Antalya

ATSO Haziran Ayı Meclis Toplantısı

12:49 21 Haziran 2016
ATSO Haziran Ayı Meclis Toplantısı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Ramazan Bayramı hem EXPO hem de Antalya'da canlılığa katkı yapacaktır. Bayram tatili uzatıldı ve erken açıklandı. Gerçekten, bayramda iç turizm sayesinde birçok otelimiz tam kapasiteye ulaştı. Dış turizmdeki sıkıntı iç turizmde bir fırsat oldu." dedi.

Çetin, ATSO Haziran Ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son günlerde sıcak hava nedeniyle orman yangınları yaşandığını, bu yangınları önlemek ve hızlı müdahale için altyapı kurmak gerektiğini söyledi.

Turizmde yaşanan sıkıntılara değinen Çetin, "Gerek uçak desteği gerekse turizmde kredi erteleme desteği elbette önemli desteklerdi. Bugüne kadar gündeme gelmemiş desteklerdi. Uçak desteğinin bütün ülkelere açılması önemliydi. Ancak, yaşadığımız kriz karşısında çok daha dinamik olunmalıydı, uygulamalar daha erken başlamalıydı." diye konuştu.

Çetin, geçen yıl haziran ayında Antalya'ya dış hatlardan gelen uçak sayısının 8 bin olduğunu, bu yıl haziranın ilk 15 gününde uçak sayısının yaklaşık bin 800'e ulaştığını söyledi. Turist sayısındaki 5,5 aylık düşüşün yüzde 45 olduğunu ifade eden Çetin, günlük kaybın da yüzde 60'a yaklaştığını anlattı.

Tarım sektöründe üretimin en bol olduğu nisan ve mayıs aylarında ortalama ürün değerinin yüzde 25 ile 41 arasında düştüğünün altını çizen Çetin, "Salatalık gibi bazı ürünlerin fiyatı 25 kuruşa inmiştir. Tarım sektörümüzün geçen yıla göre gelir kaybı 1 milyar lirayı aşmıştır." dedi.

Kapanan büyük oteller olduğunu dile getiren Çetin, Antalya'ya artık bir "afet desteği" gerektiğini, Antalya esnafı için SGK primi, vergi, kredi borcu ertelemesi getirilmesi ve bu borçların birkaç yıllık vadeye yayılması gerektiğini vurguladı.

- "Turizm sektörümüz iç turizm için fedakarlık yaptı"

Turizmle ilgili birkaç olumlu adım ve gelişme olduğuna değinen Çetin, şunları kaydetti:

"Ramazan Bayramı hem EXPO hem de Antalya'da canlılığa katkı yapacaktır. Bayram tatili uzatıldı ve erken açıklandı. Gerçekten, bayramda iç turizm sayesinde birçok otelimiz tam kapasiteye ulaştı. Dış turizmdeki sıkıntı iç turizmde bir fırsat oldu. Turizm sektörümüz iç turizm için fedakarlık yaptı, dünyada bu kalitede bu fiyatta oteller bulunamaz. Dilerim ki Antalya'da bir parça canlılık olur. Bir başka güzel gelişme, The Land of Legends projesidir. Belek'teki otel ve eğlence parkı projesi gerek konsept gerek mimari olarak gerçekten önemli bir yatırımdır. Turizmi çeşitlendiren ve bölgenin cazibesini artıran bir projedir."

Çetin, turizme yönelik yurtdışında halkla ilişkiler çalışmalarının hükümet tarafından da çok daha kapsamlı bir biçimde yapılması gerektiğini, turizmde sorunun, Ankara ve İstanbul'daki terör saldırılarından ibaret olmadığını, dünya basınında çıkan haberlerin olumsuz olduğunu ifade etti.

- "Rusya ile ilişkilerin onarılması için büyük çaba harcanıyor"

Başbakan Binali Yıldırım'ın, "Düşmanımızı azaltacağız, dostlarımızı artıracağız" sözlerini hatırlatan Çetin, "Şimdi Rusya ile bir biçimde ilişkilerin onarılması için büyük çaba harcanıyor. Böyle bir politika izlenmesi hem ekonomi hem de dış politika açısından gereklidir." dedi.

Rusya ile ilişkilerin onarılması için büyük çaba harcadıklarını anlatan Çetin, böyle bir politika izlenmesinin hem ekonomi hem de dış politika açısından gerekli olduğuna dikkati çekti. Çetin, milli takımın yenilgisinin bile aşırı tepkilere yol açtığını, futbolda transferlerin ve ücretlerin avro cinsinden, son dönemde oyun kalitesi ise TL cinsinden olduğunu belirtti.

Antalya'da turizm ve tarımdan dolayı sorun yaşarken, ülke ekonomisinden farklı sinyaller geldiğini ifade eden Çetin, şöyle konuştu:

"İlk çeyrekte büyümenin yüzde 4,8 gelmesi, işsizlikte az da olsa düşüş olması, mayıs ayında KDV tahsilatında Türkiye genelinde ve Antalya'da yüzde 20'ye yakın artış olması, beklenenden daha iyi veriler gösteriyor. Ancak, diğer taraftan, sanayi ve tarımda istihdamın düştüğünü görüyoruz. Sanayide üretim artmış, istihdam azalmış. İkinci olarak da kayıt dışı istihdamda ciddi artış görüyoruz. Şubat ve mart arasında kayıt dışı 370 bin kişi artmış. Tarımda kayıt dışılık azalırken, diğer tarafta sıçrama olmuş."

- Merkez Bankasının muhtemel faiz indirimi

Çetin, bugün Merkez Bankasının muhtemelen faiz indirimine devam edeceğini ama bu finansman sorununun azalması için bankaların da piyasanın da kaynak sıkıntısını aşacak, yabancı sermaye girişini artıracak önlemler alması gerektiğini söyledi.

Çetin, turizme ve ticarete canlılık kazandırmak için hazırladıkları kısa tanıtım filmlerinin 10 gün gibi kısa sürede ABD'den Çin'e kadar birçok ülkeden 2,5 milyona yakın kişi tarafından izlendiğine dikkati çekti.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.