Antalya

Ahilik Haftası

13:37 23 Mayıs 2016
Ahilik Haftası

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) tarafından bu yıl 20.'si gerçekleştirilen "Ahilik Kültürü Haftası" kutlamaları yapıldı.

Antalya'da AESOB üyeleri, Ahilik Haftası kapsamında Ahi Yusuf Türbesi'ni ziyaret etti. Türbe ziyaretinden sonra Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, çok sayıda kamu kurum ve kuruşların temsilcisi Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi.

Antalya Valisi Türker, törende yaptığı konuşmada, birçok devlet sisteminde, kadim dönemden beri ticareti, üretimi düzenleyen kurallar olduğunu belirterek, bu kuralların hem ticaretin düzenlenmesi hem de üretimin korunması için büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Türk toplumunun eskiden beri getirdiği kadim kültürün Anadolu coğrafyasından, Selçuklu'nun ve Osmanlı'nın hakim olduğu geniş coğrafyalarda ahilik sisteminin daha ileriye taşındığını söyleyerek, "Bizim buradaki katkımız aslında milli ve manevi değerleri de, bu ticaretin ve üretimin arka planına dahil etmek olmak. Biz İslamiyetle birlikte Türk kültürünün, Türk medeniyetinin ve Türk geleneklerinin var olan gücüne daha da güç katmışız." dedi.

Vali Türker ticaret, üretim, satış ve rekabetle ilgili esnafın ahlaki ve manevi bir arka planı olmadığı takdirde ticaretin ciddi bir eksiklik içerisine gireceğini kaydetti.

Türk toplumunun ticaret ve üretimin içerisine ahlaki ve manevi değerleri kattığının altını çizerek Türker, "Ahilik kültürü esasen ticaretin, üretimin içerisine bir ahlaki değerler sisteminin katılmasını sağlamıştı. Ahiliği belki sistematik olarak 12. yüzyıldan itibaren yapmışızdır ama biz aslında bunu çok eski yıllardan beri uygulayan bir milletiz." diye konuştu.

AESOB Başkanı Adlıhan Dere de ahilik ilkelerinin günümüz yaşamına ve yeni nesillerine aktarılması için bu yıl 20. Ahilik Haftası'nı düzenlediklerini, bunun da Antalya'ya ve ülkeye hayırlı olmasını dilediklerini belirtti.

Ahiliğin temellerinin 12. yüzyılda Kırşehir'de atıldığını daha sonrasında ise tüm Anadolu'ya yayıldığını kaydeden Dere, ahiliğin iyi ahlakı, doğruluğu, kardeşliği, yardımseverliği ve bütün güzel meziyetleri birleştirerek yüzyıllar boyunca ülkenin sosyal ve ekonomik temellerini oluşturan bir kültür olduğunu anlattı.

Tören sonunda yılın ahisi olarak seçilen sarraflık mesleği yapan esnaf Osman Kara'ya sembolik olarak kaftan giydirilerek, plaket verdi. Daha sonrasında ise temsili olarak, eski ahilik sistemini ortaya koyan bir gösteri gerçekleştirildi.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.