek 5 kuruş olarak verilecek."

2016 yılında uygulanacak desteklerde en büyük değişikliğin hayvancılık destekleri olduğunu vurgulayan Yavuz, en yaygın olan anaç desteğinin kaldırıldığını, bunun yerine buzağı desteği verileceğini söyledi.

Yavuz, küçükbaş hayvancılık yapanlara geçen yıl 300 başa kadar olan sürüler için yıllık 5 bin liralık çoban desteğinin, bu yıl 250 ve üzeri koyun keçi anaç hayvan sahiplerine yılda bir kez olmak üzere 5 bin lira olarak verileceğini belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.