Antalya

"Zehirli mantarlar karaciğer yetmezliğine neden oluyor"

11:56 21 Mayıs 2016
"Zehirli mantarlar karaciğer yetmezliğine neden oluyor"

SÜLEYMAN ELÇİN - Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, mantar zehirlenmelerine yönelik vatandaşların dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Aydınlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahar ve yaz ayları yaklaşırken insanlarda yabani mantar tüketiminin hızla arttığını söyledi.

Sofraların en lezzetli besinlerin mantarların vatandaşlarca dağlık ve ormanlık alandan bilinçsiz bir şekilde toplandığına dikkati çeken Aydınlı, bu mantarların evlerde sıklıkla tüketildiğini dile getirdi.

Doğada çok sayıda zehirli mantar çeşitliliği bulunduğunu ifade eden Aydınlı, bu mantarların etkilerinin ortalama bir gün içerisinde kendisini gösterdiğini kaydetti.

Aydınlı, "Mantarlar tüketildiği andan itibaren birkaç saat sonra şuur bozukluğu ve ardından akut karaciğer yetmezliğine sebep oluyor. Kişiler, sağlıklı bir bireyken yaşamaları için tek çare karaciğer nakli olması gereken hastalar haline geliyorlar. Nakil yaptığımız halde kurtaramadığımız hastalarımız oluyor." dedi.

Mantar zehirlenmesi yaşayan kişilerin en kısa sürede hastaneye başvurması ve tedavisine erken dönemde başlanması gerektiğini anlatan Aydınlı, vatandaşların kültür mantarı dışında pazarlarda bilmedikleri mantarları almaması gerektiğini dile getirdi.

- "Karaciğer tümörü de karaciğer sirozunun zemininde gelişiyor"

Aydınlı, karaciğer yetmezliğine, mantar zehirlenmesinin yanı sıra siroz, karaciğer tümörü ve bitkisel ilaçların da neden olabildiğini ifade etti.

Karaciğer hastalarının son dönemde kendilerine başvurduğunu anlatan Aydınlı, şöyle konuştu:

"Mesela siroz belirtileri olan bir hasta, nakil gerekli olup olmadığını düşünmeden bize müracaat etmeli ve onları biz yönlendirmeliyiz. Karaciğer nakli listemizde olmalılar. Çoğu son aşamada geliyor. Karaciğer sirozunun oluşmasında hepatit B ve C virüsleri etkili. Aynı zamanda alkol de sirozun oluşmasına neden oluyor. Karaciğer tümörü de karaciğer sirozunun zemininde gelişiyor. Listemizdeki siroz hastalarını tümör yönünden de inceliyoruz. 10 santimetre üzerindeki tümöre ne çıkartabiliyor ne de nakil yapabiliyoruz. Siroz hastalarını bu nedenle erken dönemde takip edebilirsek ameliyat da yapabiliriz nakil de. Bu şekilde ömürleri uzayabilir."

Vatandaşların bilinçsiz bir şekilde bitkisel ilaçlar kullandığına işaret eden Aydınlı, "Amerika'da akut karaciğer yetmezliğinin en büyük sebeplerinden birisi bu ilaçların kullanılması. Ülkemizde de bu ilaçlar kullanılıyor. Bitkisel ilaçların bilinçsiz bir şekilde kullanılması karaciğer yetmezliğine sebep olabiliyor ve acil karaciğer nakline giden sıkıntılar oluşturuyor." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.